Люті схеми червоного корпусу
26.04.2010 18:07
...сьогодні звернулася до правоохоронних органів та вищих органів державної влади України із вимогою припинити хабарницькі схеми, запроваджені на економічному факультеті одним із проректорів університету Ігорем Олексійовичем Лютим. Ініціатори створення Комітету запевняють, що якщо не завадити цим схемам, то в найближчому часі пан Лютий зможе запровадити систематичне хабарництво у стінах всього університету.

Молодь на варті справедливості

Студентська організація «Комітет студентського опору» публічно звертається до Генеральної прокуратури України, СБУ, МВС та Міністра освіти та науки Дмитра Табачника із вимогою негайно завадити застосуванню в КНУ імені Тараса Шевченка хабарницьких систем, які вже впродовж тривалого часу успішно реалізує один проректор з науково-педагогічної роботи (куратор фінансово-економічних питань університету), завідувач кафедри фінансів Ігор Лютий. Ігор ЛютийПан Лютий зумів підім’яти під себе значну частину викладацького складу, іншу ж – залякати, а отже налагодженій корупційній роботі всередині ВНЗ неможливо зарадити. Тих, хто насмілюється відкрито виступити проти діяльності Ігоря Лютого, він переслідує особисто. За таких умов студентство найбільш шанованого в Україні університету не може стояти осторонь, адже під загрозою не лише перетворення державної освітньої установи в кишеньковий освітній проект, а й серйозна дискредитація освітнього процесу в країні.

Лютий проректор методичного хабарництва

Стати частиною системи хабарництва Ігор Лютий зумів ще за радянських часів. Захистивши 1988 року кандидатську дисертацію на тему «Социалистическое обобществление и развитие коллективных форм и организации оплаты труда», пан Лютий на собі відчув, що студенти та аспіранти змушені віддячувати приймальним та атестаційним комісіям. З того часу Ігор Олексійович чітко зрозумів перспективи свого кар’єрного росту, який полягав швидше не в тяжких трудових буднях, а у відвертому здирництві зі студентів та їхніх батьків.

Нині про постать завідувача кафедри фінансів та проректора з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т.Шевченка Ігоря Лютого серед студентства цього вишу ходять різні розмови. Загальновідомим в університеті є його ставлення до вихованців навчального закладу, також – небайдужість до можливості підзаробити на хабарах. «Інколи складається таке враження, що для Ігоря Олексійовича студенти є виключно джерелом свого персонального збагачення. Він мало опікується нашими проблемами, висловлюється некоректно і часом навіть неетично. Ну, і всі знають, що щоб отримати від нього нормальний запис у заліковій книжці, потрібно «подякувати» йому грішми. Інакше оцінку просто не отримуєш», - ділиться науковим досвідом одна зі студенток КНУ.

Бажання Лютого «додатково підзаробити» дійшло до абсурду: проректор намагається запровадити для всіх кафедр університету щомісячний план по здачі йому половини «виручених» коштів.

Маючи надприбутки, пан Ігор абсолютно не зважає на роботу, що її де-факто мусить виконувати або ж виконання котрої повинен контролювати. Так, через його «відкати» й розкрадання грошей, обіцяний ще бозна-коли стадіон у спорткомплексі університету Шевченка лишається утопією не на один десяток років, а загальний ремонт самого комплексу не завершено: гроші розкрадено, адже відповідальним за проведення тендерів по спорудженню комплексу був сам Ігор Лютий.

Леонід ГуберськийПроте ми оминемо зараз факти хабарництва Лютого, хоча вони, безумовно, заслуговують на окрему увагу, і поговоримо про речі значно серйозніші. Справа в тому, що Ігор Олексійович уже давно має неабиякі амбіції щодо ректорства у КНУ ім. Т.Шевченка. Раніше «пробитися» не виходило – заважала наявність помаранчевої влади, яка тримала йому руки зв’язаними. Тепер же ситуація в країні змінилася, тож Лютий не знехтував можливістю на цьому «піднестися» на якісно новий рівень. Він, підім’явши під себе, узурпувавши ввірений йому сегмент ВНЗ, готується усунути з посади ректора Леоніда Губерського. Тоді університет може перетворитися на персональний бізнес однієї людини та його близьких соратників...

До слова, бізнес на університеті Лютий провадив і раніше. Згадаймо скандальне будівництво житла по вул. Академіка Глушкова 2006 року, куди 503 інвестори під гарантії КНУ ім. Т.Шевченка вклали свої гроші й так і не отримали обіцяного житла. Тоді Ігор Олексійович отримав достатній «відкат» від проведення махінацій із відведення землі для КНУ, надуривши вкладників і забезпечивши себе й своїх «бойових побратимів» надприбутками.

Відпрацьована схема

Ігор Лютий має вже відпрацьований досвідом і дієвий механізм, який свого часу був застосований проти колишнього ректора Національного авіаційного університету Віталія Бабака. Нагадаємо, шляхом маніпулювання фактами, фабрикування документів та наклепу зацікавленими особами проти екс-очільника НАУ Бабака було відкрито кримінальну справу за зловживання службовим становищем. Це дозволило усунути його з посади і порядно зіпсувати йому репутацію, тим самим відкривши дорогу до ректорства «своїм». Ця людина може це зробити. Спроба сфабрикувати справу проти Губерського може статися вже найближчим часом. Фактично це йому нічого не коштує, і нині він, судячи з усього, просто чекає слушного часу. На превеликий жаль, довести причетність Лютого до усунення ректора з посади буде потім дуже складно, якщо взагалі можливо.

Посада понад усе або Цілі виправдовують засоби

Потрібно зазначити, що Ігор Лютий уже давно мріяв стати ректором КНУ ім. Т.Шевченка. Його потуги потрапити на перспективне місце починалися ще за попередньої влади (особливо коли він обіймав в.о. декана економічного факультету з лютого 2008 по грудень 2009 року), однак тоді в силу об’єктивних обставин реалізувати потенціал не вдалося. А от зміна керівництва в країні – привід для деструктивної діяльності, кращого від якого не знайти. Тож поки адміністрація КНУ ім. Т.Шевченка придивляється до нового керівництва, пробує його «на смак» і вчиться з ним працювати, Ігор Лютий намагається слушно скористатися нагодою і стати ректором КНУ ім. Шевченка.

Тепер пану проректору відкриваються нові можливості. По-перше, він уже є членом Вченої Ради КНУ ім. Т.Шевченка. По-друге, саме на нього робить ставку нині діюча опозиція, відтак перед Лютим відкривається сила-силенна шляхів до реалізації своїх задумів. І байдуже, що «кар’єрно зростати» доведеться по головах інших людей, - не вперше ж!

Вимоги мають бути виконані

Студентська організація «Комітет студентського опору» повідомляє, що коли Міністр освіти Дмитро Табачник та інші адресати заяви організації не задовольнять вимоги студентів стосовно припинення корупційної діяльності Ігоря Лютого до 1 червня, студенти будуть готові розпочати безстрокове «сухе» голодування та заблокують вхід до Міністерства освіти танауки. Вихованці КНУ не зупиняться ні перед чим, аби лиш припинити розбазарювання коштів, здирництво та хабарництво.
Олена Лутсіва
«Хайвей»