20.05.2004 18:06
18 мая 2004 года сразу после заявления помощника народного депутата Ю.Тимошенко Владимира Боровко относительно угрозы ему и его семье, исходящей от Юлии Тимошенко, народный депутат прокомментировала изложенное. При этом очень просила "просто обов'язково, мою заяву дати в ефірі над заявою цієї людини".

ТИМОШЕНКО Ю.В.: "Шановні колеги, я практично не планувала зараз таку коротеньку прес-конференцію. Вона саме тому, що мене повідомила моя прес-служба три хвилини тому, що тут якісь провокацій проти мене започатковані. І я зараз тримаю в руках заяву пана Боровко, він якісь тут викладає факти. Я хочу сказати, по-перше, наступне – чесно кажучи, слава богу, тому що я думала, що влада трошки набралася розуму і дійсно заблокує опозицію в Києві, а я бачу, що зараз вони навпаки починають розкручувати опозицію замовними провокаціями. Це значить, що інформаційна блокада нам не загрожує, і це значить, що все ж таки є великий шанс, що ми будемо всю інформаційну блокаду завдяки владі пробивати. Тепер наступне – дійсно... Ну, безумовно, це провокатори. Перш за все.

По-друге, я думаю, навіть я переконана, що цю провокацію підготував Віктор Медведчук і його команда. Тобто, це безпосередньо планувалося, готувалося, але ж воно не вийшло так, як вони планували. Можна сказати наступне, що Боровко я, безумовно, знаю. Ця людина разом зі своєю командою зверталася нещодавно до мене, і вони пропонували, що в них є люди, які знають багато матеріалів, реальні справи по Гонгадзе, що вони знають, як це відбувалося, що вони можуть виступити свідками, що ці люди є повністю обізнаними в цій справі.

І, розуміючи, що нашу політичну команду хвилює і завжди буде хвилювати, як вбили журналіста і чесну людину Гонгадзе, вони просто таким чином організували зі мною зустріч. Ця зустріч відбувалася саме на цю тему, і коли я побачила цих людей, я сказала, що мені від цих людей нічого непотрібно, бо було зрозуміло, що ці люди є провокаторами з першої хвилини, коли ми з ними поспілкувалися. І тому я вважаю, що...

Перш за все, як чесні засоби масової інформації поряд з цим замовним брудом, заздалегідь підготовленим, по телебаченню я прошу показати мою заяву, що це є провокація. Нічого спільного з цими людьми я не маю і не мала і що, на мій розсуд, це є провокація Віктора Медведчука і це є продовження передвиборчої президентської кампанії. І ще багато буде бруду, багато буде всяких хлопців, дівчат, різних людей, які будуть за кошти, за плату займатися цими провокаціями. І тому я просто прошу відповідно до цього ставитися. І саме для цього я сюди й приїхала. І ви знаєте чудово, що Медведчук, його команда, адміністрація Президента абсолютно не змінили свої інструменти політичної боротьби і вони і надалі будуть користуватися провокаторами для того, щоб вони робили підробні матеріали, робили підробні записи, робили підробні заяви, а потім будуть компрометувати політиків. Тому прохання, просто обов'язково, мою заяву дати в ефірі над заявою цієї людини Я прошу, якщо є заЗапитання у журналістів.

Запитання: - Якщо не продемонстрували плівку, можна прокоментувати, що саме ви обговорюєте з Володимиром Олександровичем?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - По-перше, я плівки не бачила.

Запитання: -А в нас є зараз можливість подивитися.

Запитання: - А откуда свидетельство помощника народного депутата у господина?

Запитання: - Він є ваш помічник чи ні?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Ви знаєте, у нас більше 30-и помічників є, і може там якось через апарат, може, він і має такі натуральні посвідчення, потрібно розібратися, я не можу сказати.

Запитання:- А ви знаєте своїх помічників особисто чи ні?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Безумовно, я знаю тих помічників, які працюють...

