Навіщо Ахметову колишній "ДОСААФ"
18.04.2016 15:42

На перший погляд "Товариство сприяння обороні України" (ТСОУ, колишнє ДОСААФ) є звичайнісінькою громадського організацією, яких тисячі в Україні. Але на відміну від усіх інших громадських структур, ТСОУ розпоряджається майном на мільярди доларів.

Днями зі скандалом проходило засідання керівних органів "Товариства" яке супроводжували "батальйони" тітушок. Хлопці у спортивному одязі, за деякими даними, заважали доступу на засідання певних членів ТСОУ, які вже виступають за відставку голови "Товариства сприяння обороні України".

У свою чергу на сайті ТСОУ про тітушок жодного слова. Керівники організації лише називають "заколотників" на чолі з начальником управління військово-патріотичної роботи та сприяння територіальній роботі "Товариства" Юрієм Чижмарем "ура-патріотами", що лише піаряться.

Цікавою є постать голови "Товариства сприяння обороні України" Віктора Тімченка, який є батьком гендиректора компанії "ДТЕК" олігарха Ахметова Максима Тімченка. Кар'єра Тімченка-старшого взагалі цілковито пов'язана з керівництвом так званих "донецьких". Наприклад, головою ТСОУ він став у квітні 2010 року – за два місяці по тому, як Янукович сів у президентське крісло. До того ж часу Тімченко керував Донецькою організацією "Товариства".

Отже, чому керівник найбільшої громадської організації так тримається за свою посаду, називаючи його критиків "ура-патріотами"? За словами Олега Хаврука, що є працівником ТСОУ на громадських засадах і заступником начальника управління військово-патріотичної роботи "Товариства", їхня структура має у підпорядкуванні близько 4 тис. об'єктів нерухомості, а усі активи організації оцінюються у 2 млрд. доларів.

Наприклад, по усій країні ТСОУ має безліч автодромів, полігонів, аеродромів. Звідки це майно? Все просто: одразу після розпаду СРСР якась світла голова запропонувала оголосити "Товариство сприяння обороні України" правонаступником "Добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту" (ДТСААФ). За радянських часів ця структура була бюджетною організацією, але з величезним багажем усілякого майна. Усе це добро і перейшло у відання "Товариства сприяння обороні України", яке наразі є всеукраїнською громадською організацією.

За словами Хаврука, організація фактично не має до держави жодного відношення і не підпорядковується її структурам, хоча номінально ТСОУ має допомагати армії у підготовці різноманітних спеціалістів. "Звичайно, у різних регіонах дещо робиться у цьому напрямку. Наприклад, готують водіїв вантажних автомобілів, які можуть знадобитися на фронті. Але усе це носить хаотичний характер і більше тримається на ініціативах на місцях. Програми керівництва ТСОУ у цьому напрямку немає", - пояснює Хаврук.

За його словами, замість програмної підготовки потенційних воїнів усе зводиться до банальної комерції. Наприклад, здаються в оренду багаточисельні приміщення, що належать ТСОУ. Не слід забувати і про водійські курси, що продовжують надавати автошколи "Товариства".

Хаврук запевняє, що грошовий обіг ТСОУ минулого року склав понад 400 млн. гривень. "Але ми, як рядові працівники організації, не знаємо, на що конкретно пішли ці гроші. Мабуть це може з'ясувати лише аудиторська перевірка", - каже працівник громадської організації.

Слід зауважити, що рівно рік тому Віктора Тімченка було повторно обрано головою "Товариства сприяння обороні України". Відповідно, виникає питання: навіщо рядові члени організації переобирали людину, яка їх не зовсім влаштовує?

На це деякі члени ТСОУ кажуть, що в перший рік після Революції гідності Тімченко був дуже хорошим керівником і постійно розповідав, як він буде піклуватися про "Товариство" на благо армії. Але одразу після переобрання керівництво ТСОУ зажадало продажу деяких нерухомих об'єктів. Подейкують, хотіли по-тихому "спихнути" автодром на столичній Дарниці площею у 2,5 гектари.

Наразі ніхто нічого поки не розпродує, але рядові члени ТСОУ підозрюють, що за першої ж можливості цей процес "закрутиться" із шаленою швидкістю. А продавати є що, і усім цим "парадом" керує людина, що зробила кар'єру фактично за підтримки "донецької влади"…