28.08.2006 09:19
В понедельник, 28 августа, в адрес редакции From-UA поступило заявление от пресс-службы СДПУ(о), в котором лидер партии Виктор Медведчук поздравил украинцев со 150-летием с дня рождения украинского писателя и политического деятеля Ивана Франко. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

Звернення Віктора Медведчука з приводу 150-річчя Івана Франка



Ні, хто не любить всіх братів,
Як сонце боже, всіх зарівно,
Той щиро полюбить не вмів
Тебе, коханая Вкраїно!
І.Я. Франко


27 серпня Україна святкує 150 років з дня народження видатного письменника та політичного діяча Івана Франка. Його вклад у розвиток нашої культури важко переоцінити.

Але ще більше значення для нас має політична спадщина цього видатного діяча. Саме він став співзасновником однієї з перших партій України — «Русько-української радикальної».

Не можна недооцінювати вплив Івана Франка на долю української соціал-демократії. 17 вересня 1899 року з його ініціативи молоді львівські послідовники створили Соціал-демократичну партію Галичини і Буковини. Таким чином, ми з повним правом можемо сказати, що фундатором соцiал-демократiї в Українi був Iван Франко.

Громадська позиція Івана Франка повною мірою проявилася і в його творчості. Саме там ми знаходимо докази вірності цього видатного українця ідеалам Свободи, Справедливості та Солідарності.

Сьогодні, через 150 років від Дня народження Івана Франка, ми маємо пам’ятати, що поетичні рядки — це лише частина тієї спадщини, яку залишив по собі письменник і політик. І кращою шаною йому стало б втілення тих його мрій, завдяки яким він бачив Україну єдиною і могутньою.