Жалоба Партии Регионов
07.11.2004 18:46
Напомним, что о время субботней акции Ющенко вел запрещенную в этот период агитацию. "Неделя" приводит текст жалобы полностью.

Партия Регионов просит дать оценку действиям кандидата в Президенты Виктора Ющенко, нарушившего "Закон о выборах Президента Украины". Напомним, что о время субботней акции Ющенко вел запрещенную в этот период агитацию. "Неделя" приводит текст жалобы полностью.

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ



Україна, 04053, місто Київ, вулиця Кудрявська 3/5 тел. 044 212 55 70, факс 044 212 55 83

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
01196, місто Київ, площа Лесі Українки, буд.1

Заявник скарги: суб'єкт виборчого процесу -
ПАРТІЯ РЕГІОНІВ

поштова адреса: 04053 м. Київ, вул. Кудрявська, 3/5
тел.: 8 (044) 212 55 83

Суб'єкт оскарження: Кандидат на пост Президента України
ЮЩЕНКО ВІКТОР АНДРІЙОВИЧ


поштова адреса: 01001, м. Київ,
вул. М.Житомирська, буд. 20-в, кв.60
тел.255-20-98


Скарга
НА ПОРУШЕННЯ КАНДИДАТОМ НА ПОСТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЮЩЕНКОМ ВІКТОРОМ АНДРІЙОВИЧЕМ ВСТАНОВЛЕНИХ ЗАКОНОМ ОБМЕЖЕНЬ ЩОДО ВЕДЕННЯ ПЕРЕДВИБОРНОЇ АГІТАЦІЇ


Партія Регіонів звертається до Центральної виборчої комісії з вимогою надати всебічну, повну, неупереджену та об'єктивну оцінку діям кандидата на пост Президента України В.А. Ющенка, який свідомо та грубо порушує обмеження щодо строків ведення передвиборної агітації та намагається перешкодити вільному, незалежному формуванню виборчої позиції у громадян України, порушує принцип законності проведення виборів, принцип рівності кандидатів на пост Президента України.

В обґрунтування своєї скарги повідомляємо наступне:


У суботу, 06 листопада 2004 р., розпочався всеукраїнський марафон "Народ не здолати" організований штабом кандидата на пост Президента України В.А. Ющенка, коаліцією "Сила народу". В Києві акція проводилась, зокрема, на Майдані Незалежності.

Про дану акцію виборців України було завчасно повідомлено штабом В.А. Ющенка та близькими до нього ЗМІ, (в тому числі Інтернет- виданнями) в яких зазначалось, що "6 листопада 2004 р. в регіонах України мітинги відбуватимуться на головних площах міст. 0 12.00 у столиці формуватимуться колони учасників акції на Софіївській, Михайлівській та Контрактовій площах, а також біля станції метро "Арсенальна" та у парку Тараса Шевченка. Перед киянами у суботу виступить кандидат в Президенти Віктор Ющенко."

Як виявилось, дані публічні заходи є публічними заходами передвиборної агітації на підтримку кандидата на пост Президента України В.А. Ющенка в яких він приймав безпосередню участь.

1.
безпосередня участь В.А. Ющенка у заходах передвиборної агітації


06.11.2004 року, після пісні Т. Петриненка "Україно!" на сцену Майдану Незалежності вийшли народні депутати України Віктор Ющенко, Олександр Мороз, Юлія Тимошенко та Олександр Зінченко.

У своєму виступі Віктор Ющенко повідомив, зокрема, наступне,

"Я вкотре хотів сказати прем'єр-міністру, що ви живете в унікальній країні, в якій є унікальна нація, яка ніколи не кликалася як нація козлів".

"Вибори показали, що правда ходить двома берегами Дніпра, тому що кандидат від демократичних сил виграв у 17 регіонах в т.ч. Києві.

І незалежно від того, що зробить через 3-5 днів ЦВК – ми з вами перемогли в першому турі, беззаперечно."

"Мої колеги 2 години назад віднесли в ЦВК 96 % базу даних у вигляді мокрих протоколів із виборчих дільниць, по 3,9% дані електронних протоколів по виборчим дільницям.

