«Люди вийшли, бо у них вже накипіло» – учасник подій в Кривому Розі
30.01.2015 15:40

Поки увага головних ЗМІ в країні прикута до подій на фронтах Сходу, в центрі України шириться хвиля соціальних протестів. Новий правлячий клас, прийшовши до влади на крові Героїв Небесної сотні, вирішив «відплатити» революційному народу за кров та жертви його найкращих синів.

Впустивши на території України російський імперіалізм, віддавши йому на відкуп спочатку Крим, а потім і Донбас, правлячий клас приступив до своєї найулюбленішої справи. Він розпочав справжню класову війну проти свого народу.

Зберігаючи в безпеці статки олігархів, нова «еліта» пішла у наступ на простого трудівника. Спекуляції з валютою, підвищення комунальних платежів, замороження зарплати, тотальне скорочення соціальних виплат та неприхована зрада на фронті.

Все це –  частина одного плану, мета якого – остаточно закріпачити народ України. Люди ж на цей наступ «еліти» відповідають супротивом.

Черговим прикладом народної боротьби став протест в Кривому Розі, коли розлючена громада силою повернула собі приміщення міської ради. Редакції «Нової Іскри» вдалося поспілкуватися із безпосереднім учасником подій 28 січня.

Що стало причиною протесту людей і хто в цьому приймав участь?

– Основна вимога Майдану в Кривому Розі – щоб в цьому році міський голова, Юрій Вілкул, його заступники та всі місцеві депутати написали заяви про відставку,  після щоб були проведені дочасні вибори в місцеві органи самоврядування. Це – найголовніша мета. Є ще цілий перелік соціальних вимог.

Люди вимагають навести порядок в житлово-комунальній сфері (плата за комунальні послуги в Кривому Розі одна із найбільших по Україні – прим. Ред..). Їх не влаштовує, коли людям примусово нав’язують послуги приватних ЖЕКів, коли люди платять великі гроші цим ЖЕКам, а від останніх ніяких послуг не має. 

Це вимоги вирішити проблеми в ритуальній сфері міста, коли всім ритуальним бізнесом Кривого Рогу керує одна людина. Уявіть собі, коли у людини когось хоронять, а від неї вимагають замість офіційних 100 гривень за копання могили, цілу 1000 грн.

І жодних альтернатив ніяких не має. Людина змушена платити, бо власник всього бізнесу один на ціле місто. У нас в місті, міський бюджет дарує щороку один мільярд гривень Ахмєтову за рахунок знижки податків на землю.

Малих та середніх підприємців змушують платити податки наприклад по коефіцієнту 1 чи навіть 2, то для підприємств Ахмєтова («Північний ГОК», «Центральний ГОК») ставка цього податку складає всього лише 0,1 – 0,5.

А це бюджетні гроші, наші гроші, які б могли піти на потреби освіти чи медицини. Є і інші вимоги, величезний перелік. Люди вийшли, бо у них вже накипіло.

А це в основному політичні, чи соціальні вимоги?

– Мені здається, що це більше саме соціальний протест, хоча політичні вимоги також присутні. Цей же мер балотується як політична фігура, і протестують люди проти цього, як проти політичної події.

Хто приймав участь в протесті?

– Була переважно молодь. Хтось навчається, хтось працює на підприємствах, або заводах. Були люди похилого віку, по старше. Це був широкий протест. Жодних політиків чи політичних сил не було. Люди самоорганізувались, переважно через соціальні мережі чи дізнавалися про протест від знайомих..

А якою була реакція влади?

– Яка може бути  реакція людей, які роками сидять у владі, нічого не роблять, а тільки крадуть. Вони пишуть, що ми – група екстремістів, яка намагається розхитати ситуацію в місті (згідно заяви начальника міліції Андрія Гречуха, опублікованій в Інтернеті, протестувальники своїми діями «відволікають співробітників міліції від виконання їхніх безпосередніх обов’язків», сам же Юрій Вілкул поки що тримає паузу та не робить ніяких заяв – прим.ред.).

Якби міський голова сам  вийшов до людей, побалакав з народом. Спитав би, які у людей проблеми, порадився, як їх вирішити.  А він не хоче це робити. Вілкук вже п’ятий рік у нас голова міста, а прості люди не можуть потрапити до нього на прийом. У нас по факту віртуальний мер, бо самі люди його не бачать.

Тому вчора зранку люди зібралися на площі, чоловік двісті та пішли у міськвиконком. Приміщення виконкому було закрито, але люди змогли зайти в середину. Там була міліція, вона не втручалася.

Міліціанти відійшли до холу міськради та не втручалися. Ніяких конфліктів не було, все було мирно, всупереч різним заявам, що протестувальники чимось кидалися чи на когось нападали. Все було спокійно.

Яка ситуація зараз в місті? Що роблять протестувальники?

– Зараз перед міською радою Майдан продовжує стояти. Всередині, в фойє та сесійній залі також залишаються люди, чоловік 60. Кілька людей оголосили голодування до того  часу, поки до них не приїдуть представники президента чи губернатора області. Люди ще з 26 листопада стояли майданом біля міськради, перед центральним входом.

Стояли, але ніхто на них не звертав увагу. І ось нарешті люди наважилися та зайшли в міськраду. Людям набридло. У нас в місті Партія регіонів як рулювала так і рулить, нічого не змінюється. Всі ці регіонали просто в черговий раз перефарбуються і все. А по факту все так і залишилось.

Що далі робитимуть люди, не знаю. Але вони хочуть діалогу, щоб вийшов мер та вислухав їх, щоб були якісь конкретні дії, а не закінчилося все пустими балачками. Вони вимагають, щоб ця влада пішла геть, щоб були  нормальні чесні вибори, без підкупу, без адмінресурсу, і без «тітушек». Бо є такі розмови, що начебто Вілкул наймає «тітушек» щоб розігнати Майдан.

Від редакції.

Протест в Кривому Розі, організований місцевою громадою, як завжди, намагаються очолити політикани. З’явилися вже «офіційні» організатори, яких підтримують опозиційні до місцевого хазяїна – регіонала олігархи.

Не залишається осторонь і «володар» Дніпропетровщини – олігарх Коломойський. Людей, які вишли із соціальними вимогами, намагаються переконати в тому, що головна ідея протесту – змінити одного паразита на іншого, обрати «кращого» за Вілкула «пана».

Скоріше за все, це їм – політиканам і прислужникам олігархів – вдасться зробити і на цей раз. Але досвід протесту, те відчуття свободи та сили, яке отримала громада Кривавого Рогу повернувши собі міську раду, нікуди не зникне.

Чи може протест в Кривому Розі стати чимось більшим за прості перевибори?

Звичайно може, але для цього прості люди, трудівники, студенти, пенсіонери мають вигнати геть політиканів і олігархів, та взяти владу в місті у свої руки. Для цього, зайнявши міську раду, громада має самостійно обрати свої делегатів та сформувати органи прямого народовладдя – професійні та територіальні Ради.

Міліція, ця одвічна прислужниця багатих, має бути замінена на озброєні загони муніципальної самооборони. Все виробництво в місті має перейти з рук олігархів під контроль робітників та територіальних Рад.

Має відбутися те, чого не дозволили зробити російські імперіалісти та київські політикані і олігархи – має перемогти Майдан, як форма прямого безпосереднього народовладдя трудового народу України. Тільки тоді Україна звільниться від внутрішніх та зовнішніх ворогів.

Тільки тоді настане справжня соціальна революція.