Французький гамбіт
28.01.2008 11:18
...було би неправильно. Країна звичайно погрузла в корупційній трясовині. Але ситуація хоч і складна, проте не катастрофічна.

Прецедент, який стався у Чернігівській області, не може не тішити. Тому що єдина рада від всепоглинаючої корупції - показові покарання винних. Кілька публічних увязень високопосадовців - і інші просто боятимуться.

Минулого року за хабарництво на гарячому упіймали голову Козелецької райадміністрації Чернігівської області Володимира Француза. Разом із братом-бізнесменом, якого можуть посадити за посередництво. Історія банальна. До бізнесмена з Києва звернувся Володимир Француз з пропозицією швидко залагодити оформлення купівлі земельної ділянки у 12 гектарів. Голова райадміністрації пообіцяв усіляке сприяння в залагодженні усіх паперових справ. Але за певну винагороду. Не для бюджету звичайно, а для себе особисто. Свої послуги Француз оцінив у 600 тисяч доларів.

Нерозумно було б думати що такі пропозиції поодинокі. Зазвичай непорядні чиновники пропонують свої послуги у такий спосіб, додаючи при цьому: «А якщо ти думаєш що отримаєш землю законним способом, то ти помиляєшся - без мене (нас) ти рішення через райраду не проведеш...» Як правило, погрози діють і бізнесмени, зацікавленні у виділенні землі під розвиток справи хоч і неохоче, але сплачують додаткові суму у вигляді хабаря.

Та цього разу коса найшла на камінь.

Бізнесмен виявився порядним. І заявив про вимагання у СБУ. За порадою правоохоронців зафіксував факт передачі хабаря. Гроші задля безпеки голови райдержадміністрації передавалися через його брата Француза Віктора, який живе у Києві. Під час другої передачі грошей братів Французів і затримали. На гарячому.

Колишньому голові райадміністрації тепер загрожує ув’язнення терміном від 8 до 12 років. Він знаходиться у одному з київських СІЗО, де і чекає суду.

Загалом земельні махінації дуже властиві цьому регіону. Новий голова земельного відділу райадміністрації зявився на посаді лише 4 місяці тому. Уже після того, як Француза затримали. Каже, що тепер усі операції з землею ретельно перевіряються. І що все кришталево чисто та законно. Натомість за часів головування Француза, всі питання повязані з виділенням землі вирішував особисто голова. В який спосіб, судячи із фіналу історії, здогадатися не важко. Сусіди Француза по Остеру, кажуть, що жив голова райадміністрації у двоповерховому особнячку. Але також стверджують, що Француз регулярно брав хабарі за вирішення земельних питань. Загальна сума, як кажуть джерела, вимірювалася мільйонами доларів. І дарма потім Француз виправдовуватиметься, що мовляв, не коштує так дорого земля в Козелецькому районі. Коштує. Весь Остер - мала батьківщина Французів - уже скуплений киянами. Під дачі, заміські резиденції. Тощо. Чисте повітря і красива природа приваблює сюди мешканців столиці. І ціни тут теж київські. За напівзруйнований деревяний будиночок з 8 сотками прилеглої неприватизованої території вимагають 45 тисяч доларів. Цим і користуються такі «французи».

Зараз Француз із братом чекають суду. Вирок буде виносити Святошинський райсуд Києва. Справедливість цього вироку дуже важлива з точки зору ситуації в країні, і це прекрасно розуміють судді які ведуть справу. Тим більше, що проблему земельного дерибану вже давно взяв за першочергову Президент. Зокрема і про наших «героїв» Віктор Ющенко згадував на засіданні Ради нацбезбеки та оборони. Тож віриться, що публічне покарання винного відбудеться. І жодні закошування підсудних під дурника, з підозрою на апендицит, з ускладненою свинкою і недолікованим гемороєм не обдурять Святошинський суд. А якщо без жартів, то вже зараз простежуються «дії адвоката», які могли б допомогти «французам» вислизнути з рук правосуддя. Схеми стандартні: поганий стан здоров‘я, тиск на прокуратуру, відбілювання у пресі. Справедливе рішення таки стане хорошим прикладом для інших чиновників. Тоді дерибан землі якщо й не припиниться, то принаймні значно поменшає.
Сергій Кутузовчук
«Події»