2 години назад дані перевірені по 99,95 % дільницях України, де засвідчується – 39,77 %, переміг Віктор Ющенко."

"Режим міркує 6-й день. Він не знає як повертати арифмометри, бо йому треба один бажаний номер, щоб той фаворит, за якого навіть тюрми не проголосували б у повному складі, щоб він більшість отримав на виборах першого туру."

Стосовно затримки у пересилці файлів засобами електронного зв'язку з виборчих дільниць до ЦВК Ющенко повідомив: "Інформація йшла на транзитний сайт, де Адміністрація Президента та штаб Януковича робили свої підрахунки". Підсумки виборів є неправдивими, побудовані на маніпуляціях, які проводить влада. Ми не довіряємо владі, не довіряємо ЦВК."

"Ми слухали байки від уряду"

Щоб досягти високого рівня життя "треба змінити владу".

Віктор Ющенко вірить в те, "що українська влада незабаром зможе звертатися до українців дуже коротко: "Дорогі українці", адже немає в Україні трьох сортів, як це хтось демонструє".

Говорячи про свій майбутній уряд Ющенко сказав, що "при його формуванні не є важливим колір прапора". "Це буде уряд народної довіри. Це буде публічний уряд, якого ви не будете боятися. Це буде уряд, який вестиме діалог зі своїми громадянами", – наголосив він. Віктор Ющенко зауважив, що має три головні вимоги до уряду – "професійність, чесність і захист національних інтересів". За його словами, "сьогоднішній уряд є майстром криз".
"Майбутнє вимагає від нас віри. Ми знаємо, як виграти і захистити свій вибір!", – ствреджував Віктор Ющенко.

Вище процитовані слова Ющенка В.А. – безперечно передвиборна агітація "за" себе особисто, яка, відповідно до статті 58 ЗУ "Про вибори Президента України", може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами. Натомість є і обмеження: така агітація не повинна суперечити ні законам України ні Конституції України.

Поза сумнівом той факт, що суб'єктом оскарження ведеться передвиборна агітація "проти" кандидата на пост Президента України В.Ф. Януковича в період, коли ведення такої агітації заборонено.

Виголошена Ющенком інформація також спрямована на зменшення електоральної активності виборців які не підтримують його: про поразку Януковича В.Ф. Ющенком вже публічно повідомлено, Ющенко вже Президент України і формує свій уряд, і у виборців складається враження, що сенсу голосувати за Януковича В.Ф. не має, так як вже переміг В.А. Ющенко.

Така неправдива інформація позбавляє виборців волі та свободи набагато в більшому ступені ніж пряма агітація "за" чи примус. Це повністю нівелює пасивне виборче право.

Виборці, яких В.А.Ющенко намагається переконати недостовірними даними про власну перемогу, втрачають надію на перемогу кандидата якого вони обрали. Звичайні методи політичного тиску чи примусу не здатні досягти такого ефекту: навіть під найпотужнішим політичним пресом громадяни продовжують жити своїм звичайним життям і їм притаманне намагання вирішити долю держави своїм голосуванням, проте після передвиборної агітації В.А. Ющенка, описаної нами, деякі виборці взагалі не підуть на дільниці.

Відповідно до Конвенції про стандарти демократичних виборів, виборчих прав і свобод у державах-учасницях Співдружності Незалежних Держав від 07.10.02 верховенство Конституції є основою для проведення вільних виборів і забезпечення громадянам та іншим учасникам виборчого процесу можливості без будь-якого впливу, насильства, загрози застосування насильства або іншої протиправної дії зробити свій вибір щодо своєї участі чи неучасті у виборах у формах, які допускаються законом, і законними методами, не побоюючись покарання або впливу, якими не були б підсумки голосування і результати виборів, а також правових та інших гарантій неухильного дотримання принципу вільних виборів протягом усього виборчого процесу. Участь громадянина у виборах є вільною та добровільною. Ніхто не може примусити його голосувати "за" або "проти" будь-якого визначеного кандидата (кандидатів), визначеного списку кандидатів, ніхто не має права впливати на громадянина з метою примусити його до участі чи неучасті у виборах, а також на його вільне волевиявлення. Жодний виборець ніким не може бути примушений оголосити, як він має намір голосувати або як він голосував за кандидата (кандидатів), списки кандидатів. Кандидат, політична партія (коаліція) та інші учасники виборчого процесу несуть відповідальність перед суспільством і державою згідно з конституцією та законом. Жодний кандидат, жодна політична партія (коаліція), жодне інше громадське об'єднання або громадська організація не має права використовувати методи психічного, фізичного, релігійного примусу чи заклики до насильства, або погрози застосування насильства, чи будь-які інші форми примусу.

