Чергові вибори в ОТГ закінчилися перемогою партії Порошенка
14.05.2018 15:37

29 квітня пройшли перші вибори в 40 об'єднаних територіальних громадах: чотирьох міських, 14 селищних, 22 сільських. Вони показали кілька тенденцій, які впливатимуть на президентську кампанію 2019 року. Про це повідомляє gazeta.ua

У "Блоці Петра Порошенка "Солідарність" заявили, що з 40 ОТГ у 26 головами обрано представників президентської політичної сили. Це 65% громад — дві міські, вісім селищних і 16 сільських.

Кандидати від БПП "Солідарність" очолять чотири громади в Запорізькій області, по три — у Кіровоградській і Харківській. Крім того, 100-відсотковий результат уже вкотре партія отримала на Тернопільщині. Там в обох громадах, де відбулися вибори, перші місця зайняли кандидати від БПП.

Перемогу "Солідарності" на виборах 29 квітня підтвердили і в Комітеті виборців України. В інших політичних сил по одній перемозі під час виборів голів ОТГ.

За підсумками шести виборів в об'єднаних територіальних громадах БПП "Солідарність" лідирує за кількістю голів ОТГ. 337 їхніх представників, що становить 48%, очолили громади. 243 — самовисуванці, 43 — представники "Батьківщини", 19 — партії "Наш край", 12 — Аграрної партії.

"Ініційована президентом реформа децентралізації має сталу підтримку українців. Кожна хвиля виборів до ОТГ характерна як високою активністю людей, так і підтримкою партії БПП "Солідарність". Причини цього — у рази збільшені місцеві бюджети, нові дороги, школи, дитячі садки, амбулаторії, які стали можливими завдяки децентралізації", — заявив на прес-конференції народний депутат 34-річний Сергій Березенко.

Щодо депутатів, то тут про свою перемогу заявляє Юлія Тимошенко. Під час виборів 29 квітня Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" отримало 277 мандатів. У БПП "Солідарність" — 246. Утім, на думку політичного експерта Олесі Яхно-Бєлковської, насправді відбувається "перетягування перемоги". ВО "Батьківщина", за її словами, свідомо занижує результат БПП "Солідарність", не враховуючи кандидатів, котрі йшли самовисуванцями за підтримки президентської політичної сили.

Якщо взяти вибори в чотирьох міських ОТГ, беззаперечним лідером є БПП "Солідарність". Із 112 мандатів "Блок Петра Порошенка" отримав 40. У ВО "Батьківщини" — 20 депутатів, Радикальної партії — 11, "Опозиційного блоку" — 10, Народного руху України — 7, Аграрної партії — 6, "Самопомочі" — 5.

Уже шості вибори в об'єднаних територіальних громадах показали реальну картину електоральних симпатій. Вона кардинально відрізняється від того, що демонструють проведені на замовлення політиків соціологічні опитування. За останні два роки п'ятірка лідерів виглядає так: на першому місці БПП, на другому — "Батьківщина". Далі в рейтингу симпатій "Наш край", Аграрна партія України та Радикальна партія Олега Ляшка. Тенденція не міняється.

На думку політолога Вадима Карасьова, стабільність цієї п'ятірки підтверджує, що саме ці політичні сили мають розгалужені партійні структури і за кілька днів можуть підготуватися до будь-яких виборів.

А от, наприклад, "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка й "Слуга народу" шоумена Володимира Зеленського жодного разу не взяли участь у виборах в ОТГ. Досить дивна поведінка. Адже, за словами політичного експерта Володимира Манька, "місцеві вибори — це підготовка до президентської та парламентської кампаній".

"Нових технологій під час виборів в ОТГ 29 квітня політичні сили не вигадали. Вони задіяли банальний підкуп", — каже Володимир Манько, котрий неодноразово брав участь у виборчих кампаніях.

Лідерами за кількістю підкупів стали ВО "Батьківщина" та Аграрна партія, за даними Комітету виборців України. "Засівати" виборця спробували і в Радикальній партії.

Чи не найхарактернішою стала ситуація на виборах у Кілійській ОТГ на Одещині. Там виявили схему підкупу виборців партією "Батьківщина". За голос пропонували 200 грн до голосування і стільки ж — після. Загалом 400 грн. Жінку, котра купувала голоси для "Батьківщини", затримали. Їй загрожує до семи років в'язниці.

— Було кілька схем. Перша — роздача грошей. Суми — від 300 до 600 гривень. Також виборців заохочували безкоштовними квитками на концерти. Це теж підкуп. Хтось ішов до людей із комбікормом, хтось — із продовольчими наборами, — розповідає голова Комітету виборців Олексій Кошель, 44 роки.

Подібний "набір кандидата", очевидно, варто очікувати й під час президентської кампанії 2019-го. Для перемоги кандидату потрібно 10 млн голосів. Множимо на 400 грн й отримуємо 4 млрд грн, або $150 млн. Є над чим задуматися.