18.10.2006 16:46
В среду, 18 октября, в адрес редакции From-UA поступило заявление от пресс-службы Партии регионов, в котором сообщается об общественно-политической ситуации в Харьковской области. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«Згідно з українським законодавством, якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України ухвалює рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації. Але, на жаль, написане в Основному законі, не завжди оперативно втілюється у життя, і ситуація, що склалась у Харківській області, приклад цьому. Депутати Харківської обласної ради звернулись із листом до Голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Віктора Тихонова, в якому просять «посприяти у розв’язанні складної суспільно-політичної ситуації, що склалась в області та захисті спільних інтересів територіальних громад Харківщини».

У листі йде мова про те, що під час другої сесії Харківської облради V скликання було розглянуто питання про соціально-економічний розвиток Харківської області за 2005р. та I квартал 2006р. Сесія визнала роботу Харківської обласної державної адміністрації за цей період незадовільною.

«Шляхом таємного голосування депутати обласної ради більше ніж двома третинами голосів (105 із 150) висловили недовіру голові облдержадміністрації А.Авакову. Стільки ж депутатів – 105 осіб відповідно до Регламенту затвердили відповідний протокол лічильної комісії, тим самим ще раз підтвердивши своє рішення.

Рішення депутатів було вмотивовано не особистими симпатіями або антипатіями до конкретної особи, а оцінкою того стану, у якому перебуває область, з одного боку, а з іншого боку, – тим фактичним вотумом недовіри, що жителі Харківщини виразили Арсену Аракову як одному з лідерів обласної організації політичної сили, яка набрала 5 голосів на парламентських виборах», – наголошують депутати.

«Відповідно до діючого законодавства, такий результат голосування – вимагає видання відповідного Указу Президента в десятиденний термін. Однак Арсен Аваков активно оскаржував у судах дане рішення.

Будучи впевненим, що гарант Конституції та глава виконавчої влади в Україні не допустять неповаги до чинного законодавства й будуть діяти відповідно до Закону, депутати обласної ради у серпні 2006 року направили колективне звернення до Президента України та Прем’єр-Міністра, зібравши 105 підписів, для підтвердження свого виваженого волевиявлення. Відповідних дій від Президента України депутатський корпус обласної ради так і не дочекався.

13 жовтня 2006 року Київський районний суд м.Харкова виніс рішення про відмову в позові голови обласної державної адміністрації А.Авакова в повному обсязі, відхилив заходи по забезпеченню позову в частині призупинення дій рішення Харківської облради, та підтвердив правомірність рішення обласної ради», – йдеться у листі.

Харківська обласна рада просить Голову Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України посприяти у розв’язанні складної суспільно-політичної ситуації, що склалась в області та захисті спільних інтересів територіальних громад Харківщини».