Таким чином, Ющенко В.А. 06.11.2004 року вів передвиборну агітацію за себе особисто та проти інших кандидатів і при цьому:

1. Впевнював виборців у своїй беззаперечній перемозі.

2. Опосередковано погрожував опонентам на виборах поразками.

3. Агітував проти В.Ф. Януковича як кандидата на пост Президента України.

4. Переконуючи виборців голосувати за себе, розповідав про свій майбутній уряд та зміни в політичному та суспільному житті які він запровадить так як вже став Президентом України тощо.


2.
Схвалення Ющенком ведення агітації за нього особисто:


Кандидат на пост Президента України В.А. Ющенко повністю схвалив всі агітаційні заклики на свою підтримку, в тому числі політичну рекламу, яку надали йому в його присутності О.Мороз та Ю. Тимошенко.

Під час виступ на мітингу, кандидат на пост Президента України О.Мороз висловив наступне:

"Я звертаюсь до Вас, очевидно, відкриваючи... справді нового президента. Як говорить Луценко, через рік на цій площі перед вами виступить ваш Президент".

Під час виступу на тому ж мітингу народний депутат України Ю.Тимошенко. висловила наступне:

"В 01.30 ночі першого листопада по паралельному підрахунку голосів у нас були справжні данні. Віктор Андрійович по всій Україні отримав 50,34% голосів виборців і у нас сьогодні є новий Президент! Перша новина полягає в тому, що в сімнадцяти регіонах переміг Віктор Ющенко. Друга прекрасна новина полягає в тому, що у нас в першому турі насправді переміг Віктор Ющенко, то у нас не буде Президента Януковича, тому що у нас вже є новий Президент. Є всього три чіткі завдання, але виконати їх мусить кожен патріот України. Перше завдання – це найти від трьох до десяти людей, які не голосували за справжнього кандидата і переконати їх, що вони обмануті.

Прийдіть в штаби Віктора Андрійовича Ющенка і запишіться, як спостерігач на дільницях. На кожному кроці: на парканах, автомобілях повинна бути оранжева стрічка. Разом ми створимо оранжеве військо."

Виступи О.Мороза та Ю.Тимошенко є передвиборною агітацією, спрямовані на підтримку кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. та містять заклики до народу України голосувати за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А.
В. Ющенко стояв поруч з ними під час їх виступів, та щиро усміхався, підтримуючи все зазначене ними на його підтримку, ігноруючи той факт, що на сьогодні заборонено ведення передвиборної агітації.

3.
Порушення порядку ведення передвиборної агітації носило загальний характер і регіон розповсюдження передвиборної агітації особисто Ющенком В.А. був дуже значним
:


За повідомленням сайту В.А. Ющенка "Всеукраїнський марафон "Народ не здолати!" сьогодні розпочався не лише в Києві, а й у 11 регіонах України. Трансляцію виступу Віктора Ющенка з Майдану Незалежності змогли побачити і почути на головних площах міст жителі Луцька, Тернополя, Львова, Хмельницького, Черкас, Миколаєва, Кіровограда, Сум, Мукачевого, Харкова та Рівного.

Незважаючи на холодну погоду, понад сім тисяч львів'ян зібралося на центральному майдані міста Львова перед пам'ятником Тарасові Шевченку на віче, яке проходило в рамках всеукраїнського марафону "Народ не здолати".

