09.11.2005 13:55
Стартував інтернет-проект „Обсерватор” – (від латинського observo – споглядаю, спостерігаю) незалежний оглядач політичного життя Львова – П’ємонту української політики.
Це – перший незаангажований сайт про львівську політику та політичних гравців Львівщини.

Чому перший – тому що так! :).
Сьогодні, коли у всіх на слуху такі поняття як вільна журналістика, громадське телебачення, відсутність темників і таке інше, ми натомість, бачимо дещо інші реалії: спроби влади загнати у шори контролю інтернет-ЗМІ, обмеження журналістів у правах на висвітлення виборчої кампанії, перші запрошення журналістів до прокуратури...

Не сталося обіцяної люстрації, а олігархи без особливих втрат адаптувалися до нового політичного клімату. Подобизна свободи слова ще не настільки близька до нас, як нам би того хотілося. Яскравим прикладом цього стає навіть ситуація у Львові, де жоден ЗМІ не наважується, на зразок Української Правди, надрукувати, приміром фото автомашини львівського губернатора, вілли колишнього міського голови чи написати про те, хто і скільки нажив на тих чи інших оборудках (додавши документи).

Львів, як символ Незалежності, рушій Майдану і пульс демократії і надалі є містом, де інформація ретельно рафінується. І хоча рафінаду (чи то фільтрації) майже не відчутно – але вона є. Натомість, львів’яни мають право знати усе начистоту. До останньої краплі. І не лише львів’яни. Усі мають право знати.

Єдиною спробою справді незалежного аналізу та висвітлення подій на теренах львівщини (та й то лише у світлі тематичного спрямування сайту) був інтернет-ресурс „Україна податкова” (www.podatkova.org.ua) який на жаль, зараз припинив свою роботу.

П’ємонт українського політикуму насправді так і не став меккою відкритої інформації, каталізатором якої є інтернет-ЗМІ. Інтернет-проект „Обсерватор” має на меті частково заповнити цей пробіл.

Принципи „Обсерватора”.
1. Львівська політика у нас під прицілом
2. Об’єктивний погляд зі сторони
3. Всі мають право знати про всіх

Мета „Обсерватора”. Ми називаємо речі своїми іменами.
Незалежний аналіз подій що відбуваються на сцені та за лаштунками львівського політикуму.
Скелети у шафах політиків повинні постати перед очима народу.
Хто і як „готує” політику – подробиці.
Тверезий погляд на обіцянки, програми та слогани політиків.
Маловідомі штрихи до портретів львівських політичних гравців.
Сайт про найгострішу виборчу кампанію мера в історії Львова.

Кожен може стати автором „Обсерватора”
Інформаційний майданчик „Обсерватор” відкритий для усіх, хто хоче поділитися інформацією стосовно політичного життя Львова. Ми запрошуємо до співпраці усіх суб’єктів політичного процесу - політичні партії, громадські організації, державні структури, громадських діячів, політиків, журналістів, і врешті усіх небайдужих до стану справ у Львові. Адреса для контактів: [email protected] Фото та листи вітаються.
Альтернативним засобом висловлення власної думки на „Обсерваторі” є Форум, єдиний що не модерується серед форумів ЗМІ Львова.