Закарпатье: репрессии продолжаются!
12.09.2006 18:19
…криминальной части. В среду, 13 сентября, в адрес редакции From-UA поступила копия письма из Центра журналистских исследований. Его автор, руководитель ЦЖИ А. Ладыжец, просит председателя комитета Верховной Рады по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией, народного депутата Николая Джигу обратить внимание на ситуацию, сложившуюся в Закарпатье, и «помочь навести в нашей области нормальный законный порядок».

Поскольку письмо может заинтересовать не только руководителей правоохранительных органов и народных депутатов, но и простых украинцев, редакция From-UA приводит далее этот документ без изменений и сокращений, на языке оригинала.

* * * * * * * * *

Голові Комітету Верховної ради України
з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією
п-ну ДЖИГА М.В.


Шановний Миколо Васильович!

Протягом останнього часу, а саме з січня 2005-го року, Закарпатська область стала ареною жорстокого зведення особистих і політичних рахунків певних бізнес-політичних структур з колишніми керівниками державних органів влади. Уже наприкінці 2004-го року, за вигаданими і просто сфальсифікованими "звинуваченнями", було звільнено з посад (без жодної мотивації) всіх без винятку керівників правоохоронних структур: прокуратури, УМВС, УСБУ, ОДПА і т.д. Але звільненням перших керівників цих структур, на жаль, справа фактичного знищення контролюючих органів в області не завершилась. Звільнитись зі служби були вимушені майже всі досвідчені співробітники, ветерани органів правопорядку. Лише з УМВС було звільнено понад ДВІСТІ офіцерів міліції, ядро та еліту органів внутрішніх справ Закарпаття. А на місце звільнених з роботи професіоналів (крім УСБУ) було призначено тих людей, які давно уже були відомі громадськості області своїми тісними зв’язками з провідними бізнес-політичними кланами Закарпаття. В першу чергу, з мукачівською бізнес-структурою "БАРВА", фактичним лідером якої був і залишається ще й донині колишній двічі губернатор Закарпатської області, а нині – міністр МНС України пан Віктор Балога.

Повна заміна досвідчених професіоналів на "благонадійних" невігласів призвела з часом до того, що рівень злочинності на Закарпатті помітно зріс, нерозкритими залишається ціла низка серйозних злочинів: вбивства, пограбування, квартирні крадіжки і т.д. Дійшло до того, що навіть з приймальні губернатора області було нахабно викрадено декілька цінних картин. Ще декілька картин викрали серед білого дня з будинку голови Берегівської РДА пана В.Шепи. Згодом – з майстерні художника Ю. Герца в Ужгороді. І ці скандальні справи також досі ще не розкрито! В цілому ж, Закарпатська область скотилася з перших місць в Україні за рівнем розкриття злочинів до останніх. Це і є головним наслідком, з нашої точки зору, кадрової "революції" в органах правопорядку на Закарпатті.

Але найстрашніше – це те, що співробітників правоохоронних структур відверто примушують СВІДОМО ФАЛЬСИФІКУВАТИ кримінальні справи проти людей, які заважають всевладдю мукачівського мафіозного клану. Так, наприклад, колишнього начальника Мукачівського МВВС, полковника міліції В. Дернового примусили, утримуючи під вартою за також сфабрикованим звинуваченням, дати фальшиві свідчення проти колишнього першого заступника начальника УМВС, полковника міліції Віктора Русина.. А самого полковника Русина довели, утримуючи в СІЗО, до фактичної інвалідності, не даючи йому змоги одержати нормальну лікарську допомогу. Більше того, спекулюючи на фізичних стражданнях важко хворого полковника В. Русина, слідчі примушували його дати фальшиві свідчення проти колишнього Голови Адміністрації Президента Віктора Медведчука, колишнього губернатора Закарпатської області Івана Різака, народного депутата України Нестора Шуфрича та деяких інших відомих на Закарпатті та в Україні людей. І за фальшиві свідчення полковнику Віктору Русину обіцяли негайне звільнення з-під варти та закриття кримінальних справ. Водночас невідомі особи, які, за їх словами, діяли нібито в інтересах слідчих ГПУ, шантажували сім’ю полковника Віктора Русина, вимагаючи 50 000 (п’ятдесят тисяч) доларів США за… закриття кримінальної справи. Але В. Русин не погодився на подібну "угоду".

Про все це неподобство детально розповідалось громадськості області у публікаціях Центру журналістських досліджень м. Ужгорода, зокрема – на сторінках щотижневика "Вісті тижня – центр". І саме після цих публікацій на адресу нашого Центру надійшов лист від колишніх співробітників органів внутрішніх справ, СБУ та прокуратури Закарпатської області. Автори цього листа розповіли, що кримінальні справи проти екс-губернатора Закарпатської області Івана Михайловича Різака також були СФАЛЬСИФІКОВАНІ за особистою вказівкою прокурора області пана Юрія Бенци, який, в свою чергу, діяв під тиском пана Віктора Балоги. Текст цього листа наводимо дослівно.

* * * * * * * * *
"Шановна редакція!