Люди з нетерпінням очікували виступ народного кандидата у президенти Віктора Ющенка, який звернувся до виборців по монітору, встановленому поруч пам'ятника Кобзареві. Передували цьому виступи народних депутатів Петра Олійника, Ярослава Кендзьора та інших.

Звертаючись до людей керівник Львівського штабу Віктора Ющенка Петро Олійник оголосив остаточні результатів першого туру виборів, згідно яких на Львівщині переміг Віктор Ющенко. "Слава вам, галичани, слава кожному з вас за те, що ви не побоялися і відстояли своє право вибирати", – наголоси він."
Як повідомив керівник Черкаського штабу Віктора Ющенка Олександр Черевко, на площу Богдана Хмельницького у Черкасах послухати виступ Віктора Ющенка сьогодні зібралося близько п'яти тисяч громадян. До черкащан звернувся Олександр Черевко та другий секретар обласного осередку СПУ Володимир Хомутов. Керівник регіонального штабу подякував черкащанам за участь у виборах та попередив людей про можливість фальсифікацій. "Сила в правді, а правда на Черкащині така, що разом із Соціалістичною партією 2/3 черкащан висловились за демократичні зміни. Народ не здолати!" – заявив у своєму виступі Олександр Черевко."

4.
Ющенко В.А використовував матеріали передвиборної агітації


Під час вищеописаних подій Ющенком В.А. на свою підтримку використовувались різноманітні матеріали передвиборної агітації.
Одним з способів ведення активної передвиборної агітації в цей день стала роздача виборцям матеріалів передвиборної агітації на підтримку В.А. Ющенка: плакатів, стрічок, брошур, листівок, "за" Ющенка. На наданих Вам фото та відео матеріалах видно скільки матеріалів передвиборної агітації на підтримку В.А. Ющенка знаходиться на Майдані Незалежності та біля нього: це агітаційні палатки, розтяжки, прапорці тощо.

Сам Ющенко, знаючи та усвідомлюючи що на сьогодні будь-яка передвиборна агітація заборонена, стояв за великим плакатом з його агітаційною символікою.

Те що масове використання агітаційних матеріалів всупереч вимогам закону пов'язано саме з винним діями В.А.Ющенка, яким і санкціоновано особисто доводиться наступним:

1. Єдина особа яка потребує такої масштабної агітації і прямо зацікавлена в ній – це кандидат на пост Президента України Ющенко В.А.

2. Всі матеріали передвиборної агітації які ми бачимо на фото та відеоматеріалах зареєстровані ЦВК як матеріали передвиборної агітації за Ющенка В.А.

3. Те, що гасло "ТАК!" "Вірю Знаю Можемо" є девізами виборчої кампанії кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. на виборах Президента України 2004 року і використовується як девіз його особистої виборчої кампанії на всіх матеріалах його передвиборної агітації (примірники яких зареєстровані в ЦВК), також не викликає сумніву, а отже просимо Вас звернути увагу скільки таких матеріалів було в Киві на Майдані Незалежності 06.11.2004 року та в інших регіонах.

4. Як видно з фото та відео матеріалів вся агітаційна продукція не містить ВИХІДНИХ ДАНИХ, а отже виготовлені безоплатно в порушення ч.4 ст. 58 та ч.5 статті 59 Закону України "Про вибори Президента України".

5. Ющенком В.А. не вчинено жодної дії щодо несхвалення безкоштовного друку та роздачі матеріалів на власну підтримку в період коли така агітація заборонена: він не засудив ні усно ні письмово осіб які розповсюджують матеріали передвиборної агітації на сьогоднішньому мітингу і сам особисто виступав не фоні своїх агітаційних матеріалів, а отже він свідомо та протиправно ігнорує обмеження щодо ведення агітації.

6. Саме з дозволу Ющенка В.А. використовується його зображення на агітках – як би він проти цього заперечував, макет його агіток не потрапив би до рук осіб які оплачують агітацію за власні кошти.

