Экономическая контрразведка СБУ доложила руководству страны о коррупции в своих рядах
21.09.2015 09:22

Как мы уже писали, внутри СБУ обостряется борьба между новыми офицерами, отстаивающими интересы государства, и старыми коррупционными кадрами, сумевшими избежать люстрации.

Результатом этой борьбы стало обращение сотрудников СБУ к руководству страны и Службы безопасности о коррупции внутри Главного управления Контрразведовательной защиты экономики (ГУ КЗЕ, - укр.). В частности — о действиях первого зама ГУ КЗЕ Александра Калинина и претендующего на высокую должность в одном из областных подраздений СБУ.

Президенту України П. Порошенку
Голові СБУ В. Грицаку

Шановний пане Президент! Шановний Голове СБУ!

ГУ КЗЕ в системі СБУ покликано захищати національні економічні інтереси України, опікуватися профілактикою злочинів в економічній сфері. Але діяльність полковника Олександра Калініна на посаді першого заступника начальника цього управління свідчила про те, що саме він і займається тим, проти чого повинен боротися.

І ця людина, шановний пане Президенте України та пане Голова СБУ розглядається на посаду начальника регіонального органу Служби безпеки України.

Хочемо звернути Вашу увагу на окремі епізоди злочинної, на нашу думку, роботи Олександра Калініна на чолі першого заступника начальника ГУ КЗЕ СБУ (кураторство – 3 управління – транспортна галузь). Зокрема, отримання відкатів від тендерів, проведених державними підприємствами транспортної галузі та фришування керівників-корупціонерів та хабарників у вказаній галузі.

Завдяки набутим за п'ятнадцять років праці у транспорті зв’язкам серед керівників галузі, О. Калінін «завів» підконтрольні комерційні структури у сферу закупівель, робіт та послуг, які здійснюють ВАТ «Київський електровагоноремонтний завод», ВАТ «Запорізький вагоноремонтний завод», ДП матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України «Укрзалізничпостач» (усі державні закупівлі), ДП «Управління промислових підприємств Укрзалізниці» (до складу входять Новомосковський шпалопросочувальний завод та 19 кар’єроуправлінь, що спеціалізуються на видобутку гранітів, андезитів, гравію і піску), ТОВ «Перша логістична компанія» (вантажні та транзитні перевезення), ДТГО «Південно-Західна залізниця» (на основі близьких відносин з начальником О. Кривопішиним має «відсоток» від вартості усіх закупівель) та Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця»). При цьому, до «Укрзалізниці» у О. Калініна був особливий інтерес. Ним було організовано спочатку для генерального директора Б. Остапюка, а потім для його наступника — в.о. генерального директора М. Бланка, настільки надійний «дах», що попри низку висвітлених у ЗМІ гучних корупційних скандалів і викриттів керівництва «Укрзалізниці», в ГУ КЗЕ, яке функціонально забезпечує контррозвідувальний захист цього підприємства, ніякої інформації з цього приводу не знайдеться.

Передісторією зазначеного є те, що після призначення Ю.Артюхова у липні 2014 року першим заступником Голови СБУ та визначення куратором ГУ КЗЕ, новопризначенець відразу наказав надати вичерпну інформацію про усі «тематики», на яких Главком «заробляються» кошти. Таку інформацію було добросовісно представлено, і фактично у повному обсязі, за винятком звичайно ж «Укрзалізниці». Та, цим самим, О.Калінін «припустився помилки», яка коштувала його бізнес-партнеру Б. Остапюку втрати, правда тимчасово, посади гендиректора після потрапляння Державної адміністрації залізничного транспорту України за вказівкою Ю. Артюхова під довготривалий жорсткий пресинг правоохоронців, завершенням якого стали численні обшуки в усієї керівної ланки підприємства.

Незважаючи, що під час проведеного безпосередньо у першого заступника Державної адміністрації залізничного транспорту України М. Бланка обшуку, було задокументовано та вилучено понад 7 млн. грн., понад 1 млн. дол. США готівкою, документацію на офшори і навіть наркотики, про що офіційно у ЗМІ заявив екс-Голова СБУ В. Наливайченко, вказана особа залишилася на своїй посаді завдяки втручанню у кримінальний процес і сприяння у вилученні стосовно нього доказових матеріалів безпосередньо О.Калініна.

Незважаючи , що О. Калінін звільнений з посади першого заступника ГУ КЗЕ СБУ для розгляду питання щодо призначення керівником регіонального органу СБУ, за це і по сьогоднішній день М.Бланк регулярно «віддячує» вказаному «порядному офіцеру».

Шановний Петре Олексійовичу, шановний Василю Сергійовичу! Колектив Служби безпеки та громадськість просить Вас ретельно розібратися чи достойні такі люди як Олександр Калінін очолювати регіональний орган Служби безпеки України. Честь маємо. Офіцери ГУ КЗЕ СБУ