24.10.2006 19:39
Во вторник, 24 октября, на официальном сайте Виктора Януковича было опубликовано заявление политолога Андрея Ермолаева, в котором он прокомментировал слова Виктора Ющенко относительно евроатлантической интеграции. Приводим полный текст заявления на языке оригинала:

"Віктор Ющенко тривалий час виступав як доктринер, що беззаперечно підтримує вступ до НАТО. Водночас, в реальній політиці Ющенко постійно рахувався з тим, що суспільство і політичний клас неоднозначно ставляться до цього питання. Про це свідчить, у першу чергу, той факт, що і в програмі Ющенко як кандидата в президенти в 2004-му році, і в програмі виборчого блоку "Наша Україна" у 2006 році положення про НАТО відсутнє взагалі.

Тому можна вітати той факт, що хитання між доктринерством та реалізмом сьогодні подолано, і Президент пропонує новий підхід до перспектив євроатлантичної інтеграції – через інформування населення, широкий діалог та врахування позицій різних політичних та громадських сил. Думаю, що така позиція більш логічна і органічна для Глави держави, який виступає як загальнонаціональний лідер.

Доречно також згадати, що і при підписанні Універсалу національної єдності у серпні 2006 року було визнано, що остаточне вирішення проблеми щодо вступу до НАТО має відбутися лише шляхом референдуму. Не виключаю, що після періоду політичних консультацій та інформаційних кампаній дійсно можна буде провести такий референдум.

Вважаю також за доцільне, окрім євроатлантичного вибору, активно просувати і ідею формування нової суто європейської системи безпеки. Адже дискусія завжди повинна будуватись на розумних антитезах".