Чому нова влада тисне на Вінницький апеляційний адмінсуд
01.08.2014 13:36

Мова піде про легендарний готель у центрі Вінниці «Савой», на який поклали око віце-прем'єр і колишній мер міста Володимир Гройсман та голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк. Ці двоє вирішили управляти містом з Києва, принаймні, таке враження склалося у глави Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина та й багатьох вінничан, які переживають за своє улюблене місто та історичну будівлю, якій більше 100 років. 

М.Мартинюк

Нагадаємо, що будівля готелю - шедевр архітектури, який у 2010 році був переданий ВААС у користування, в оренду на 25 років, і спочатку на його ремонт виділялися гроші з бюджету. Суд планував зайняти приміщення готелю у 2013 році, але ремонт не було закінчено, бо гроші були на рахунках Казначейства, але вони не виділялися, тобто їх навмисно не перераховували. А судді в той час туляться в іншому приміщенні і не можуть нормально працювати, хоча сподівалися, що нове для ним приміщення зніме напругу у роботі. 

І замість того, щоб дати можливість завершити ремонт будівлі, поплічник Гройсмана Мартинюк наслав на об'єкт будівельних інспекторів, тому що тут нібито не все гаразд, але ремонт було законсервовано, та й ці потуги створити додаткові проблеми мають на меті лише звільнення готелю під якісь інші проекти Гройсмана. І голова ВААС Кузьмішин каже, що у нього вже зібрано достатньо матеріалів про діяльність команди Гроймана, і, у випадку чого, він готовий додати до цих матеріалів справу про готель «Савой», бо вже накипіло. 

Суддя обурений тим фактом, що в готель захотіли потрапити інспектори ДАБІ, тому що в цьому зухвалому наступі на суд простежується спроба тиску нього, і, крім того, ця перевірка прийшла з порушеннями законів і процедур. Кузьмишин, як член Вищої ради юстиції і як досвідчений суддя, знає, про що говорить. 

По-перше, ДАБІ просто нахабно прислало лист на ім'я суду про те, що вона хоче провести повторну позапланову перевірку будівлі. 

По-друге, немов знущаючись, ДАБІ запропонувало суду надіслати на перевірку свого представника. 

По-третє, на адресу суду надійшов лист, що не відповідає Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 23.05.2011 № 553. Але Кузьмишин розцінив цей лист як звернення, а тому буде відповідати на нього в терміни, обумовлені законом. 

Але голова суду ні в якому разі не проти перевірки, головне - дотриматися процедури і Конституції. Він обурений тим, що лист про перевірку суд отримав 9 червня, а перевірку призначено на наступний день, і це говорить про порушення принципу розумності. 

В.Гройсман

«Недотримання зазначених Положень є неприпустимим та вказує на правовий нігілізм в діях посадових осіб Інспекції і як наслідок - нехтування незалежністю суду», - сказав Кузьмишин. Він вважає, що перевіряльники спочатку повинні надіслати документи, в яких буде вказано, що саме вони будуть перевіряти, а вже потім дертися до «Савою». 

За великим рахунком, голова ВААС проти такої перевірки, бо у провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом суду до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Вінницькій області щодо неправомірності проведення аналогічної перевірки та прийняття за її наслідками рішень. 

Кузьмишин дуже здивований тим, що команда «реформаторів» Гройсмана, переїхавши до Києва і сховавшись за спину Президента, творить свавілля, бєспрєдєл. Суддя вважає, що ВААС не може працювати в поганих приміщеннях, де зараз суд знаходиться в обмежених умовах і що «Савой» - найкраще місце для представників правосуддя. І тільки «гройсмани» та «мартинюки» за старою звичкою вирішили провернути свої темні справи, тому що тепер в їх руках влада. Ганьба! 

«Але ми не дозволимо їм топтати закон! Суд буде сидіти в готелі!» - впевнений Кузьмишин. 

Судді кажуть, що будівля, завдяки тому, що ВААС орендував готель, вже почала приводитися в порядок, але через зупинку фінансування ремонт довелося законсервувати, а інформація про те, що дах і стіни за цей час згнили, не відповідає дійсності, про що пишуть лише проплачені журналісти і блогери, які ніколи не були всередині приміщень. Працівники суду, до речі, не є будівельниками і не втручаються в процес ремонту, цим займається підрядник, точніше - займався б, якби були гроші. Але втручання Гройсмана знову загальмувало проект, і Кузьмишин сподівається, що Порошенко, як не чужа Вінниці людина, втрутиться в цю справу: «Я хотів би розповісти Президентові все особисто, впевнений, він зрозумів би нас і допоміг. А Гройсман - це ганьба нової влади, він зазіхає не тільки на вінницьку власність в якихось своїх інтересах, не тільки зневажає закон, він зазіхає ще й на судову гілку влади, незалежну - підкреслюю, та й каламутить якісь свої справи».