25.07.2006 17:12
Во вторник, 25 июля, в адрес редакции From-UA от пресс-службы Партии регионов поступило выступление лидера партии Виктора Януковича на заседании Верховной Рады Украины 25 июля 2006 года. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

Шановні народні депутати України!


Інтереси держави, народу, усього нашого суспільства вимагають зараз, як ніколи, нашої спільної зваженості, толерантності, порозуміння. Українське суспільство в результаті політичних інтриг розколоте на Схід і Захід. Ми бачимо, як політичні авантюристи намагаються створити в державі атмосферу хаосу, безвладдя, правового безладу з тим, щоб досягти антиконституційного розпуску Верховної Ради. Радикальні неврівноважені політичні сили пробували зірвати роботу Антикризової коаліції. Але коли зрозуміли, що їм це не вдасться, то намагаються тепер спровокувати громадянський конфлікт. У цій ситуації ми з вами, шановні колеги, повинні проявити велику державну мудрість.

Ми повинні забути все, що нас розділяє. І знайти те, що нас об'єднує. Ми повинні в цей відповідальний момент розпочати нашу взаємну співпрацю з чистого аркуша, на якому немає помарок, нема минулих помилок.

І першим рядком на цьому чистому аркуші мають бути написані слова – добро для народу України. Нема важливіших критеріїв. Нема вищих цілей.

Закликаю вас, шановні колеги депутати, своїми конструктивними діями, своєю державницькою позицією, своєю ефективною працею тут, у стінах парламенту, висловити рішуче "ні" радикалам і політичним авантюристам.

Наша відповідальність сьогодні полягає в тому, щоб не допустити громадянського конфлікту, на який штовхають людей незадоволені амбіції однієї політичної сили, яка ладна видерти серце з грудей народу, лише для того, щоб отримати ту владу, яку вона собі сама визначила.

Шановні народні депутати!


Хотів би ще раз підкреслити той очевидний факт, що Партія регіонів, яка перемогла на парламентських виборах і яка сформувала разом з соціалістами і комуністами парламентську більшість, законно домагається лише одного – втілення в життя світової практики.

А вона, ця практика, диктує загальноприйняті в усіх демократичних країнах політичні кроки. Перші з цих кроків – це формування парламентською більшістю коаліційного уряду, який вперше відображатиме інтереси більшості українського народу.

Такої логіки подій ще ніколи не заперечував ніхто в жодній демократичній країні світу.

Саме так повинні діяти і ми, якщо ми визнаємо, що живемо в вільній демократичній країні, в якій панує закон, в якій основним мірилом нашого буття є Конституція.

Це парадокс, що на п'ятнадцятому році нашої незалежності я змушений повторювати такі очевидні істини. Це ненормально, коли ми у переддень нашого найбільшого державного свята мусимо нагадувати один одному, що треба жити за Конституцією.

Я вірю в політичну зрілість державних мужів України.

Я переконаний, що всі ми разом з Президентом нашої держави зробимо все для стабілізації, спокою і нормального ритму життя нашої країни. Адже всі ми зацікавлені в тому, щоб припинити ріст цін на газ, електроенергію, на проїзд в громадському транспорті... Щоб підняти рівень життя народу. Ми зацікавлені в припиненні розкрадання державного майна, яке чинять спритні ділки, користуючись недієздатністю уряду і загальним хаосом в органах державної влади. Ми повинні поставити заслін сумнівним махінаціям, які здійснюються від імені держави. Ми мусимо зламати хребет корупції. Для того, щоб зробити це, треба сформувати новий уряд.

Вірю, що ми зробимо це найближчими днями тому, що більшість Верховної Ради належить поміркованим силам, мудрим політикам, які інтереси держави і народу завжди ставлять вище будь-яких інших інтересів.

Хотів би підкреслити, що Антикризова коаліція готова до конструктивного діалогу з усіма політичними партіями, з кожним політиком, який справді прагне відстоювати інтереси народу. Ми підтверджуємо готовність до розширення антикризової коаліції шляхом її об'єднання з "Нашою Україною".

Шановні народні депутати!


У ці хвилини до нашого голосу дослухається вся Україна і цілий світ. Громадяни України і міжнародна спільнота, які дадуть справедливу оцінку нашим діям і нашій позиції.

Ми маємо шанс увійти в історію як політики, які зберегли стабільність, спокій, громадянський мир у центрі Європи, примножили економічні здобутки і показали народу шлях до благополуччя. Як писав великий Іван Франко: "що аж тоді підуть по сій дорозі люди, як ми проб'єм її і вирівняєм всюди".