28.11.2006 20:30
Во вторник, 28 ноября, в распоряжение From-UA поступило письмо адвоката гражданина РФ Максим Курочкина, в котором он сообщает, что согласно Конституции Украины заключение М. Курочкина не может длится больше 72 часов. Приводим полный текст письма на языке оригинала.


«Уповноваженому у Верховній Раді
з прав людини Карпачовій Н.

01008,м.Київ,
вул.Інститутська, 21/8

адвоката Ткачука В.М.
04107, м. Київ
вул. Пугачова, 14, оф. 47

В інтересах громадянина
Російської Федерації Курочкіна М.Б.

Російська Федерація, м. Москва,
Факультетський пров. 3, кв. 173


20 листопада 2006 року о 12 годині 40 хвилин в Міжнародному аеропорту «Бориспіль» на підставі постанови судді Голосіївського районного суду м. Києва від 08 червня 2005 року був затриманий громадянин Російської Федерації Курочкін Максим Борисович, який на даний момент знаходиться в Київському слідчому ізоляторі №13.

Зазначеною постановою судді був наданий дозвіл на затримання Курочкіна М.Б. терміном на 72 години.

Відповідно ст.. 165-2 КПК України суддя вправі своєю постановою дати дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого і доставку його в суд під вартою. Затримання в цьому випадку не може продовжуватися більше 72 годин, а в разі коли особа перебуває за межами населеного пункту, в якому діє суд, - не більше 48-ми годин з моменту доставки затриманого в цей населений пункт.

Фактично, Курочкіна М.Б. доставили в м. Київ 20 листопада 2006 року та помістили в ІТТ при ГУ МВС України в м. Києві о 15 годині 15 хвилин про що свідчить протокол його затримання. З цього часу орган досудового слідства через 48 годин зобов’язаний був доставити Курочкіна М.Б. для вирішення питання про обрання йому міри запобіжного заходу, тобто не пізніше ніж о 15 годині 15 хвилин 22 листопада 2006р.

Згідно з статтею 106 КПК України, якщо у встановлений законом строк затримання постанова судді про застосування до затриманої особи запобіжного заходу у вигляді взяття під варту або постанова про звільнення затриманого не надійшла до установи досудового ув’язнення, начальник місця досудового ув’язнення звільняє цю особу, про що складає протокол і направляє повідомлення про це посадовій особі чи органу, який здійснював затримання.

20 листопада 2006 року Курочкіну М.Б. після затримання було пред'явлене обвинувачення сформульоване слідчим в Постанові про притягнення Курочкіна як обвинуваченого від 21 вересня 2006 року. Пред’явлення обвинувачення відбувалося з порушенням прав та законних інтересів підзахисного, оскільки відбувалось за відсутності адвокатів які є захисниками Максима Борисовича по договору. Не повідомивши про виконання слідчих дій захисників запрошених обвинуваченим, слідчий всупереч вимогам ст.. 47 КПК України призначив Курочкіну іншого захисника своєю постановою.

23 листопада 2006 року суддею Голосіївського районного суду м. Києва, о 10 годині ранку, тобто більш ніж через 48 годин після затримання, було винесено постанову, якою Максиму Борисовичу Курочкіну в якості запобіжного заходу було обрано взяття під варту строком на два місяці.

Крім того, згідно з відповіддю від 09 листопада 2006 року № 04/2/1-28192-04 на скаргу адвоката Діденка В.А. Генеральною прокуратурою м. Києва було повідомлено, що постанову про оголошення розшуку Курочкіна М.Б. скасовано, кримінальну справу, оскільки обвинувачений є громадянином Російської Федерації та проживає в м. Москві направлено до Генеральної прокуратури Російської Федерації для здійснення його кримінального переслідування, що виключало можливість затримання Курочкіна М.Б. на території України та обрання йому запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Враховуючи викладене вище та також те, що законні права та інтереси М.Б. Курочкіна неодноразово грубо порушувались органами слідства, вбачається чітке та послідовне упереджене ставлення до обвинуваченого з боку правоохоронних органів.

Мотивацією такого ставлення вочевидь є неодноразова критика М.Б. Курочкіним діючого Міністра внутрішніх справ Луценка Ю.В. В свою чергу Міністр внутрішніх справ Луценко Ю.В. у всіх засобах масової інформації систематично наголошує про причетність Курочкіна М.Б. до організованої злочинності, та неодноразово називав його злочинцем, ігноруючи основоположний принцип права – презумпцію невинуватості. Вищенаведені обставини і стали підставою грубих порушень процесуального законодавства України відносно громадянина Росії Курочкіна М.Б.

Враховуючи викладене вище, та зважаючи на безперечний політичний підтекст даної справи, упереджене та заінтересоване ставлення органів досудового слідства системи МВС до Курочкіна М.Б. с самого початку проведення слідчих дій

ПРОСИМО:

Вжити передбачених законом заходів з метою недопущення порушень прав та законних інтересів громадянина Російської Федерації Курочкіна Максима Борисовича.


Захисник обвинуваченого
Курочкіна М.Б. – адвокат В. Ткачук
»