24.10.2006 19:23
Во вторник, 24 октября, на официальном сайте Виктора Януковича было опубликовано заявление советника премьер-министра Украины Владимира Семиноженко по поводу массового захвата украинских предприятий. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

"Заява Романа Зварича про те, що парламент поспішив, знизивши кворум акціонерів для проведення зборів, викликала негативну реакцію в середовищі господарів, які несуть відповідальність за підприємство перед країною і людьми. Останні події з захоплення підприємств ще більше загострили цю тему.

Закон, ухвалений парламентом, в жодному разі не перекреслює прав акціонерів з малими частками акцій. І це є головне.

Фактично закон розставляє все на свої місця. І особливо цей закон важливий для інтересів держави в певному підприємстві, в якому держава має більше 50 відсотків, і не може при цьому вести там необхідну державну політику. Зниження необхідної кількості акціонерів для проведення зборів (з 60% до 50% плюс одна акція) є фактичною реалізацією права власників контрольного пакету здійснювати керівництво підприємством.

Рейдерські операції, тобто недружні захоплення підприємств, якраз і набули катастрофічного поширення в Україні через те, що законодавство давало можливість неголовним акціонерам фактично блокувати діяльність підприємства, доводячи його до збитковості з усіма тяжкими соціальними наслідками, які звідси випливають. І в таких випадках немає можливості запитати з власників за їх неефективну інвестиційну діяльність. А запізнілі судові рішення не дозволяють притягти до відповідальності винуватців місяцями, а то й роками.

Критикам цих змін слід мати на увазі, що майнові права акціонерів жодним чином не порушуються.

Права власників акцій залишаються чинними й жодному перегляду не підлягають. Чинними залишаються і низка питань, які є предметом виключної компетенції 75% акціонерів. Таких, як зміна профілю діяльності або ліквідація підприємства.

Фактично проведені зміни покликані захистити значну частину українських підприємств від того безладу і безгосподарності, що панують на них внаслідок внутрішніх суперечок акціонерів.

Власники контрольних пакетів акцій підприємств, які несуть найбільші витрати і найбільші ризики, одержують, в той же час, найбільший прибуток. Вони будуть нести основну відповідальність за наслідки діяльності підприємств, в тому числі, в соціальній сфері. І Уряд, і суспільство будуть знати, кому, у випадку чого, ставити "незручні" запитання".