Піраміда судової корупції
08.09.2014 10:54

Він багато років працював на усіх ланках господарського судочинства, і, судячи зі справ які він розглядав, можна зробити висновок, що знаходився на хорошому рахунку у керівництва суду.

Вже за нових часів після революції Майдану та проведення «люстрації», згідно Закону України «про відновлення довіри до судової системи» суддю Львова Б.Ю. було обрано за новою процедурою на посаду Голови Вищого Господарського суду України. Ця нова процедура обрання Голови суду виключала участь у цьому процесі представників органів державної влади, та проходила шляхом таємного голосування самих суддів конкретного суду. Вся процедура обрання Львова Б.Ю. на посаду Голови ВГСУ проходила під чітким контролем люстраційного комітету та його голови Егора Соболева (журналіст, політик, засновник партії «воля»).

Це надало великі надії, що Голова ВГСУ дійсно стане неупередженим, та своїм прикладом чесного та кваліфікованого професіонала, призведе до змін всієї ланки господарських судів, а також поліпшить судову систему України вцілому.

Зараз вже очевидно що сподівання мільйонів постраждалих від свавілля судів не виправдались… Судді обрали подібного до себе керівника, з вадами злочинного режиму Януковича. Вищий Господарський Суд України під керівництвом Львова Б.Ю. продовжив  виносити «замовні» неправомірні судові рішення, що абсолютно не ґрунтуються на положеннях чинного законодавства.

Нинішня корупційна діяльність Богдана Львова у часи "повернення довіри до судів" нічим не відрізняється від того, чим займався його попередник Віктор Татьков та його «касир» Артур Ємельянов під час антинародного режиму Януковича. У ЗМІ є багато доказів того, як соратники Татькова та Ємельянова, перебуваючи на посадах помічників суддів та секретарів судового процессу, розносили кабінетами судів фактично накази, як і яким чином, вирішувати ту, чи іншу справу. У приймальні Голови ВГСУ ще досі знаходяться співробітники Татькова та Ємельянова, які продовжують вже для Львова Б.Ю. вести списки «грошових» справ. Особливо цинічною виглядає практика продажу послуг по «вирішенню» справи у випадках, коли у важливих суперечках жодна зі сторін не домовилась із керівництвом суду. В таких випадках люди з оточення Голови суду просто дзвонять одній чи іншій стороні у справі та пропонують так-звані "юридичні послуги", після оплати яких, клієнт гарантовано отримає необхідне рішення суду. Все це продовжує відбуватися і сьогодні під прикриттям нового керівництва господарських судів. Залишається тільки здогадуватись, які тіньові обороти хабарів ділять між собою нові і старі функціонери системи господарських судів Києва і України. За найскромнішими підрахунками це сотні мільйонів доларів щомісяця, а тому на фоні таких заробітків коштовні суддівські будинки, автомобілі та годинники, є лише верхівкою айсберга ...

Питання продовження злочинної діяльності корумпованого рейдерського правосуддя висвітлює видання "Деловая столица ", звертаючи увагу на те, що вже більше ніж півроку продовжує діяти команда Януковича, яка зберегла можливість контролювати винесення рішень практично по кожній резонансній господарській справі. 

Вірний слуга клану Януковича - Віктор Татьков працює у Вищому господарському суді України з 2010 року. Всі знають, що до Києва з поста голови Донецького апеляційного суду його покликав саме Віктор Янукович, який почав тоді підлаштовувати під себе судову владу. І саме Татьков, за допомогою своїх помічників (Темкіжева, Ємельянова, Хрипуна, Джарти та інших) за чотири роки керівництва самим хлібним судовим відомством забезпечував представникам "сім'ї Януковича" потрібні рішення по всіх господарських спорах. Легітимізуючи, серед іншого, і рейдерські захвати "регіоналами" бізнесу конкурентів по всій країні.