7. Він жодного разу не звернувся до правоохоронних органів з заявою про розслідування випадків використання особами своїх коштів та майна для ведення передвиборної агітації за нього.

5.
ЩОДО СТРОКІВ ВЕДЕННЯ ПЕРЕДВИБОРОНОЇ АГІТАЦІЇ


Партія Регіонів вважає дії В.А. Ющенка щодо оприлюднення передвиборної агітації поза встановленими строками для такого ведення НЕ ЗАКОННИМИ та звертає увагу ЦВК на наступне.

Статтею 58 Закону України "Про вибори Президента України" передбачено, що передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Одним з таких засобів є проведення публічних заходів передвиборної агітації: мітингів, зустрічей, марафонів тощо.

Відповідно до частини 2 статті 57 Закону передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. Згідно з частиною 4 статті 57 передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.
В порушення вищезазначених вимог Закону України "Про вибори Президента України" 06.11.2004 року Ющенко В.А, організує та приймає безпосередню участь у масовому заході передвиборної агітації, активно агітуючи "за" себе.

Отже, суб'єктом оскарження В.А. Ющенком грубо проігноровано вимоги ЗУ "Про вибори Президента України" щодо строків та обмежень передвиборної агітації.

Згідно з п. 17 статті 64 ЗУ "Про вибори Президента України": "проведення активної агітації (публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України) та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється."

АКТИВНА передвиборна агітація, яка, відповідно до статті 58 ЗУ "Про вибори Президента України" може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами. Натомість є і обмеження: така агітація не повинна суперечити ні законам України ні Конституції України.

Дана передвиборна агітація яка велась 06.11.2004 року особисто В.А. Ющенком:

1. свідчить про грубе порушення ним чинного законодавства щодо строків та порядку ведення передвиборної агітації.

2. свідчить про тиск на громадян, які проголосували та визначились зі своїм вибором не на користь В.А. Ющенка та про зневагу до них.

2. створює перешкоди виборцям для вільного волевиявлення.

3. спрямована на зменшення електоральної активності виборців які не підтримують В.А. Ющенка: про поразку його головного опонента прямо зазначають як Мороз О.О. так і Тимошенко Ю.В.

4. підтверджує систематичну оплату та розповсюдження матеріалів передвиборної агітації не з виборчого фонду кандидата на пост Президента України Ющенка В.А.

5. порушує принцип рівності кандидатів в виборчому процесі.


Одним із принципів проведення виборів в Україні є принцип законності як виборчого процесу так і дій його суб'єктів.

Підготовка і проведення виборів Президента України регулюються Конституцією України, "Про вибори Президента України", Законом України "Про Центральну виборчу комісію", іншими законами України, постановами Верховної Ради України про призначення виборів Президента України, а також іншими актами законодавства.

Вибори покликані завдяки демократичним формам обрання представників народу закріплювати стабільність, поступовість і наступність існування влади. Конституція України в ст. 71 характеризує сучасні вибори як такі, що є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Таким чином, вибори як форма волевиявлення народу, здійснюються за певними принципами, найбільш поширеними з яких є принципи загального, рівного і прямого виборчого права.

За умов такого грубого порушення В.А. Ющенком обмеження щодо строків ведення передвиборної агітації, унеможливлюється не тільки дотримання принципу рівності кандидатів на пост Президента України, а і справжнє волевиявлення, дійсно демократичні вибори як форма безпосередньої демократії.

Відповідно 56 Закону України "Про вибори Президента України" Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України у разі проведення кандидатом на пост Президента України прямої чи опосередкованої передвиборної агітації поза строками, встановленими статтею 57 цього Закону та порушення інших вимог цього Закону.

Враховуючи наведене ПАРТІЯ РЕГІОНІВ просить Центральну виборчу комісію:

1. Визнати дії кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича у зв'язку з вищенаведеними обставинами неправомірними.

2. Оголосити попередження кандидату на пост Президента України Ющенку В.А. за грубе порушення законодавства України про вибори Президента України.



копія скарги для суб'єкта оскарження к, фото матеріали, відеокасета додаються