Гузир та Тумовс. Корупційна істория
24.04.2015 11:22

Як поінформували у Генеральній прокуратури України, Перший заступник Генерального прокурора України, державний радник юстиції 3 класу В.П.Гузир, який керує у ГПУ питання слідства СБУ, МВС і податкової міліції, дійсно за клопотанням зацікавлених у справах одеського конвертцентру «Зернотрейдери» , оборот якого сягав 10 млрд гривень, дав доручення вилучити 29.03.2015 року в МВС України і передати до Державної фіскальної служби відкрите за ч.5 ст.191 кримінальне провадження №12014000000000409  від 17.09.2014 р.  по злочинах, які здійснили Р.Тумовс та службові особи ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) у 2013-2014 роках,  через дуже малу суму збитків, заподіяних Тумовсом і службовими особами ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank).

За заявою, що зареєстрована в МВС України, виявлено, що нанесена Тумовсом і службовими особами ПАТ «Міський комерційний банк» шкода становить усього близько 180 млн. грн.

 І це притому, що афера Тумовса і цих посадовців, призвела до нанесення матеріальних збитків вкладникам ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) ( фізичним і юридичним особам і ФОП), Національному банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на суму більше 4 мільярдів 665 мільйонів гривень.

І тому це кримінальне провадження ведеться лише по факту того, що Р.Тумовс та посадовці ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) у 2013-2014 роках, діючи за попередньою змовою між собою, використовуючи ряд підконтрольних комерційних структур та фізичних осіб, діючи умисно, з метою виведення активів з банку, шляхом укладення низки договорів з підприємствами, що мають ознаками «фіктивності» та шляхом перерахування коштів на рахунки фізичних осіб розтратили обігові кошти банку та кошти Державного бюджету України, що виділені Національним банком України в якості стабілізаційного кредиту для ліквідності ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank).

Після призначення Шокіна Генеральним прокурором України усім співробітникам МВС заборонили проводити будь які слідчі і оперативні дії по розслідуванню діяльності одеського конвертцентру «Зернотрейдери» і повертати гроші вкладників, що були вкрадені з ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) Тумовсом і його командою. Пряма вказівка про це поступила до слідчих МВС від процесуального керівника слідства. Це — Кіпчарський Олег Петрович старший прокурор відділу управління нагляду у кримінальному провадженні — начальник управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції Генеральної прокуратури України, за часів Януковича — колишній заступник прокурора Шевченківського району м.Києва. А також його безпосереднього керівника. Це Рикун Володимир Миколайович , заступник начальника Головного управління нагляду у кримінальному провадженні — начальник управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції, який працює із Шокіним давно, і вважається його безпосереднім представником в
питаннях “вирішення питань”.

А вже 29.03.2015 року справу в МВС вилучив Гулицький Сергій Петрович, начальник третього відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Генеральної прокуратури України, якого призначили на цю посаду 12.02.2015 р. на 2 дні раніше Гузира В.П. , і якому В.П.Гузира особисто дав доручення справу забрати в МВС і передати до ДФС.

Тепер це провадження №12014000000000409 від 17.09.2014 р.  лежить у Державній фіскальній службі, де його професійно «розвалюють» колеги в інтересах відомого одеського конвертаційного центру «Зернотрейдери», що знаходився під опікою начальника Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області Ігоря Сінгаєвського, що очолював
управління з червня 2014 року, якого наказом Державної фіскальної служби України від 5 березня 2015 року було звільнено з посади. Там вони можна буде виявити дані, що відомі МВС, і почати виводити гроші по інших схемах, а гроші які могли повернутися до ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) та інших черг, підуть Тумовсу  і конвертцентру з кола інтересів Сінгаєвського та їхнім колегам у Києві. Бо у Державній фіскальній службі зараз немає керівництва, і тому
справи можна закрити за дуже смішні мотивації .