Запитання: - Так он был помощником или нет?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Можна хвилиночку. Я відповідаю дуже системно на ваші заЗапитання. Не поспішайте, я не поспішаю. Мова йде про те, що є помічники, які оформлені на держслужбу. Держслужба – це ті люди, які отримують заробітну плату, які чітко працюють на апарат фракції, на секретаріат фракції. Цих людей я, безумовно, знаю.

Але зараз коло помічників дуже розширене, і я не можу зараз сказати, чи має він посвідчення, чи не має, чи фальшиве воно, чи правдиве. Я не можу цього сказати, як перевірити правду? Тому що іноді помічниками оформляють людей в регіонах на прохання обласних, районних, навіть іноді селищних та обласних партійних організацій. Тому може бути таке, що будь-хто нечесним шляхом міг отримати посвідчення помічника. Тут нічого нема такого, що... Неможливо... Будь-ласка, що у вас?

Запитання: - Юлія Володимирівна, я пропоную просто подивитися касету. І щоб ви сказали, що там дійсно відбувалося. Ваш коментарій.

Запитання: - Можна ще Запитання?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Да.

Запитання: - Тут йшла розмова, що якісь 125 тисяч...

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - А хто ви?

Запитання: - Головний редактор газети... У нас була програма для... Україна.

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - А на якому каналі?

Запитання: - "ІВК". Значить, будь-ласка, скажіть, сума 125 тисяч гривень називалась, що начебто, ця людина вам, я так зрозумів, винна ці гроші?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Шановні друзі, я знаю тільки, що ця людина... Вона зверталася по темі інформації по Гонгадзе і саме тому я зустрілася з цією людиною, і далі я нічого коментувати не можу, ніяких грошей, кошт, без нічого...

Запитання: - А как люди... Вот, допустим, у человека есть какая-то информация – напрямую к вам попадают? Говорит: "Вот у меня есть информация", – то есть он не проходит ни через секретариат, ни через помощников, ни через экспертов? То есть, любой к вам может прийти и сказать. То есть, по сути дела, любой человек может вас подставить, грубо говоря, да?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Да. Я є народний депутат і я хочу вам сказати, що, наприклад, у старих демократів, в старих парламентарних республіках, наприклад у Римі взагалі був закон, де депутатам заборонялося відчиняти двері. Це йому... для того, щоб в будь-який момент, в будь-яку хвилину люди могли б прийти і спілкуватися з тих чи з тих...

І я Вам (мушу) сказати, що я дійсно спілкуюся з людьми і до мене звертаються. При чому, по самим різним Запитанням. Іноді бувають люди з дуже серйозними..., іноді бувають хворі люди. Може помічники їх би і відсіяли, але... А іноді буває багато провокаторів. Бувають нечесні люди. Тому двері відкриті для всіх. А хто як користується таким..., це вже інша справа. Навіть цей епізод мене не відмежує від нормального, спілкуватися з вами.

Запитання: - В мене ще є таке запитання. Нам повідомили, що цю заяву було направлено до Генеральної прокуратури. Як Ви думаєте, подальші дії Генеральної прокуратури з цією заявою і Ваші дії? Що Ви будете далі робити?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Шановні друзі, максимум, що я зроблю, це я проведу прес-конференцію і дам вам пояснення відносно того, що точно Адміністрацією Президента буде зроблено як подія дня. Саме тому я...

Запитання: - А чим Ви поясните, що нема "Інтера", "1 + 1", каналів, за якими стоїть Президент?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Я не знаю. Я думаю, що тут запишуть і все буде передано. Сьогодні може...

Запитання: - Кажуть, що може бути кримінальна справа. Скажіть будь ласка, як Ви до цього ставитесь?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Слухайте, я вас дуже прошу... (Тривала пауза)

ТИМОШЕНКО Ю.В.:- Шановні друзі. Ця зустріч саме відбувалася в такому форматі, ті люди були присутні, які є, саме в такій обстановці один в один. Але мова велася про те, що ці люди мають інформацію відносно загибелі Гонгадзе. Що вони мають документи, що вони мають свідків. І що вони за певних умов готові ці свідчення, документи, людей віддати. Це є... І тому те, що там вони будуть казати в монтованих кадрах, це абсолютно не стосується тем розмови, яка була у нас. А обставини і та...

