Округ для Кивалова
23.10.2014 07:55

От уже скоро рік, як почався Євромайдан, який докорінно змінив Україну, у тому числі територіально. Проте є над берегами Дніпра така традиція: раз на кілька років обирати до Верховної Ради Сергія Ківалова. Здається, не вдасться її порушити і на цих виборах.

На виборах 26 жовтня Ківалов пішов шляхом найменшого спротиву і балотується в депутати по мажоритарному округу в Одесі, де він обирався до Ради і на виборах 2012-го (і 1998-го, і 2002-го). Тільки тепер Сергій Васильович сором’язливо йде як самовисуванець, не згадуючи про три свої останні каденції, які він відтоптав під куполом Ради від Партії регіонів. Врешті, його можна зрозуміти.

За старою пам’яттю, напевно, почав Ківалов свою кампанію зі звичного: підкупу виборців

Проте несподівано для нього, як і для решти України, такі методи не сподобались міністру внутрішніх справ. Аваков заявив, що тепер влаштовувати банкети для виборців в Україні не гоже, і навіть повідомив про відкриту на Ківалова справу за підкуп електорату.

З урахуванням прийнятого Радою посилення покарань для гречкодавців, справа могла б набрати цікавих поворотів, але Ківалов ще депутат, а поки справу доведуть до логічного кінця, судячи з усього, знову буде уже депутатом. Як би не старалися його недруги і конкуренти.

А вони, до речі, часу не марнують. Трохи більше тижня тому у 135-му окрузі, де зараз балотується ректор Одеської юракадемії, двоє кандидатів знялись на користь найбільш рейтингового конкурента Ківалова Віктора Наумчака. Дарма, що про самого Наумчака одесити мають туманне уявлення, але те, що його висунув Блок Порошенка, що кандидати Ляшка, Яценюка знялись на його підтримку, плюс бажання "аби не Ківалов" могли б змінити ситуацію.

От тільки Сергій Васильович не для того вирощував цілі покоління залежних від себе і пов’язаних з собою одеситів, щоб піддатись на такий простий трюк.

Поки кандидати від сил, які прийнято називати демократичними, грались у "зніми непрохідного кандидата", єдиний реально прохідний кандидат пустив у хід куди більш серйозного козиря, який вигадали в адміністрації Януковича і з приголомшливим успіхом апробували на виборах 2012 року.

У 135 окрузі свої кандидатури висунули 47 (!) кандидатів, з яких до виборів допустили 40. Зрозуміло, що кожен з них отримав право висувати своїх представників в окружну та дільничні виборчі комісії. Тим, хто хоч раз спостерігав за українськими виборами, не треба пояснювати, що більшість із них, як і партії, що їх висувають, є просто інструментом роздування складів ОВК та ДВК та заведення туди "потрібних" людей.

ОВК №135 складається з 18 осіб, які представляють 15 партій. Із восьми партій, які аналітики називають технічними, в окружкомі Ківалова присутні усі вісім. При тому, очолює ОВК представник саме технічної Ліберальної партії, його заступник призначений за квотою Партії регіонів, і, щоб додати картині завершеності, секретарем призначили представника партії Королевської "Україна – вперед".

Тобто все керівництво ОВК Ківалова складають люди із сил, які просять тепер називати себе "опозиційними".

Цікаво, що до складу окружкому цього разу увійшло 5 членів, які засвідчували тріумф Ківалова на попередніх виборах: усе керівництво тодішньої ОВК №135 - Афанасьєва Мар’яна, яка навіть зберегла посаду заступника голови; Полянський Юрій, який тепер перекочував з "Русі єдиної" в "Нашу Україну", і Скрипник Марина - перейшла з Народної партії до "Громади".

Проте ще цікавішу тенденцію в ОВК №135 помітила місцева журналіст Валерія Івашкіна.

Виявляється, із 18 членів окружкому 10, тобто більшість, мають пряму залежність чи зв’язки із Ківаловим, що легко перевірити, зайшовши на сайт керованої ним Юракадемії. Офіційно академія існує як НУ "ОЮА".

Уже згадана заступниця глави ОВК №135 Афанасьєва - професор кафедри конституційного права НУ "ОЮА".

Секретар ОВК №135 Кравченко - декан факультету заочного та вечірнього навчання НУ "ОЮА".

Член ОВК №135 Мокін працює на кафедрі історії держави і права НУ "ОЮА".

Член ОВК №135 Небрат є помічником депутата Ківалова.

Член ОВК №135 Полянський - проректор з науково-методичної роботи НУ "ОЮА".

Член ОВК №135 Скрипник - співробітник Міжнародного гумуніверситету, де Ківалов записаний почесним президентом.

Член ОВК №135 Юрескул - викладач кафедри аграрного, земельного та екологічного права НУ "ОЮА".

Член ОВК №135 Едарян - директор ПП "Едіс", яке зареєстроване за адресою гуртожитків НУ "ОЮА".

Член ОВК №135 Кравцов - доцент кафедри адміністративного та фінансового права НУ "ОЮА".

Найзаплутанішим у цій ситуації видається те, що призначена за квотою "УДАРУ Віталія Кличка" Катерина Можаровська також працює в НУ "ОЮА": асистенткою кафедри цивільного процесу. У місцевому "УДАРі" уже заявили, що таке рішення приймали не вони, і що це кандидатура "з Києва".

А голова одеського осередку партії Кличка Андрій Юсов заявив, що він "сам в шоці". "Одеська організація цієї кандидатури не подавала, подається через Київ", - заявив він.

Тож вимальовується два варіанти: або в київському штабі Кличка (а фактично - Порошенка), хтось дуже добре знається на трудових якостях асистентки Ківаловської академії, або хтось просто "зливає округ" вічному депутату. Нагадаємо, що Ківалов не пропустив жодного скликання з 1998 року.

Не кращі справи і в дільничних комісіях.

Як розповів УП на умовах анонімності один із членів ДВК 512264, кількість "ківаловських кадрів" на місцях доходить до двох третин.

"У нас в комісії люди Ківалова діляться на дві групи. Перша – працівники Академії, це 3 викладачі і 3 лаборанти. Друга – "найманці", це ще шестеро (з 18 осіб, що входять до ДВК). Ці люди не працюють прямо на Ківалова, але не приховують, що вони тут від нього. Всі вони спілкуються між собою, слухають одного керівника, мають спільні якісь наради", - розповів він.

Ще однією ознакою, за якою в ДВК визначають учасників "ківаловських груп", є ротація.

"Розумієте, їм навіть не видають посвідчення членів ДВК, бо всі знають, що їх скоро замінять. Деякі партії міняли свої представників уже по два-три рази. Всі про це говорять, всі знають, що їх можуть замінити, включно аж до 25 числа", - пояснив нам член іншої ДВК 511246.

Тож, точно не банкети для виборців стануть головною статтею витрат передвиборчого штабу Ківалова. Хоча навряд чи нам покажуть звіт про видатки за цими статтями.

Як повідомляв раніше Мустафа Найєм, в штабах демократичних сил, начебто, домовились підтримати єдиних кандидатів в округах проти одіозних представників колишнього режиму. Називалось у цьому ряду і прізвище Ківалова.

Проте, як демсили планують перемагати Ківалова, поки видається загадкою.