Після перемоги Евромайдана, коли виникло питання про необхідність зміни керівництва ВГСУ, кар'єрний шлях Татькова, здавалося б, повинен цілком закономірно закінчитися кримінальним провадженням і лавою підсудних. Але Віктор Іванович і його права рука в ВГСУ Артур Ємельянов, а також голова ВАСУ Темкіжев, відбулися лише відставкою з поста керівника та заступника суду відповідно. Вікторія Джарти залишилась у господарському суді м. Києва, а Олег Хрипун взагалі втримався і переобрався на посаду Голови Київського апеляційного господарського суду! Втім, і такі кадрові рішення жодним чином не змінило їх положення в системі третьої гілки влади. Адже судова обойма Януковича не тільки залишилась в ВГСУ, але й зберегла в цілісності всю підконтрольну йому команду.

В умовній оновленій системі клану Донецьких "Львів-Татьков-Ємельянов-Хрипун-Джарти", Богдан Львов та Олег Хрипун займають головне місце, оскільки саме після рішень Київського апеляційного господарського суду набирають чинності рішення Господарського суду м. Києва та всієї Київської області а Вищій Господарській суд України (ВГСУ) ставить останню крапку у справах підприємців! 

Всі пам’ятають, що саме в часи клану Януковича, в травні 2013 року, після Господарського суду Києва, Олега Хрипуна перевели до Вищого господарського суду України, а згодом він був призначений головою Київського апеляційного господарського суду, змінивши сумнозвісного "касира темного правосуддя" Артура Ємельянова, якого обізнані люди називають винахідником системи тотального контролю суддів господарських судів і людиною, який ввів систему списків із заздалегідь визначеними результатами розгляду для 90% господарських справ .

Фігура Артура Ємельянова широко відома в юридичних колах, а, отже, немає ніякого сумніву в тому, що залишаючи посаду голови Київського апеляційного господарського суду, на своє місце він повинен був поставити людину віддану йому на 100%, і яка буде продовжувати його справу і допомагати тримати систему господарських судів за горло. Кращою кандидатурою виявився саме Олег Хрипун. Будучи особистим другом Артура Ємельянова та Сергія Ківалова, Хрипун за допомогою Богдана Львова продовжив справу розпочату попереднім керівництвом ВГСУ.

Нове керівництво ВГСУ в особі Голови Богдана Львова, вирішило зберегти систему тотального контролю над вирішенням справ у господарських судах, і використовує для цього послуги Ємельянова, Хрипуна та інших довірених осіб, обробляючи замовлення старих знайомих Татькова. Ці судові посадові особи і зараз продовжують вести свої справи, на просторах господарських судів, захищаючи інтереси представників оточення клану Януковича. 

 Після судової реформи у 2010 році голів судів формально позбавили багатьох функцій через які вони могли впливати на суддів. Зокрема було задекларовано, що голова суду позбавляється права розпису справи на суддю, а це був один із ключових механізмів впливу. Тому що лояльному і слухняному судді розписувалися потрібні справи, а іншим суддям - що залишиться. Судовою реформою було введено автоматичний розподіл справ – це коли розподіл справ визначає автоматична комп'ютерна система, враховуючи при цьому певні критерії, алфавітний порядок, навантаження на суддю тощо. Але кожен з юристів знає що після обрання у 2014році Львова Б.Ю. на посаду Голову ВГСУ знову навіть при автоматичному розпису справ стало можливо швидко розписати потрібну справу на певний склад суду, однак при цьому виросла ціна цього питання.

Повертаючись до результатів діяльності Б.Львова саме як судді, треба відзначити, що він протягом2001р–2004р як суддя Київського апеляційного господарського суду, а пізніше з 2004 по 2014 як суддя Вищого господарського суду України, входив до складу трійок суддів, замішаних в скандальних грошових справах. За такі рішення прийнято платити великі гроші, а самі рішення приймалися за межами або на межі господарської юрисдикції, і з необхідністю прямого порушення положень чинного законодавства та кодексів України. Однак і за часів люстрації діяльність підконтрольного Б.Львову ВГСУ зовсім не змінилась. Б.Львов отримує від фірмачів замовлення на необхідні рішення суду й забезпечує їх проходження від першої, через апеляційну, й звичайно до касаційної інстанції.