Запитання: - Чи Вам відомо звідки, як був зроблений цей запис?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Я, чесно кажучи, думаю, що люди, розуміючи, що єдина тема, на яку мене можна викликати на таку конфіденційну розмову, це тема Гонгадзе. Дійсно, це тема, яка хвилює і буде хвилювати. Вони скористалися цим і просто потім підмонтували текст такий, який їм хочеться бачити.

Запитання: - Знімалося все це?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Воно все було заготовлено. Абсолютно! Тобто готувалась провокація. Були встановлені відеокамери, були підібрані відповідні люди. Скористалися тим, що власне ця тема цікавить нашу політичну силу. І зробили це. Якщо б ці люди не готувались до провокації, зрозумійте, що ніякого відеозапису не було б. Тобто це є речі согласовані.

І я вам хочу нагадати, якщо ви пам'ятаєте, показували в Росії таку програму "Розыгрыш", коли Жириновський теж приходить в квартиру до своїх виборців, намагався чимось допомогти людям, якось з'ясувати всі проблеми (усміхається), а потім виявилося, що це розиграш. Теж саме тут, я теж намагалася зрозуміти і допомогти в ситуації..., якщо у цих людей є матеріали або якась інформація. А вийшла провокація,...

Запитання: - Встреча проходила не на Вашей территории?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Ні, там було все заготовлено. Ви розумієте, в чужому приміщенні, з абсолютно невідомими мені людьми. Як можна вести розмову про якісь речі, які стосуються того, що...?

Запитання: - Какие Ваши действия дальнейшие?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Абсолютно ніяких, чесно вам кажу. (Смеется) Як на провокацію можна...? Під час виборчої кампанії таких провокацій будуть тисячі. І реагувати на ці провокації можна тільки одним чином: сказати, що це є абсолютна неправда. Що це є абсолютно спровокований, змонтований запис. І нічого спільного з реальністю цей запис не має. Які ще Запитання?

Запитання:... відповідати на ці провокації?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Ні, не... Шановні друзі, в провокаціях Генеральної прокуратури, Адміністрації Президента, в провокаціях діючого Президента я живу вже сім років. І в мене завжди вистачає мужності хоч хвилину відповідати на кожну провокацію. І тому, якщо будуть провокації, я просто зобов'язана інформувати суспільство, як я ставлюсь до цього.

Запитання: - А може Вам... домовитись...?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: Думаю, що нічого нового ви не побачите. Генеральна прокуратура може давати, може не давати прес-конференції, може порушувати, може не порушувати кримінальні справи. Але я хочу сказати, що, власне, справа Медведчука... Генеральна прокуратура мала за рішенням суду порушити кримінальну справу проти Медведчука. Є всі факти. Не порушуються. А тут може бути все. Тому, що це є опозиція, це є боротьба і це є засоби, якими діє сьогодні влада. Бо інакше вона просто не може діяти.

Запитання: -Юля, хто та друга людина на касеті? Вона здається Вашим спільником.

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Я візуально знаю цю людину. Візуально. І він, власне, вів розмову. Не ця людина, яка написала цю заяву, а друга людина вела розмову. Але ж я не знаю, що це за людина, я була з охоронцем... Тому мою охоронці теж бачили і ми їхали абсолютно... людей.

Запитання: - Це не Ваш кабінет?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Ні, ні, це не мій.

Запитання:....цього року чи коли це було? Ця людина, яка... спілкувалась?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: Може це було місяць назад, може трошки менше. Я такі події не відслідковую.

Запитання:....він розказував, що гроші йому заплатили за звільнення Ваших родичів. Зараз Ваші родичі знаходяться у в'язниці чи ні?

ТИМОШЕНКО Ю.В.: - Мої родичі зараз під судом. Тобто, далеко не є тими людьми, які влаштовують провокації. Тими людьми, які влаштовують провокації – мої родичі були ув'язнені. А звільняли їх зовсім інші. Є ще запитання? Шановні друзі, я дуже прошу, хто буде давати цю інформацію, паралельно давати те, що я сказала. Я дуже поспішала, щоб встигнути і дати вам таку можливість".