19.12.2006 15:41
Во вторник, 19 декабря, в адрес редакции From-UA поступило заявление от пресс-службы СДПУ(о), в котором сообщается о давлении на тех, кто поставил свои подписи за проведение референдума относительно вступления Украины в НАТО. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«11 грудня 2006 р. Печерський районний суд міста Києва виніс рішення, у якому була визнана протиправною бездіяльність ЦВК стосовно підведення підсумків збору підписів громадян України, які виступили за проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу України до НАТО. Суд зобов’язав Центрвиборчком виконати свій обов'язок у відповідності до частини 4 статті 20 Закону України «Про всеукраїнські й місцеві референдуми» і підвести загальні підсумки збору підписів громадян України.

Мало того, що ЦВК продовжує ігнорувати рішення суду, в Україні посилився тиск на тих, хто брав участь у роботі ініціативних груп по збору підписів за проведення референдуму, а також на тих, хто поставив свої підписи за проведення референдуму.

Прикладом таких дій може стати Тетіївський район Київської області. Протягом останніх 10 днів слідчим Олегом Олійником викликаються до районної прокуратури місцеві мешканці, які поставили свої підписи на підтримку референдуму. Їм погрожують заведенням на них кримінальної справи. Простих підписантів викликають без повісток, а тих, хто збирав підписи - з повістками, в яких не відображено причин запрошення до прокуратури.

Як повідомила прес-службі СДПУ(о) заступник начальника районного штабу блоку «НЕ ТАК!» Надія Карпович, більш за все питання слідчих нагадують питання середньовічної інквізиції: «... на Вас буде заведена кримінальна справа;... де ви брали підписні листи?... скільки ви отримали грошей?...».

Із середи 13.12.2006р. до прокуратури почали викликати взагалі всіх, хто збирав підписи в районі. Виконуючий обов’язки секретаря Київського обкому СДПУ(о) Віктор Руденко заявив з цього приводу: «Це вже третя хвиля подібних перевірок на Київщині, а це говорить про те, що такі дії є організованими, їх замовником виступає Секретаріат Президента, а ЦВК в особі Ярослава Давидовича прислухається до порад, і не може вже дев’ять місяців набратися сил для того, щоб виконати вимоги Конституції та чинного законодавства».