Останнім часом Б.Львов часто приймає замовлення на суди щодо стягнення кредиторської заборгованості з проблемних позичальників. Ще за часів сімї Януковича, існувала схема отримання великих кредитів у банках та їх неповернення, без жодної за це відповідальності.

Як правило, таким простим варіантом відмивання коштів займались компанії провладної верхівки, а визначну роль у цьому займали саме господарські суди, повністю прийнявши позицію проблемних позичальників.

Останнім часом однією з таких схем, були схеми шахрайства компанії «Елим-партнер» та пов’язаних з нею «Електровимірювач», «Корпоративний консалтинг», що отримали кредит у комерційному банку у загальній сумі в 7 мільонів евро. Преса повязує вказані компанії з екс-міністром Мінагрополітики Присяжнюком М.В. Зараз ці всі компанії за допомогою господарських судів докладають зусиль щодо неповернення отриманого кредиту банку й виведення заставного майна з застави (справа №№910/20131/13). Таким злочинним намірам щодо неповернення кредиту й продажу заставленого майна могла б завадити незалежна судова система, однак особистий зиск Львова Б.Ю. у цій справі зовсім змінює становище справи й правову позицію. Складається враження що Львов Б.Ю. за рік отриманих повноважень на посаді Голови ВГСУ, намагається забезпечити собі заможне існування до кінця життя. У цій справі будь-який юрист бачить насмішку правосуддя та явні порушення Закону та Кодексу, однак ВГСУ під керівництвом Львова Б.Ю. зовсім не помічає цього, використовуючи Феміду виключно з метою особистого збагачення. Нажаль замість обіцянок повернути довіру до судової системи Львов Б.Ю. повністю продовжує справу В.Татькова та схеми роботи замовного правосуддя у ВГСУ, ставши на шлях беззаконня та особистого злочинного збагачення. Користуючись нагодою, новий голова ВГСУ перейняв звички своїх попередників та вже почав реєструвати свої компанії у офшорних зонах та купувати на них елітну закордонну нерухомість. Можливо твердо констатувати що система українського правосуддя настільки сильно загрузла у корупції, що навіть зміна керівника нічого не змінила у судовій ієрархії.

На жаль, зараз в країні не працює жоден з двох ключових органів у системі контролю судової гілки влади. Вища рада юстиції вже позбулася старого складу, але ще не визначилась з новим. Зокрема, судовий корпус, за квотою якого призначаються три представника, кілька місяців не може обрати своїх кандидатів до Вищої Ради Юстиції. Ще частина вже обраних членів ради юстиції, ніяк не прийме присягу. У такому ж непрацюючому стані і Вища кваліфікаційна комісія суддів. Таким чином, судова система залишилася без всякого нагляду взагалі. Тобто Віктору Татькову, Артуру Ємельянову, Олегу Хрипун, Богдану Львову нема навіть кому винести догани, не кажучи вже про звільнення.

Звичайно, виникає питання, як могло трапитися, що після Майдану і загибелі сотень українських патріотів, рейдерське правосуддя клану Януковича в особі Львова-Ємельянова-Татькова-Хрипуна вдало і безболісно пройшло люстрацію, отримало довіру нової влади і продовжує збагачуватися корупційним шляхом. Невже заради цього гинули сотні молодих чоловіків і жінок, наших співвітчизників !? Не змінивши в собі ставлення до корупції, наша рідна країна назавжди може залишитися в злочинних кланових схемах. Обов'язок кожного справжнього патріота України встати на боротьбу з таким "клановим рейдерським правосуддям".