27.09.2005 13:50
Правоохранители Украины приглашают бывшего председателя Администрации Президента Виктора Медведчука посетить МВД. Об этом сообщает ДСО МВД Украины, передает Обком. Текст приглашения приводим на языке оригинала.

«Згідно пункту 3 статті 11 Закону України „Про міліцію”, яка надає право працівникам міліції для виконання покладених на них обов’язків викликати громадян та службових осіб у справах про злочини та у зв’язку з матеріалами, що знаходяться у їх провадженні, а також виходячи із загальноєвропейської практики відкритого запрошення публічних політиків і відомих діячів, міністерство внутрішніх справ вдруге запрошуе колишнього главу Адміністрації Президента України та колишнього голову Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України Віктора Медведчука о 10-й годині 29 вересня цього року до Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України (вул. Богомольця, 10) для дачі пояснень з приводу присвоєння окремим громадянам високих державних нагород та обставин заснування акціонерного товариства „Національний інвестиційний фонд „Омета ХХІ століття” і Британської офшорної компанії „Ньюпорт менеджмент”.

Зокрема, 21 жовтня минулого року звання Герой України було присвоєно колишньому голові правління Державної служби автомобільних доріг України І.В.Вужинському за здачу в експлуатацію автодороги „Київ – Одеса”. Однак нині міліцією встановлено причетність посадовців Держслужби автомобільних доріг до розкрадання загалом (у тому числі під час цього будівництва) близько 200 мільйонів гривень. Поставлено міліцією під сумнів і законність будівництва бази ФК „Динамо” у Воловецькому районі Закарпатської області, генеральним підрядником якого було підприємство „Гарант” Львівського товариства глухих, яке очолював І. В. Вужинський до призначення на посаду голови Держслужби автомобільних доріг.

Крім того, МВС цікавлять підстави, за якими комісія, очолювана В.Медведчуком, рекомендувала присвоїти звання Герой України О.В.Бартєнєву, котрий обіймав тоді посаду директора нафтобази. Ряд запитань до В.Медведчука стосуватиметься діяльності АТ „Національний інвестиційний фонд „Омета ХХІ століття” і ЗАТ „Український промислово-фінансовий концерн „Славутич”, засновником яких виступає офшорна компанія „Ньюпорт менеджмент”, зокрема - правомірності перерахування за кордон величезних доходів зазначених підприємств від нібито іноземної інвестиційної діяльності в Україні.»