Куди веде "Укрспирт" Олег Дрожжін?
10.11.2016 09:50

Кримінальна справа щодо керівника ДП “Укрспирт” Олега Дрожжіна привернула увагу до очільника цього державного підприємства. Що ж ми знаємо про цю людину?

22 липня 2016 року на основі пропозиції аграрного міністра Тараса Кутового на Олега Дрожжіна було тимчасово покладені обов’язки керівника ДП “Укрспирт”. В інтернеті інформації про Дрожжіна майже нема. Похвалитися якимись управлінськими перемогами він навряд чи може. Здається, він більше відомий як “могильник” або ж “ліквідатор” підприємств. Саме такий образ виникає, коли дивишся на біографію нинішнього управлінця ДП «Укрспирт» Олега Дрожжіна.

Мабуть, найбільша вершина його попередньої кар’єри – це ліквідація комерційного банку «Іпобанк». Влітку 2006 року Олега Дрожжіна призначили головою правління ВАТ КБ "Іпобанк". «Основним напрямком нашої роботи буде кредитування будівельних компаній та їх інвесторів, які купують житлові та офісні приміщення» - бадьоро пояснював тоді Олег Дрожжін. Експерти вже тоді попереджали, що банк може бути лише інструментом для кредитування підприємств засновників. Експерт ринку, екс-голова банку "АЖIО" Станіслав Аржевітін, з цього приводу тоді сказав: «створення дрібного банку українськими інвесторами може переслідувати тільки дві мети. Це кредитування підприємств власного холдингу або спроба дати початковий поштовх власного бізнесу за рахунок дешевих кредитів, а потім продати банк. Адже наявність банку дозволяє акціонерам економити на обслуговуванні своїх підприємств і більш ефективно розподіляти фінансові потоки, отримуючи додатковий прибуток».

І дійсно, банк під керівництвом Олега Дрожжіна довго не проіснував. Вже 2 жовтня 2009 року в ВАТ КБ "Іпобанк" була введена тимчасова адміністрація Національного банку України “з метою захисту інтересів кредиторів та вкладників, забезпечення збереження капіталу та активів, стабілізації діяльності”. Невдовзі банк було ліквідовано.

Загалом, протягом своєї банківської кар’єри Олег Дрожжін приймав участь у кількох ліквідаціях, зокрема, «Златобанку».

У 2015 році Дрожжін спробував зайняти крісло голови правління державного «Укргазбанку», але безуспішно. Колеги-банкіри називали таких як він «збитими льотчиками». Вони мали на увазі, що це люди з поганою репутацією, ті, що так і не змогли показати себе гарними управлінцями. А от для Дрожжіна "Укргазбанк" був ласим шматком, адже потрапити в цей банк означало можливість заручитися прямою підтримкою уряду і стабільним рефінансом.

Було багато претендентів на крісло - 21 кандидат. І, звісно, Дрожжіну не вдалося «дістатися» до цього шматка. Але підтримкою уряду він все ж таки заручився, хоч вже і не будучи банкіром. Скандальний міністр агрополітики Тарас Кутовий, якого ЗМІ звинувачують у корупційних схемах з українським зерном, лісом та офшорі на Кіпрі, просунув Олега Дрожжіна на одне з найбільш непрозорих державних підприємств – “Укрспирт”.

Призначення Дрожжіна викликало подив, адже слави як керівник він не здобув, більше того, не мав жодного відношення до харчової промисловості. Скоріш за все, таким призначенням скандальний міністр хотів зберегти особистий контроль за мільярдними схемами виробництва “тіньового спирту”. Адже крім Дрожжіна в “Укрспирт” були прийняті на роботу одіозні міліціонери часів Януковича, зокрема Григорій Полковніков. Тільки корупційними мотивами можна пояснити те, що міністр Кутовий не ініціює прозорого конкурсу на посаду директора ДП “Укрспирт”.

Профспілки звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням втрутитися в справи “Укрспирту” і запобігти системній кризі в галузі. Тим часом, діяльність ДП “Укрспирт” все частіше супроводжують резонансні скандали, пов'язані з масовим виробництвом “тіньового спирту”.