«Гулять так гулять»: «СтопКор» упіймав скандального начальника митного посту «Столичний» в елітному столичному ресторані
15.06.2018 14:07

Активісти «Стоп корупції» вручили презент начальнику митного поста «Столичний» Київської міської митниці ДФС Сергію Тупальському. Представники знайшли митника в одному з елітних столичних ресторанів.

«У 2010 році Сергій Тупальский разом з рідним братом Олександром Тупальским заснував митно-брокерську компанію ТОВ «Тріумф-СВ». Схема роботи дуже проста, — розкриває подробиці нардеп. — Як тільки Сергій Тупальський приходить керувати черговим митним постом, він намагається перенаправити усі найприбутковіші підприємства та організації оформлювати документи саме через фірму свого брата», про це «СтопКору» стало відомо від одного з українських політиків.

Народний депутат зазначив, що згідно ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» рідний брат відноситься до близьких осіб, а конфліктом інтересів вважається суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи чи близьких їй осіб та її службовими повноваженнями, наявність якої може вплинути на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень.

За словами нардепа, це не єдиний факт, який було викрито ЗМІ в журналістських розслідуваннях, і за яким зазначені особи звертались до органів, які займаються протидією корупційним злочинам.

Зокрема, одна із схем викрита журналістами на посту «Столичний» (ТОВ «Софія пром тех»), за якою однією із фірм не зазначалася реальна вага та замінювались в документах реальні якісні показники товару, змінилася на більш цікаву схему, яка полягає в наступному.

«За даними розслідування, в митній декларації тепер вказують реальний товар (описують, наприклад тканину, яка вона є). Але митну ціну вказують мінімально можливу. Як приклад, тканина може бути із ввізним імпортним митом в 0%, 1%, 2%, 5%, 8%. Митна ціна ризику для неї складає 3,3 дол/кг и 3,75 дол/кг на всю тканину. В декларації заявляють тканину зі ставкою мита 8%, а ціну ставлять 2,2 дол/кг, а то і 0,5 дол/кг при реальній ціні ризика 3,75 дол/кг. Для того, щоб визначити справжні характеристики товару та ціну ввізного мита, товар направляється в лабораторію. Лабораторія винесе рішення про те, який це саме вид тканини, щоб потім правильно визначити суми ввізного мита. Тільки після того, як лабораторія визначила що це за вид тканини — декларація відправляється в тарифний відділ для визначення ціни. В підсумку митниця за результатами експертизи знає, який це товар і може визначити на нього ціну.

В приведеному вище випадку з тканиною, необхідно дати ціну не нижче, ніж ризикова ціна, тобто підняти її необхідно з 2,2 дол/кг до 3,75 дол/кг. Але в чому ж полягає хитроумна схема? За той період — це приблизно 30-45 днів — поки лабораторія виносить рішення з визначення «Що це за товар?», юридична особа, яка цей товар завезла (імпортер по митній декларації) просто припиняє своє існування і закривається. Таким чином, мито до бюджету платиться набагато менше, ніж необхідно, за рахунок доплати. А компанія по суті вже не існує і доплату стягнути нема с кого. Андрій Немировський також повідомив, що аналогічна схема недоплати діє і по взуттю.

За його інформацією, тільки за березень 2017 р., шістьма фірмами–примарами, як їх називають у Києві, було оформлено біля 200 контейнерів з тканинами за такою ж схемою. Це спричинило бюджетних втрат приблизно на 50 млн грн.! Загалом, за інформацією депутата, збиток від оборудок на Київській митниці лише за два місяці цього року нараховує більше 9 млн. доларів США, або близько 270 млн. гривень!», зазначають у «СтопКорі» із посиланням на інформцію надану політиком.

За даними журналістів, про злочинні схеми митника відомо правоохоронцям, утім ті жодним чином не реагують. Окрім того, за інформцію «СтопКору», Сергій Тупальський має кума у НАБУ.