Розподіл мультиплексів: крок до цифровізації України чи просування родинного бізнесу?
04.08.2011 13:48
...мовлення. Реформа – не з простих, та її реалізація викликає більше запитань, ніж відповідей.

Втім, Нацрада з питань телебачення i радiомовлення продовжує розподіляти місця у цифрових мультиплексах. Після скандального першого конкурсу по розподіленню 89 телечастот, проведеного 27 січня 2009 року, Нацрада зробила другу спробу. Оголосила ще два конкурси для загальнонаціональних, а також для регіональних і місцевих мовників.

Телевізійники також раді старатися. Подали по декілька заявок, сподіваючись отримати своє місце у цифровому телепросторі. Втім, говорити про чесну конкуренцію не доводиться. У той час, коли одні телеканали покращують і розширюють свій продукт, аби бути достойними місця у мультиплексі, інші – використовують «дієвіші» методи. Отримавши досвід у витісненні конкурентів з кабельних мереж, продовжують практику вже у розподілі регіональних цифрових частот.

Зокрема, телеканал UBR, заручившись підтримкою у Нацраді, активно просуває свої інтереси в усіх регіонах країни. Підтримка першого заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Оксани Головатенко ставить телеканал поза конкуренцією. Зловживання службовим становищем і лобіювання інтересів «сімейного бізнесу» (власник ESG та телеканалу UBR Юрій Каплуненко за сумісництвом є чоловіком пані Головатенко, щоправда у цивільному шлюбі) – не новинка для чиновниці. Скарги кабельних операторів на примусове включення UBR до своїх пакетів лунають постійно.

Стаття 6. Обмеження щодо використання службового становища
1. …Забороняється використовувати свої службові повноваження та пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв'язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі: … неправомірно надавати перевагу фізичним або юридичним особам у зв'язку з підготовкою проектів, виданням нормативно-правових актів та прийняттям рішень, затвердженням (погодженням) висновків. (З-н України «Про засади запобігання і протидії корупції»)


Втім, свавілля не припиняється. За неповних два роки роботи у Нацраді Оксана Анатоліївна добре навчилася просувати інтереси свого чоловіка. Та чи для цього вона обиралася та і весь новий склад Нацради? Адже реальних кроків на покращення умов роботи на телевізійному ринку – жодного. Нечесні правила гри залишилися в дії. Члени Нацради продовжують керуватися власними інтересами і корупційними схемами у прийнятті важливих для держави рішень. Напевно, такий порядок речей влаштовує владну верхівку, адже таких чиновників, як пані Головатенко не перевіряють, не позбавляють посади, не карають. А вони продовжують реалізовувати свої схеми тиску на залежні від них структури за для досягнення власних корисних цілей.

Діяльність Національної ради ´рунтується на принципах законності, незалежності, об'єктивності, прозорості, доступності для громадськості, врахування культурної, ідеологічної та політичної багатоманітності в суспільстві, врахування загальновизнаних міжнародних норм та стандартів у галузі телерадіомовлення, повноти і всебічного розгляду питань та об´рунтованості прийнятих рішень. (З-н України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»)

Результати конкурсу оголосять наприкінці серпня. Та щонайменше на одне місце у мультиплексі учасники телепростору вже можуть не розраховувати, або ж шукати собі більш впливового покровителя, ніж UBR. В Нацраді є ще шгсть членів…