Хто господар урожаю: "Фермер-Агро" та "Щедрі лани Слобожанщини" заявляють про рейдерський напад
24.10.2018 16:42

У Харківській області набирає обертів конфлікт між сільгосппідприємствами "Фермер-Агро" та "Щедрі лани Слобожанщини", з одного боку, та ТОВ "Добрий господар", з іншого. Обидві сторони звинувачують одна одну в рейдерському захопленні, використанні зв'язків та погрозах. У справу вимушена була втрутитися поліція.

Не секрет, що в Україні одним з найефективніших бізнесів є земельне рейдерство. Адже з 603,5 тисяч квадратних кілометрів української території сільськогосподарська земля становить майже 2/3. На продаж цієї землі досі встановлений мораторій, тож більшість великих фермерів орендують тисячі гектарів у селян, які отримали свій пай. Але праця фермерів перебуває під постійною загрозою з боку злочинних рейдерських угруповань. Не є винятком і Харківщина, де останнім часом розгорілася справжня битва за врожай між фермерами сільгосппідприємств "Фермер-Агро" та "Щедрі лани Слобожанщини" та ТОВ "Добрий господар".

Використані усі варіанти "віджиму" врожаю - від "завозу на землю" замовних "тітушок" до відвертих наклепів. Керівництво "Фермер-Агро" звинувачує "Доброго господаря" в тому, що ті вирішили використати у своїх цілях корупційні зв’язки в судах Харківської області та Мінюсті, залучаючи при цьому підтримку одіозних політиків, таких, наприклад, як Михайло Добкін. В свою чергу керівник "Доброго господаря" звинувачує "Фермер-Агро" у рейдерстві та погрозах.

У квітні 2017 року ТОВ "Сільськогосподарське підприємство Добрий Господар", яке також здійснювало діяльність на території Картамиської сільської ради, за угодою із орендодавцями, власниками паїв, розриває договірні відносини щодо більш ніж 1200 га земель на території Первомайського району Харківської області. Після того, як право оренди землі за ТОВ "СП Добрий господар" було припинено, ТОВ "Фермер-Агро" уклало з орендодавцями – власниками землі договори оренди землі, які зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства на площу 1050 га (більшість договорів була укладена у вересні-жовтні 2017 року). Аналогічно зробили й "Лани…". Вже навесні 2018 року саме ТОВ "Фермер АГРО" та ТОВ "Щедрі лани Слобожанщини" здійснили комплекс сільськогосподарських робіт та провели посів сільськогосподарських культур: ячменю, гороху, соняшнику, що було відображено у відповідній статистичній та бухгалтерській звітності підприємств.

Очікуючи на новий урожай, фермери своєчасно та належним чином виконували свої господарські та договірні зобов’язання, у тому числі перед громадянами – власниками землі, своєчасно декларували та сплачували всі податки та збори, пов’язані із землекористуванням та веденням с/г діяльності.

Більше того – фермери навіть провели посів озимої пшениці під урожай 2019 року.

Хто господар урожаю: Фермер-Агро та Щедрі лани Слобожанщини заявляють про рейдерський напад 01

Проте ніхто не очікував, що за тим, як підростає врожай, спостерігає і новий директор "Доброго господаря" - адвокат Анна Камінська.

Виявилося, що якраз перед збором урожаю, а саме 14 вересня 2018 року було скасовано реєстрацію договорів оренди між селянами та "Фермер – Агро" та "Щедрі Лани Слобожанщини". Не визнаються недійсними договори оренди, не пояснюється чого ж це понад рік "Добрий господар" ані землю не обробляв, ані хотів дізнатися, що ж там коється начебто на його землі. А просто за декілька днів до початку збору врожаю робить так, щоб фактично земля начебто повернулася у користування до колишнього орендаря – "Доброго господаря". На думку представників фермерів, скарга на рішення Державного реєстратора була подана з порушенням усіх можливих строків, але Мін’юст цю скаргу задовольнив.

То справа ж не лише в строках розгляду скарги, але у самій її суті. Ось лише деякі з нюансів, які, на думку представників "Фермер-Агро" та "Щедрі Лани Слобожанщини", повністю проігнорував Мінюст:

  • з жовтня 2017 року ТОВ "СП Добрий господар" перебувало в судових процесах щодо цих реєстраційних дій з десятком позовів;
  • за наявності ухвали Харківського районного суду Харківської області у справі № 635/6733/17 заборони усім державним реєстраторам проведення будь-яких реєстраційних дій, пов´язаних з державною реєстрацією прав та скасування будь-яких реєстраційних дій у Державному реєстрі прав щодо ділянок ТОВ "Фермер-Агро" – Мін’юст проігнорував рішення суду.
  • директор ТОВ "СП Добрий господар" Камінська Анна Анатоліївна особисто 29 березня 2018 року для найбільш ефективного та зручного використання земельних ділянок, з метою недопущення порушень сівозміни, які склалися на підприємствах, підписала з ТОВ "Фермер – Агро" договір обміну орендованими земельними ділянками, що об’єктивно вказувало на відсутність претензій на березень 2018 року права оренди і тим більше на врожай ТОВ "Фермер-Агро";
  • Мін’юст проігнорував доводи ТОВ "Фермер-Агро" щодо того, що директор ТОВ "СП Добрий господар" діяв у рамках закону під час розірвання договорів оренди з пайовиками у квітні 2017 року і що договори оренди з цими ж пайовиками ТОВ "Фермер-Агро" укладало уже аж восени 2017 року, а засівали навесні 2018 року.
  • Мін’юст вийшов за межі строку розгляду скарги і прийняв рішення поза їх межами, після відкликання скарги ТОВ "СП Добрий господар" по додатковій скарзі від засновника, який не є суб’єктом подання скарги.

