Кое-что о тендерах
24.03.2008 18:30
...замначальника потра Сергея Л., вымогавшего 100 тысяч гривень у руководства одного из ООО за разблокирование результата тендера.

Стосовно затриманого порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України.

Взагалі про тендери вже написано і сказано не мало. Не критикували існуючу ситуацію тільки ліниві та зацікавлені в її існуванні. Лише минулої п’ятниці, того ж таки 21 березня, парламент спромігся зробити перший крок до вирішеня цьогоі справді болючого питання –закон який фактично встановлював схему перекачування бюджетних коштів в нечисті приватні руки було скасовано. Звичайно ще рано говорити про вирішення цього питання, адже новий закон, що має регулювати закупівлі за державні кошти ще не прийнято, але «крига вже скресла».

Тут варто сказати, що таким узаконеним схемам, через які проходили десятки коли не сотні мільйонів державних коштів, наші правоохоронці і не думали ставати на заваді – формально все законно, а те, що державні кошти витрачаються не за їх прямим призначенням, їх не турбувало.

Нас зацікавила така несподівана хвиля активності правоохоронців і ми вирішили провести своє незалежне журналістське розслідування стосовно висвітленого затримання. Що з цього вийшло подаємо далі. Якщо слідство висуває певні версії, то чому б не взяти до уваги і нашу.

Уявіть таке собі комунальне підприємство, яким опікується КМДА і воно, відповідно, нічого і нікого не боїться, в тому числі і порушувати закони. Уявили? І ось таке підприємство проводить тендер на закупівлю програмного забезпечення. Сума закупівлі - 38 мільйонів гривень. Саме про цей тендер йшлось в повідомленні прес-служби. «Переможцем» цього тендеру стає таке собі ТОВ з іноземцями - засновниками. Нічого поганого в цьому здавалося б немає, проте, ТОВ стає переможцем в такий спосіб, що обурює інших учасників тендеру – їх представників не впустили навіть в приміщення де відбувалися торги, тай самі торги відбулися раніше об’явленого строку. Складається непохитне враження, що переможець був відомий заздалегідь, а решта була усунена найпримітивнішим чином, аби не заважали. Обурені таким свавіллям учасники тендеру почали скаржитись. Зокрема, ЗАТ, як один з учасників торгів, звернулось до прокуратури, суду та Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель. Міжвідомча комісія з питань державних закупівель своїм рішенням від 30 січня 2008 року №091-СК відмінила торги на закупівлю, а судовий розгляд справи триває і досі.

Ми вирішили відвідати ЗАТ. Як виявилось, це одне з провідних в Україні підприємств в галузі розробки, встановлення та застосування баз даних. Судячи з потенціалу цього підприємства, шанси на перемогу в тендері у нього були дуже значні, а тому такий суперник був очевидно зайвий.

Йдемо далі в своєму розслідуванні. Як виявилось, відміна торгів на закупівлю для комунального підприємства та ТОВ аж ніяк не є причиною щоб не укладати договір на закупівлю і 08 лютого вони укладають відповідний договір грубо ігноруючи закон та рішення міжвідомчої комісії з питань державних закупівель. Зауважимо, що договір було укладено через 9 днів після рішення Міжвідомчої комісії яким результати торгів було відмінено. Мабуть сума в 38 мільйонів гривень виявилась більш привабливою, ніж перспектива дотримуватись вимог закону. Не виключено, що «переможець» почав освоювати ці кошти ще до укладення договору. Найбільш цікавим в цій ситуації є те, що казначейство, яке зазвичай пильно відслідковує належність підстав для сплати щонайдрібніших платежів, на цей раз дозволяє операції по цьому більше ніж сумнівному договору. Відчувається дійсно високий рівень організації. Але з іншого боку щось же потрібно робити з скаржниками, адже продовжують заважати. Велосипед винаходити в цій ситуації очевидно не стали - використання правоохоронних органів для усунення конкурентів – це метод не новий і на теренах України відпрацьований досить давно. Як відомо, КМДА вже досить давно підтримує тісні шефські стосунки з Управлінням СБУ в м. Києві (важко без спонсорів в наш час), а тому Управління йде на зустріч шефам в їх побажаннях. Просто неможливо пояснити чимось іншим ситуацію, коли громадянин сусідньої держави, який позиціонує себе як представник ТОВ, приходить до керівництва Управління СБУ в м. Києві, де його дуже уважно вислуховують, беруть все близько до серця і сплановують та проводять спільну з ГУБОЗ МВС України операцію, в результаті якої затримують громадянина, якого звинувачують в шахрайстві. При цьому залучаються значні сили працівників СБУ та МВС (за попередніми даними – близько 20 чоловік), технічні засоби, йде висвітлення відповідними прес-службами і все це за рахунок платників податків (тобто нас з вами). Попри все залишається незрозумілим питання - яке взагалі відношення до безпеки держави має громадянин, якого звинувачують в шахрайстві на суму в 60 тисяч доларів? Зауважимо, що все це відбувається в той час, коли в Києві частішають прояви насильства на расовому підґрунті та існує багато інших проблем і СБУ при цьому лише розводить руками. Про такий підхід в справі з Елітою-центр можна було лише мріяти.

Мимоволі напрошуються порівняння - з однієї сторони, на терезах лежить сума в 100 тисяч гривень, з іншої - 38 мільйонів гривень (практично сім мільйоні доларів). І саме собою виникає запитання: а кому це вигідно? Кому вигідно шляхом провокації відволікти увагу від порушень на суму в десятки мільйонів гривень та усунути реального кандидата. Зауважимо, що при цьому розслідування буде вестись по кримінальній справі по відношенню до громадянина, якого звинувачують в шахрайстві і поза увагою залишаються особи, винні в набагато значніших порушеннях. Насправді, набагато більше розслідування потребує факт укладення договору на закупівлю програмного забезпечення ціною 38 мільйонів гривень між комунальним підприємством та ТОВ, але така кримінальна справа чомусь не порушується. Прикро, що попри всі декларації правоохоронні органи продовжують виконувати очевидні «замовлення», а не захищають дійсні інтереси держави та народу.