До вас звертаються колишні співробітники органів МВС, СБУ та прокуратури Закарпатської області, які уважно читали ті ваші статті, де йшлося про фальсифікацію кримінальних справ проти Івана Різака, Віктора Дяченка, Віктора Русина та інших противників Балоги і "Барви". На жаль, мусимо сказати, що ви даремно звинувачуєте працівників міліції і прокуратури в свавіллі та жорстокості по відношенню до цих людей. Рядові працівники не винуваті! Їх також примусили це робити, а тих, хто не хотів, повиганяли з роботи. І не лише рядових співробітників. Наведемо лише один приклад.

Коли в прокуратурі Закарпатської області з’явилася заява про те, що голова Закарпатської ОДА Різак Іван Михайлович нібито вимагав хабар за посаду директора Батівського хлібокомбінату у жителя м. Мукачево Олега Іщенка, прокурор Закарпатської області доручив перевірку цієї заяви спочатку заступнику прокурора області Геревичу Миколі Петровичу. Заступник прокурора допитав громадянина Іщенка про обставини цієї події (вимагання хабара), але Іщенко не зміг надати жодних доказів того, що це вимагання дійсно мало місце. Єдиним доказом, як він заявляв, було те, що пан Іщенко нібито знімав гроші зі свого рахунку у банку. Переконавшись, що заявник, скоріше за все, просто говорить неправду і нічим не може підтвердити достовірність своєї заяви, заступник прокурора доповів про це пану Бенці Ю.Ю. Але прокурор області НАКАЗАВ все ж порушити проти Різака І.М. кримінальну справу, не зважаючи ні на які обставини, а заступнику пригрозив звільненням з органів прокуратури. Тоді справу передали слідчому обласної прокуратури Данчі Михайлу Михайловичу. Заступник прокурора Геревич порадив слідчому Данчі дуже обережно поставитись до заяви і свідчень Іщенка О. та порекомендував слідчому не поспішати з висновками, а уважно вивчити всі обставини справи, оскільки мова ішла про відому в області людину, вчорашнього голову ОДА. Про цю пораду слідчий Данча М.М. розповів своєму батькові, колишньому народному депутату і начальнику одного з управлінь ОДА. В свою чергу, Данча-батько поскаржився голові ОДА Балозі В.І., що на його сина-слідчого "тисне" заступник прокурора області Гуревич. Тоді голова ОДА негайно викликав до себе прокурора області пана Бенцу Ю.Ю. Потім сам же прокурор області Бенца Ю.Ю. скаржився, що губернатор дуже лаяв його за те, що його заступники хочуть "покрити" Різака І.М., та наказав звільнити неугодних з роботи. Скоро Геревича М.П. дійсно звільнили з посади і з органів прокуратури (нині він – адвокат в м. Ужгороді).

А скоро до прокуратури області надійшов навіть офіційний лист від голови ОДА Балоги В.І., в якому керівник адміністрації області ВИМАГАВ звільнити з роботи кількох "політично неблагонадійних" начальників відділів прокуратури Закарпатської області: Гецко В.Ю.; Кайло І.Ю.; Конара В.І.; Корнаша І.В. Цей лист потім зник з документації прокуратури, але його бачили і читали багато працівників прокуратури Закарпатської області і ОДА.

Так і вийшло, що кримінальні справи проти Різака І.М. та інших противників Балоги В.І. були фактично сфабриковані за особистим НАКАЗОМ Балоги та прокурора області Бенци, який знав, що події злочину фактично не було, але все ж примусив підлеглих розпочати кримінальне переслідування відомих на Закарпатті людей заради своїх власних кар’єрних інтересів та вигод.

Ми не можемо підписати цей лист своїми власними прізвищами, бо самі бачите, що роблять навіть з такими людьми, як Різак, Геревич, Русин та ін. А нас просто знищать. Але всі факти, наведені у цьому листі, можуть перевірити столичні урядові інстанції або відповідні комітети Верховної Ради. А інакше беззаконня на Закарпатті буде торжествувати і далі.

Колишні співробітники УМВС; УСБУ; прокуратури Закарпатської області; ОДА та інших органів влади, незаконно і несправедливо викинуті на вулицю за велінням клану Балоги".


* * * * * * * * *

Шановний Микола Васильович! Журналісти нашого Центру власними силами не можуть, звичайно, перевірити всі ті факти, які викладені у цьому листі. Але те, що на Закарпатті протягом останніх часів твориться відверте беззаконня на догоду сімейному клану Балоги, ми бачимо на власні очі. Як і всі закарпатці, до речі. Розгул кримінальних переслідувань і відверте цькування уже довели до самогубств і передчасних смертей кількох шановних мешканців області. Під загрозою знаходиться також життя екс-губернатора Закарпаття Івана Різака та полковника міліції Віктора Русина, які нині вимушені перебувати під постійною опікою лікарів. Отже, переконливо просимо Вас як голову Комітету Верховної Ради перевірити факти. Наведені у нашому зверненні, і допомогти навести у нашій області нормальний законний порядок, захистити наших людей від свавілля і брутального беззаконня.

З повагою,
Керівник громадської організації
"Центр журналістських досліджень",
член правління Закарпатської обласної
організації Національної Спілки Журналістів України
(ЛАДИЖЕЦЬ О.В.)