22.07.2005 18:58
В пятницу, 22 июля, пресс-служба партии «Справедливость» прислала в адрес From-UA заявление, в котором выражает протест против давления и шантажа, направленного на главу Государственного комитета по телевидению и радиовещанию Ивана Чижа. Приводим полный текст заявления на языке оригинала:

"До виконкому Ради партії надходить чимало звернень від обласних, міських та районних партійних осередків, а також громадян України з вимогою звернути увагу вищого керівництва держави на кричущі факти брудного тиску, шантажу, приниження людської честі та гідності Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, лідера партії Всеукраїнського об'єднання лівих “Справедливість” Івана Сергійовича Чижа.

Окремі недержавні теле- і радіоканали, Інтернет-видання під безпосереднім керівництвом кермачів Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення організували справжнє цькування людини і громадянина. Розповсюджується неправдива інформація, нічим не обґрунтованими звинуваченнями дискредитуються дії керівника Державного комітету, який докладає всіх зусиль проти ескалації політичних та економічних загроз інформаційній безпеці держави та безпосередньому розвитку інформаційного простору України.

З вуст безпосереднього керівництва Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Івану Сергійовичу Чижу безпідставно приписують багато гріхів, яких насправді він не вчиняв. Навпаки, під його керівництвом Державний комітет телебачення і радіомовлення України, який він прийняв у напівзруйнованому стані три роки тому, став, незважаючи на фінансові та інші труднощі, провідним відомством у справі творення іміджу України на міжнародній арені.

Передовсім упроваджено системний підхід до формування та реалізації державної інформаційної політики та розвитку національного інформаційного простору. Це знайшло своє відображення у 30 законодавчих та у понад 200 нормативно-правових актах, у проекті Концепції національної інформаційної політики, Державній програмі “Журналіст”, галузевих програмах “Мала преса” та “Районне радіо і телебачення”.

Практичним наслідком їх, послідовної реалізації стало створення державної телерадіокомпанії супутникового мовлення “Всесвітня служба “Українське телебачення і радіомовлення”. Сьогодні 83 країни світу мають можливість слухати і дивитися Україну за допомогою каналу “УТР”, який увійшов до світової трійки медіа-лідерів (перші - СNN, ОРТ) у глобальній мережі Інтернет-мовлення. Створена і все впевненіше заявляє про себе телекомпанія “Культура”, без якої сьогодні не можна уявити національний сегмент інформаційного простору, стає на ноги студія “Укртелефільм”.

За останні три роки обласні державні телерадіокомпанії збільшили обсяг мовлення: зона впевненого прийому програм місцевих телерадіокомпаній зросла в середньому по країні з 45% до 75%.

Спільний проект усіх державних телерадіокомпаній – інформаційно-аналітична програма “Україна: день за днем” – стала по суті прообразом Громадського телерадіомовлення.

Завдяки принциповій позиції нашого лідера упродовж трьох років чітко виконуються постанови Парламенту про висвітлення роботи сесій Верховної Ради України, до цього Верховна Рада не була в ефірі радіо протягом п’яти років.

Зламуються стереотипи взаємин творчих колективів періодичних видань та їх засновників. Майже 90% обласних, міських і районних органів державної влади та місцевого самоврядування уклали угоди з редакціями періодичних видань, із місцевих бюджетів виділено майже 28 млн грн на оснащення редакцій комп’ютерами, модемним зв’язком, цифровою фотоапаратурою.

З ініціативи Комітету розроблено та прийнято законопроект про державну підтримку книговидання. Як результат, із 2002 року удвічі збільшилося виробництво вітчизняної книги, особливо за програмою соціально значущих видань .

Впродовж усього часу свого керівництва Державним комітетом телебачення і радіомовлення України І.С.Чиж активно спрямовував його роботу на відстоювання інтересів держави, захист її інформаційного суверенітету і безпеки, права громадян на об’єктивну інформацію. І в тому, що державна інформаційна система у складний рік політичного протистояння, коли усі свої гріхи під час виборів політики ладні були віднести на рахунок ЗМІ, загалом витримала іспит, заслуга саме Івана Чижа як Голови Комітету, як патріота і людини не байдужої до проблем Вітчизни. Який стояв на позиції закону і залишається на цій позиції сьогодні, не пускаючи "під ніж" систему та не дозволяючи калічити долі людей.

Високо оцінено роботу Голови Комітету за результатами проведення 7-ї Європейської міністерської конференції з питань політики у сфері засобів масової інформації, яка відбудеться 10-11 березня 2005 року в м. Києві. Підсумки Конференції істотно сприятимуть активізації багатостороннього міжнародного співробітництва у сфері прав людини і формуванню нової інформаційної політики як складової частини утворення єдиного європейського інформаційного простору.

Окрім того, проведення такого заходу міжнародного значення створило для України позитивний резонанс у Європі, який можна використати для популяризації вітчизняних досягнень в інформаційній сфері, що є важливим на шляху вступу нашої держави до СОТ та структур Євросоюзу.

На цьому тлі натяки на обмеження свободи слова з боку Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України виглядають просто безглуздими. Адже проблему знято з порядку денного, у нашій державі будь-яка точка зору має право на життя. Водночас відповідальність за достовірність викладення інформації – повністю на совісті журналіста, а загальну оцінку роботи, патріотизму, професіоналізму і порядності Голови Комітету дано Верховною Радою України 4 березня 2005 року.

Якщо вже такі люди виявляються не потрібні новій владі ,то що тоді значить гасла про патріотизм, професіоналізм і порядність на які вона мала намір опиратися в доборі кадрів?

Як лідер партії Всеукраїнського об'єднання лівих “Справедливість” Іван Сергійович Чиж докладає усіх зусиль для згуртування однодумців заради утвердження в Україні високих ідеалів справедливості.

На відродження України, на подолання глибокої, системної кризи, на забезпечення гідного, заможного, духовно багатого і щасливого життя Українських людей, які досить набідувались, які тяжко бідують і сьогодні, - на цю благородну мету не шкодує він своєї снаги, потужного державотворчого досвіду.

Ми завжди й у всьому сповідуємо принципи відкритої і чесної політики, політики конкретних справ в ім'я і на благо людини. Ми проголошуємо і будемо реалізовувати гасла: “За справедливу Україну!“, “За справу“ ,“Наша мета – людина, владу – на службу їй!”, “Боротися за владу, йти у владу заради Людини, України, Справедливості!”.

Враховуючи викладене, виконком Ради партії звертається до керівництва держави з вимогою вжити заходів до припинення огульної “демократичної заказухи”, яка серйозно шкодить роботі центрального органу виконавчої влади, принижує Україну.

У разі продовження подібної не демократичної практики тиску і шантажу, партія змушена буде перейти до застосування методів публічної боротьби у відстоюванні честі та гідності свого лідера, за утвердження принципів свободи і справедливості. Ми залишаємо за собою право звернення до громадських та політичних інститутів Європи і світу".