Зять Бойко Сергій Горовий благополучно закрив справу про розтрату 500 мільйонів
23.05.2017 21:45

Адвокати «Київгазу» оскаржують рішення першої інстанції, завдяки якій прокуратура отримала доступ до документації компанії. Вони пояснювали свою вимогу закриттям кримінального провадження про розтраті 500 млн гривень. Правда, захист не надав відповідних доказів.

Про це стало відомо з тексту ухвали Апеляційного суду Києва від 27 квітня 2017 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами апеляції, адвокат ПАТ «Київгаз» оскаржував рішення Печерського суду Києва від 25 січня 2017 року про надання доступу прокуратурі Києва до документації газовиків. В тому числі, матеріалів щодо організації та проведення процедур закупівель «Київгазом» у компанії «Енергетичний альянс «Амаэтон» з усіма додатками, рахунками, звітами і т. д.

Прокуратура Києва розслідує кримінальну виробництво з вересня 2014 року за фактом розтрати в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

В ході слідства встановлено, що менеджмент «Київгазу» раніше уклав договір на покупку в 2014 році природного газу у фірми «Енергетичний альянс «Амаэтон». Остання зобов’язалася поставити «Київгазу» 221 млн куб. м. палива в 2014 році на загальну суму 1,093 млрд гривень. Покупець протягом 2015 року перерахував 504 млн гривень за товар, який, зазначають слідчі, фактично не постачався.

Це не єдині скандальні факти у справі. В ході слідства також з’ясувалося, що протягом 2012-2013 рр. ПАТ «Київгаз», сфальсифікував відомості про реальних витратах (витоки) газу при його транспортуванні, завдяки чому, стверджують у прокуратурі, присвоїв збереженої частки газу в обсязі 285 млн м. куб. Вона нібито була оформлена як поставка від фірми «Екогазконтракт» на суму більше 1,2 млрд гривень.

Крім того, у 2012-2014 роках «Київгаз» нібито переплачував за виконані підрядні роботи фірмам «Изодром», «Тісо», «НВП», «Газсервіс» і «Газтранзит». Попередня оцінка збитку від цієї угоди – більше 50 млн гривень.

ОЗНАЙОМИТИСЯ З ПОВНИМ ТЕКСТОМ РІШЕННЯ

В апеляційній скарзі представник «Київгаз» просив скасувати рішення першої інстанції та винести нову, якою в задоволенні клопотання про доступ до своїх документів відмовити. В обґрунтування адвокати «Київгазу» відзначали, що кримінальне провадження, в рамках якого був дозволений доступ до документів – закрито 3 лютого 2015 року. Крім того, представник компанії вказував, що раніше у цій справі в приміщеннях «Київгазу» вже проходили обшуки і були вилучені всі наявні документи та інші докази.

Водночас апеляційна інстанція прийшла до висновку про безпідставність вимог захисту.

Суд також зазначив, що надані суду матеріали не містять відомостей, які б підтверджували закриття кримінального провадження. Зокрема, суду не надано відповідної постанови або завіреної належним чином копії.

Суддя також зазначив, що проведений обшук приміщення «Київгазу» не є підставою для відмови у задоволенні клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей і документів.

У зв’язку з цим колегія суддів не побачила підстав для скасування постанови слідчого судді.

Довідка:

За даними НКЦПФР, в IV кварталі 2016 року 60% акцій ПАТ «Київгаз» контролювало ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг», ще 28,4553% — належали громаді Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА.

При цьому 61% акцій «Київенергохолдингу» належали Департаменту комунальної власності КМДА, 14% — кіпрській Densec Limited, а 24,98% — британської Artio Global Investors Ltd. За даними держреєстру юросіб, у переліку засновників ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» вказана також кіпрська фірма «Зарова Лімітед».

З 2010 року «Київгаз» очолює Сергій Горовий. За даними ЗМІ, голова правління є зятем Юрія Бойка — голови фракції «Опозиційний блок».

Кінцевим бенефіціаром «Енергетичний альянс «Амаэтон» є Віталій Олександрович Делик.