28.10.2005 20:43
В пятницу, 28 октября, в адрес From-UA поступило заявление от пресс-службы Партии регионов, в котором лидер партии Виктор Янукович потребовал от Президента Ющенко немедленно пинять меры по предотвращению войны между различными конфессиями Украины. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

„Пане Президент, вимагаю від Вас виконати функції Гаранта Конституції й припинити ярі переслідування вірних Української Православної Церкви у Рівненській області. Місцевий голова облдержадміністрації Василь Червоній видає розпорядження і здійснює брутальні дії, спрямовані на захоплення храмів Української Православної Церкви прихильниками неканонічного Київського Патріархату. Ці відверто середньовічні дії абсолютно неприйнятні у цивілізованій європейській державі. Внаслідок провокаційних актів місцевого владоможця і розбою, вчиненого його войовничими молодиками, вже пролилася кров.

Те, що голова Рівненської облдержадміністрації не приховує свого ворожого ставлення до вірних Української Православної Церкви, те, що своїми діями місцевий владоможець відкрито дискримінує їх, демонструючи натомість прихильність до вірних Православної Церкви Київського Патріархату, створює в регіоні ситуацію, за якої суспільство повертається до початку 90-тих років, коли в міжконфесійних сутичках зіткнулися представники різних церков, представлених в Україні. Результатом цього стали глибокі розколи між громадами, які нерідко присутні і донині, і які залишилися незагоєною раною на серці нашого народу , яку легко роз’ятрити й сьогодні.

Однак якщо події понад десятирічної давності можна пояснити становленням української держави і відсутністю досвіду у влади, то заклики, які сьогодні лунають від рівненської облдержадміністрації, можна прирівняти до відвертого антиконституційного виступу. Виходить, що велика праця, спрямована на залагодження міжконфесійних сутичок, на створення атмосфери стабільності у відносинах між представниками різних конфесій, яку провела попередня українська влада може пропасти даремно. Нині відносно спокійна атмосфера може вибухнути. І все це лише тому, що біля керівництва Рівненською областю опинилися безвідповідальні люди, політики з авантюрними нахилами.

З огляду на небезпеку, яку несуть подібні дії українському суспільству вважаю за необхідне вимагати негайного вжиття заходів, які поклали б край авантюрним рішенням рівненського обласного керівництва. Як гарант Конституції Ви повинні рішуче виступити на захист законних прав громадян. В іншому випадку саме Ви будете нести відповідальність за наслідки можливих міжконфесійних зіткнень на Рівненщині, за фактичний початок міжконфесійної війни в Україні.

Виходячи з цього вимагаю негайного звільнення Василя Червонія з посади голови Рівненської облдержадміністрації, припинення розпалювання міжконфесійної ворожнечі, недопущення відчуження майна( культових споруд та будівель) від законних власників - громадУкраїнської Православної Церкви, скасування усіх незаконних рішень Рівненської облдержадміністрації”.