25.07.2006 10:43
Заместитель председателя Социал-демократической партии Украины (объединенной) Михаил Папиев считает, что, сложив полномочия, Кабинет Министров Украины не находится в отставке. Об этом он заявил во вторник, 25 июля, журналистам, сообщает пресс-служба СДПУ(о).

«Останнім часом з різних боків за відсутності Конституційного Суду лунають тлумачення статті 90 Конституції України стосовно можливості розпуску Верховної Ради. Кожна політична сила намагається нав'язати суспільству власне бачення. Не залишився осторонь цього процесу і Секретаріат Президента України, який вустами його голови О.Рибачука навіть визначив час «Ч» - опівночі 24 липня як останній термін для формування нового Уряду», - сказав екс-міністр праці та соціальної політики України.

«Спробуємо неупереджено з’ясувати розбіжності сторін та встановити чи має Президент однозначне право в цій ситуації на розпуск парламенту.

Статтею 115 Конституції України чітко визначено три різні юридичні події стосовно Кабінету Міністрів:

- складання повноважень перед новообраною Верховною Радою;

- право Прем’єр-Міністра заявити Верховній Раді про власну відставку;

- прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів.

Частина третя цієї статті передбачає, що тільки у разі добровільної відставки Прем’єр-Міністра України та прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України, формування нового складу Кабінету Міністрів України здійснюється «у строки і в порядку, що визначені цією Конституцією», - наголосив Папієв.

«Тобто у випадку складання повноважень Кабінету Міністрів України перед новообраною Верховною Радою, Конституцією не визначено строків формування нового складу Уряду. Окрім цього, частина четверта цієї ж статті спростовує будь-які спроби політиків заплутати ситуацію термінологічно, встановлюючи, що відставка Кабінету Міністрів України та складання повноважень перед новообраною Верховною Радою є різними подіями, які мають тільки один спільний наслідок, а саме - виконання повноважень попередніх урядовців до початку роботи новосформованого Уряду», - підкреслив екс-міністр.

«Отже, для набуття права Президентом України для розпуску Верховної Ради України відповідно до статті 90 Конституції України, необхідно, щоб реальні події співпали з юридичним змістом статті, а саме: «протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України», — сказав Папієв.

«Для з’ясування чи була відставка Уряду, наведу стенограму засідання Верховної Ради України від 25 травня 2006 року: «ЄХАНУРОВ Ю.І.: Відповідно до статті 115 Конституції України маю честь оголосити перед Верховною Радою України п’ятого скликання про складення повноважень Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, враховуючи що Конституція України є законом прямої дії, у Президента відсутні однозначні підстави для розпуску Верховної Ради, бо Кабінет Міністрів України не перебуває у відставці. Саме тому усім гравцям високої політики потрібно набратися терпіння, не спокушатися на виключні повноваження Конституційного Суду та дочекатися виконання Президентом України конституційних вимог прямої норми про 15-ти денний термін для внесення кандидатури Прем’єр-міністра України В.Януковича на розгляд Верховної Ради України», - впевнений Михайло Папієв.