Дипломат: США за спиной Киева пытаются найти компромисс с Кремлем
16.01.2015 18:00

Вже неможливо не помітити, що США, передусім в особі держсекретаря Керрі, який впродовж минулого року 17 разів зустрічався з Лавровим, ведуть активну роботу по пошуку варіантів замирення з Путіним.

Загальні принципи цього замирення - скасування більшості санкцій в обмін на мир в Донбасі. Про Крим забуваємо, мовляв, нічого зараз з цим не вдіємо.

Такі ідеї вкрай популярні серед великого кола навколовашингтонських аналітиків. Погляди можуть дещо різнитися в той бік, що Україна має отримати достатню компенсацію (чи ще щось), але принципи «врегулювання» залишаються.

Обама не готовий визнати, що його політика перезавантаження відносин з Росією виявилась провальною. Він це розуміє, але не готовий визнавати публічно і змінювати кардинально політику, бо має дуже мало досягнень двох термінів президентського правління.

Від реалізації таких планів нас поки що рятують дві речі:

1. Непробивна тупість і непоступливість Росії.

2. Республіканці. Хоча і в таборі демократів достатньо розчарованих Обамою. Зокрема, серед тих, хто думає, як же його в цій ситуації вибори вигравати.

Порошенко не може не знати про ці ігрища. І вирішив зіграти на стороні Білого Дому. Чому - будемо розбиратись, хоча інтереси і мотиви дій Порошенка вже більш ніж очевидні. Але в світі є і інші друзі України.

Велика група з них вчора провела через Європарламент блискучу резолюцію щодо України, чим дала чіткий і сильний сигнал не лише школярці від геополітики Могеріні, але і Білому дому.

Тому ми маємо посилити підтримку нашим Збройним силам і тиск на президента, парламент і уряд щодо проведення реформ.

Ця битва лише доходить до свого поворотного моменту.

Богдан Яременко, дипломат, экс-генконсул Украины в Стамбуле