24.10.2006 19:30
Во вторник, 24 октября, на официальном сайте Виктора Януковича было опубликовано заявление политолога Владимира Фесенко, в котором он прокомментировал заявления Президента Украины относительно евроатлантической интеграции. Приводим полный текст заявления на языке оригинала:

"Коментарі Президента України В.Ющенка щодо стратегії євроатлантичної інтеграції, які він висловив в Будапешті під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером, свідчать про те, що Віктор Андрійович починає більш реалістично і виважено оцінювати ситуацію навколо теми НАТО в Україні. Він залишається прихильником активної євроатлантичної інтеграції, але розуміє і необхідність враховувати чинник громадської думки.

Його заява про "започаткування толерантної аргументованої дискусії щодо приєднання України до НАТО в українському суспільстві" фактично є визнанням того, що перш ніж вступати в НАТО, треба переконати в необхідності такого кроку більшість суспільства.

Дуже важливо, що Президент звернув увагу і на тактичні розбіжності між політичними силами України в питаннях євроатлантичної інтеграції.

Виходячи з цієї тези, можна, по-перше, дискутувати про необхідність визначення гнучкої і оптимальної тактики євроатлантичної інтеграції (вступ до НАТО, врешті-решт, не самоціль), а по-друге, треба думати і дбати про досягнення реального консенсусу в питаннях відносин з НАТО між провідними політичними силами країнами.

В демократичному суспільстві консенсус не може народитись через нав'язування однієї політичної позиції. Президент в даному випадку діє як демократичний політик – він пропонує пошук консенсусу в питаннях євроатлантичної інтеграції через широку дискусію і відвертий діалог.