Газ в обмен на полномочия
06.02.2006 12:46
...на российский газ, и пообещал «Контрактам» не делить страну в случае поражения на выборах.

- У розпал газового конфлікту ви заявляли, що Партія Регіонів може домовитися з Росією, але не робитиме цього, щоб не допомагати уряду Єханурова. Чому ваша партія ставить власні інтереси понад загальнодержавні?

- Я стверджував, що ми знаємо, як вирішувати такі питання, адже багато хто з нас на різних етапах брав участь у складних переговорах з Росією, зокрема й щодо газової проблематики. Потрібно лише, щоб люди, які вміють вести переговори, мали відповідні повноваження. Нагадаю, що первинним у газовій проблематиці є питання зміни формату відносин з РФ. Переконаний, що, якби уряд продовжував активно працювати над створенням ЄЕП, то переговори з Газпромом були б менш напруженими.

- Але, домовляючись про створення ЄЕП, Україна ризикувала втратити частину суверенітету...

- Коли нам пропонують вступити до ЄС, який уже півкроку намагається прийняти єдину Конституцію і в межах якого також діють наддержавні інституції, то чомусь ніхто не каже, що Україна втрачає суверенітет.

- ЄС – це союз рівноправних держав, а ЄЕП – об’єднання навколо Росії з її імперськими амбіціями. Хіба не так?

- Це думка лише частини політикуму і суспільства. Але ж понад 65% українців вважають, що добросусідські відносини з Росією є нашим національним пріоритетом. Відтак ми не вбачаємо у створенні ЄЕП загрози національним інтересам України.

- В найнапруженіший момент переговорів Янукович відвідав Росію та розкритикував у місцевих ЗМІ позицію українського уряду щодо газової проблеми. Чи не здається вам, що така поведінка політика межує із зрадою національних інтересів?

- За часів президентства Кучми українські опозиціонери їздили по всьому світу і поливали владу брудом. Віктор Федорович як політик може вільно пересуватися і виловлювати свої думки з будь-якого приводу. Не вбачаю нічого образливого для України у його виступах по російському телебаченню. Скажу більше - уряд Єханурова наробив стільки дурниць, що послабити його переговорні позиції було просто неможливо. Дійшло до того, що українська делегація їздила до Москви з перекладачем... Зрештою Україна втратила можливість вести нормальні переговори з Туркменістаном, Казахстаном, Узбекистаном. Ціна на газ зросла удвічі і через півроку зросте ще. Крім того, ведеться багато розмов навколо приватних інтересів, прихованих в угоді про врегулювання відносин в газовій сфері.

- Ви маєте на увазі інтереси політичного керівництва Росії в компанії РосУкрЕнерго, яка долучилася до постачання газу в Європу ще за часів президентства Кучми?

- Ця тема провокаційна. І вона залишатиметься такою, як всередині України, так і в її відносинах з іноземними партнерами (передусім – з Росією), доки не буде чіткої відповіді на запитання, чи представлені в РосУкрЕнерго інтереси оточення президента Ющенка.

- В рекламних роликах вашої партії йдеться про те, що налагодити співпрацю з РФ можна шляхом запровадження в Україні другої державної мови – російської. Ви серйозно?

- Це спрощений підхід. Але ж не можна заперечувати, що не менш ніж половина українців вважають російську мову рідною. За часів Кучми держава практично не втручалась у мовне питання.

- У 2005 р. команда Януковича використала мовне питання у передвиборчій кампанії. Ви і зараз розіграватиме карту розколотої України?

- Мовну проблему загострили обидві сторони. Як, власне, й інші проблеми, що спровокували розкол українського суспільства. Повертаючись до вашого попереднього запитання: я не вірю, що запровадження в Україні другої державної мови розв’яже газове питання. Але зняти напруження у відносинах з Росією це допоможе.

- Пропаганда вашої партії побудована на антитезі „проамериканській владі”. Чому ж ви звертаєтесь по допомогу до провідних PR-фахівців США?

- Ющенко не є суб’єктом виборчого процесу і ми його ні в чому не звинувачуємо. Це він нас назвав „п’ятою колоною Росії”. Я у відповідь запитую: „Чи не є сам Ющенко і його Наша Україна п’ятою колоною США?”. Ми користуємося послугами фахівців з різних галузей політичних технологій і політичної реклами, але всі рішення щодо позиціювання та діяльності партії приймає виключно політичне керівництво.

- Чи готова Партія Регіонів у випадку поразки на виборах знову порушити тему відокремлення східних областей від України?

- Партія регіонів не мала ніякого стосунку до з’їзду в Сэверодонецьку. З’їзд відбувся з ініціативи місцевих рад 17 областей України в той час, коли в країні не було конституційної влади. І першими рішення про перехід влади до місцевих рад приймали обласні та міські ради Західної і Центральної України. Ви чомусь про це не згадуєте. З’їзд в Сєверодонецьку проходив у формі мітингу, лунало різне, але в його рішенні йдеться тільки про відновлення конституційного ладу та збереження єдності України. Про відокремлення та сепаратизм там навіть мови не було. Тільки людина з хворобливою уявою може сприйняти виступ, в якому я уточнював відстані від Харкова до Києва та від Харкова до кордону з Росією, як заклик до відокремлення якихось територій від України.

- Яким чином екс-генпрокурор Святослав Піскун, який за нової влади займався добре відомими вам резонансними справами, опинився у списку Партії регіонів?

- Список затверджував з’їзд. Піскун погодився стати кандидатом у депутати.

- Подейкують, під час недавнього візиту Януковича до Полтави навчальні заклади нібито отримали вказівку організувати явку студентів на зустріч з лідером вашої партії. Як вам вдається використовувати адмінресурс, не перебуваючи при владі?

- У нас немає адмінресурсу. Полтавські знайомі розповіли мені, що Кукоба (фактичний керівник міста, кандидат в депутати від ПР – Ред.) нікого не змушував приходити на зустріч з Віктором Федоровичем. Навіть якби він захотів, то не зміг би цього зробити. Зараз людей силоміць нікуди не загониш.
Роман Кульчинский
"Контракты"