Нардеп із президентської партії захищає російську компанію та спонсора терористів
20.02.2015 14:51

Народний депутат ВР від президентської політсили лобіює інтереси російської компанії, звинуваченої у фінансуванні тероризму та привласненні українського нафтохімічного комплексу.

Російська компанія «Лукойл», проти дочірніх структур якої висунуто звинувачення у фінансуванні тероризму та реалізації незаконних схем на території України, виявилася причетною ще до однієї масштабної оборудки.

Так, СБУ з’ясувала, що російська компанія «Лукойл» незаконно отримала у власність нафтохімічний комплекс ВАТ «Оріана» в Івано-Франківській області та завдала багатомільйонних збитків бюджету України.

Було ваше — стало наше

Почалося все в 2000 році, коли держава вирішила залучити приватного інвестора до збиткової на той момент «Оріани». Для цього спільно з ТОВ «Лукойл-Нафтохім» на базі «Оріани» було створено ЗАТ «Лукор». Російська компанія заплатила за участь у бізнесі $100 млн цінними паперами, реальна вартість яких насправді становила $27 млн. Крім того, інвестор мав погасити кредит «Оріани» у 170 млн євро, який у результаті було виплачено з українського бюджету.

За час роботи «Лукора» частка «Оріани» в його статутному капіталі скоротилася з 50% до 47,9272%, тоді як частка «Лукойл-Нафтохім» зросла до 52,0728% акцій. Поступово через посадовців Фонду держмайна України, «Оріани» і «Лукора» у 2004 році нафтохімічний комплекс було передано новій юридичній особі, підпорядкованій «Лукойлу», «Карпатнафтохіму». В результаті Україна втратила будь-який вплив на підприємство.

Високі покровителі

Як зазначили в СБУ, раніше розслідування справи блокувалося високопоставленими чиновниками. Однак і сьогодні, попри зміну влади, попри те, що справа зрушила з мертвої точки, попри те, що в Україні йде війна, розв’язана Росією, у російської компанії знаходяться впливові захисники серед українських високопосадовців.

Зокрема, сьогодні активно лобіює інтереси «Лукойлу», називаючи себе довіреною особою президента компанії Алекперова і намагаючись у будь-який спосіб перешкодити розслідуванню справи, народний депутат Анатолій Матвієнко, який у нинішньому, VIII скликанні представляє Блок Петра Порошенка.

Як з’ясувалося, Матвієнко, котрий керував президентською кампанією Порошенка на Івано-Франківщині (що вказує на його вплив та зв’язки в регіоні), тісно пов’язаний з Андрієм Романчуком, керуючим партнером юридичної компанії  Мoris Group.

Як повідомлялося раніше, Мoris Group стала стороною захисту «Лукойлу» і розпочала переговори з одним із перших заступників керівника СБУ, для вирішення питання щодо закриття кримінальної справи проти компанії «Лукойл-Україна». (Дочка російської компанії провертала схеми незаконного ввезення та реалізації нафтопродуктів групою компаній СЕПЕК, контрольованих олігархом-утікачем Сергієм Курченко, в результаті чого Україна зазнала збитків на мільярди гривень.)

Переговори ж із заступником глави СБУ організував партнер компанії  Мoris Group Тарас Герула.

Цікаво, що в 2002-2007 рр. обидва партнери юркомпанії, Романчук і Герула,  працювали у виконавчій владі Івано-Франківської області. Так, Тарас Герула був начальником головного управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської облдержадміністрації, а Андрій Романчук – першим заступником голови облдержадміністрації, головою Координаційної ради з виконання обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2010 року. У 2011 році Герула, вже як юрист, лобіював отримання компанією «Карпатнафтохім» (та сама дочка «Лукойлу», в яку перевели активи «Оріани») дозволів на геологічну розвідку на Івано-Франківщині.

Цілком імовірно, що звідти й тягнуться зв’язки з нардепом Матвієнком, і що саме вони, будучи при владі, сприяли «Лукойлу» у привласненні українського нафтохімічного комплексу. Сьогодні ж «івано-франківське лобі» в особі юридичної компанії та народного депутата від президентської політсили горою стало на захист російської компанії, яка грабує Україну та фінансує її знищення.

Обурює, що сьогодні влада всі свої жорсткі рішення чи не зовсім демократичні методи виправдовує війною та необхідністю жорстко протистояти агресору і навіть випереджувати його удари, – однак при цьому вперто відмовляється бачити спільників ворога у своїх лавах.