29.08.2006 11:56
...є привід святкувати. У високавторитетної й успішної компанії “Екобуд” завджи є привід для відзначення своїх досягнень, а особливо в такий день, як День будівельника.

Скористаємося нагодою і трохи поговоримо про те, хто саме зібрався відзначати це професійне свято і як у ООО “Екобуд” справа з кадрами, котрі, як відомо, вирішують як не все, то багато чого. Наскільки стан соціального піклування в цій будівельній компанії відповідає сучасним вимогам – потребам європейської держави ХХІ століття?

“Екобуд” піклується про співробітників


Був період, коли будівельна галузь в Україні майже завмерла, багато фахівців із цієї галузі пішло. Одні поїхали до Росії, інші – на Захід. На даний момент існує величезна потреба у будівельних кадрах як робітничих професій (пішли цілі династії робітників – каменярі, бетонники, теслярі...), так і в інженерно-технічних кадрах. Добирання кадрів – важка, трудомістка, кропітка робота, якій “Екобуд” приділяє величезну увагу. Очолює цю роботу дуже мила і водночас дуже вимоглива і принципова леді – Ольга В’ячеславівна Сербіна. Вона цілком слушно вважає, що гасло “кадри вирішують усе” актуальне й досі.

Дуже складно було підібрати інженерно-технічних працівників – багато з них у 1990-х роках працювало не на державних, а на так званих “шабашних” роботах. Однак там немає ні таких обсягів, ані такої кількості людей, як нині в “Екобуді”. Велика компанія потребує особливого досвіду – звички кожного співобітника (від учня до керівника) до масштабної злагодженої праці дружнього колективу.

Одна з головних проблем навчання молодих кадрів – обмеженість їхньої практики протягом перебування в інститутах, університетах. Адже мало яка будівельна організація погодиться нині взяти студента собі на практику (оскільки він іще недостатньо підготований до конкретної роботи) та ще й виплатити йому заробітну плату. Але “Екобуд” іде на це.

Велику увагу приділяє керівництво компанії трудовій дисципліні, боротьбі з недбальством при виконанні своїх обов’язків, із запізненнями й особливо з уживанням робітниками спиртних напоїв. Дбають про добробут тих працівників, які мешкають у гуртожитку, допомагають вирішити проблеми з житлом. За необхідності співробітників забезпечують кваліфікованими медичними та правовими консультаціями.

Немає в компанії “Екобуд” жодного інженерно-технічного працівника, який би протягом роботи не скористався безвідсотковою позикою (безвідсотковою зворотною фінансовою допомогою), що виступає істотним поповненням родинного бюджету у фінансово скрутний час. З кожного нового житлового об’єкта, який здає в експлуатацію “Екобуд”, 2-3 квартири продають співробітникам компанії трошки вище за собівартість (продавати за собівартістю забороняють правила оподаткування).

Найкращим працівникам, що мають значні заслуги перед організацією, “Екобуд” придбує житло зха свій кошт. Молодим співробітникам, які виявили бажання придбати квартиру, дозволяють при необхідності відстрочення платежу на 10-15 років. Кожному співробітнику при виході у відпустку надають матеріальну допомогу в розмірі місячного заробітку. Інженерно-технічні працівники мають можливість здійснити оздоровлення за путівкою, сплативши тільки 20% її вартості.

Керівництво компанії “Екобуд” усіляко заохочує отримання працівниками другої освіти, заочну форму навчання. Це сприяє, зрозуміло, розширенню спеціалізації й поглибленню кваліфікації персоналу.

Серед працівників “Екобуду” багато приїжджих – тепер будівельники, шукаючи роботу, їдуть в основному не в Москву, а до Києва, а саме працювати в “Екобуд”. Виникає питання, де і як будуть жити ці люди. Адже від комфортності умов проживання сильно залежить якість їхньої роботи. У міру сил “Екобуд” намагається забезпечити цим працівникам гідні умови. Зокрема, їм орендують гуртожитки й оплачують проживання в них. Тим, хто знімає квартиру або кімнату, “Екобуд” також матеріально допомагає, здійснюючи часткову оплату.

Організація має й два власних гуртожитки, де пітримує належний рівень комфортності, оплачує цілодобове чергування тощо. “Екобуд” бере на себе придбання ліжок, постільної білизни, миючих засобів. Працівники, що проживають у гуртожитках, сплачують символічні кошти – 25 гривень на місяць (решту бере на себе організація). Коли будівельний об’єкт розташований далеко, то в тому районі будують тимчасовий розбірний гуртожиток або безкоштовно привозять працівників на роботу.

Працівникам за умови необхідності організація за заявою виділяє автотранспорт – як легковий, так і грузовий.

У планах компанії – розширення медичного страхування, соціальні пакети. Уже протягом 5-ти років за бажанням співробітників їм за рахунок компанії проводять вакцинацію від інфекційних захворювань. Уже зараз існує страхування з пільгами по медичному обслуговуванню. Вакцинацію й загалом медичне обслуговування компанії “Екобуд” здійснює спеціалізована акціонерна страхова компанія “Скіф”.

Для співробітників, які виходять на пенсію, підприємство виділяє на спеціальний рахунок гроші в пенсійний фонд.

Яскравий приклад піклування компанії про підростаюче покоління – будівництво дитячого майданчика у спальному районі. Цей майданчик обладнаний за останніми вимогами й має вартість 60 тисяч гривень, що в кілька разів перевищує середньостатистичну вартість об’єктів подібного типу. Такі дитячі майданчики зустрічаємо тільки в центральних районах міста – наприклад, у парку імені М.Ф.Ватутіна.

Пам’ятає “Екобуд” про дітей своїх співробітників, щоразу дбаючи про подарунки до свят. Надається допомога для придбання путівок на оздоровлення дітей.

Будні та свята “Екобуду”


Треба працювати стільки, скільки потрібно, іноді забуваючи про кінець робочого дня і про вихіні. Ось принцип, яким керуються найпередовіші й найпрофесійніші працівники компанії “Екобуд”. І з них беруть приклад усі інші. В результаті того, що весь колектив працює злагоджено як одна родина, склалася тепла, хатня, довірлива атмосфера.

Оскільки в колективі багато молодих людей, то вони, зрозуміло, беруть на себе всю ініціативу організації свят – державних, професійних, корпоративних, особистих. На кожне свято готують спеціальну творчу програму, і тому “Екобуд” не знає двох схожих свят. Чсато бувають виїзди на природу, корпоративні вечірки. Після кожного свята готують спеціальну фотовиставку, яка привертає увагу і співробітників, і гостей організації. Компанія пам’ятає про дні народження співробітників, щоразу тепло вітає кожного. Особливо радісно, по родинному, відзначають народження дітей. Але найбільше свято компанії “Екобуд”, яке завжди проходить особливо врочисто – зрозуміло, День будівельника.

Ю.Мосенкіс, доктор філологічних наук,
професор, академік УАННП,
почесний доктор Науково-дослідного інституту
теорії та історії архітектури і містобудування,
член Спілки урбаністів України