У "Фермер-Агро" та "Ланах" подали позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати наказ Міністерства юстиції України № 2965/5 від 14 вересня 2018 року. Та перше засідання в ХОАС відбулося лише 18 жовтня 2018 року, а до цього часу сталося чимало подій. Так, представники "Фермер-Агро" та Щедрі лани Слобожанщини" звинувачують СБУ у замовній справі проти них.

Запрацював Антирейдерський штаб при Харківській ОДА, який, звісно, побачив ознаки рейдерського захоплення і на засіданні від 25 вересня 2018 року порекомендував потерпілим фермерам звернутися до суду щодо питання поновлення своїх порушених прав.

Тож саме з метою недопущення порушення законних прав селян та задля збереження врожаю та посівів ТОВ "ФЕРМЕР-АГРО" та ТОВ "ЩЕДРІ ЛАНИ СЛОБОЖАНЩИНИ" звернулися до Господарського суду Харківської області з заявою про забезпечення позову, яка й була задоволена ухвалою від 12 жовтня 2018 року.

Суддю, який виніс це рішення, відразу визнали ледь не головним земельним рейдером області, а проти нього в ЗМІ розпочалася брудна інформаційна кампанія. Фермери просили суд про таке: накласти арешт на посіви (незібраний врожай) сільськогосподарських культур, розташовані на земельних ділянках на території Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області загальною площею 1.049,96 га, з яких 174 га - врожай соняшнику 2018 року, 861 га посіви озимої пшениці під врожай 2019 року та передати його на зберігання ТОВ "Фермер-Агро" з правом вилучення (збирання) дозрілого врожаю соняшнику за допомогою власної або залученої спеціалізованої техніки для подальшого переміщення до обраного зберігачем місця зберігання. Водночас заборонялося ТОВ "Сільськогосподарське підприємство Добрий господар" та (або) ТОВ "СГП Добрий господар" проводити будь-які сільськогосподарські роботи на земельних ділянках, розташованих на території Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області у тому числі зі збирання врожаю сільськогосподарських культур загальною площею 1.049,96 га, з яких: соняшнику врожаю 2018 року площею 174 га, озимої пшениці врожаю 2019 року (з урахуванням періоду ротації) площею 861 га; заборонити ТОВ "Сільськогосподарське підприємство Добрий господар" проводити будь-які сільськогосподарські роботи, у тому числі зі збирання врожаю соняшнику 2018 року, на земельних ділянках, розташованих на території Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області загальною площею 226 га.

Хто господар урожаю: Фермер-Агро та Щедрі лани Слобожанщини заявляють про рейдерський напад 02

Проте в цей самий день директор Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство Добрий Господар" Анна Камінська нібито перешкоджала представникам ТОВ "Фермер-Агро" отримати ухвалу суду, а потім навіть почала лаятись, застосовувати погрози, позбавляючи людей можливості вільно пересуватися. З цього приводу є відповідне відео, яке, сподіваємось, свого часу ще буде досліджувати Дисциплінарно-кваліфікаційна комісія адвокатури відповідного регіону.

Тим не менш, вранці 13 жовтня 2018 року з метою протиправного заволодіння врожаєм соняшнику, який належить ТОВ "Фермер-Агро" та ТОВ "Щедрі лани Слобожанщини" Анна Камінська прибула на поле в селі Картамиш Первомайського району Харківської області, у супроводі 8 автомобілів з дніпропетровськими номерами. Представники "Фермер-Агро" та "Щедрі лани Слобожанщини" заявляють, що люди, які вийшли з цих автомобілів, почали поводити себе агресивно, виникла реальна загроза знищення техніки, якою мали збирати врожай. Врешті-решт на місце події приїхала поліція.

Анна Камінська зробила повідомлення про злочин, що буцімто невідома особа викрадає її врожай, а техніка, яка приїхала збирати цей врожай, – це взагалі "комбайни з ДНР".

Зі свого боку керівник фермерського підприємства "Добрий господар" Анна Камінська заявила про порушення під час виконавчого провадження по рішенню Господарського суду і каже: "На земельних ділянках немає розпізнавальних знаків - де яка ділянка і якого розміру за кадастровими номерами. У тій ухвалі, яку виніс Присяжнюк (суддя, - ред.) відсутні 120 га з кадастровими номерами, які вчора і сьогодні скосив Обора Андрій Миколайович зі своїми сімома, як я говорю, незаконними комбайнами. Чому так сталося? Просто через бездіяльність і виконавчої служби ... Тому що я підходила неодноразово, це записано, і звернення у нас є, що будь ласка, будьте присутні на полях, нехай це описуватиметься і передаватиметься у вашій присутності...".

Тим часом, за словами представників "Фермер-Агро" та "Щедрі Лани Слобожанщини", поліція та СБУ починають перевіряти заяву про комбайни з "ДНР". Хоча правоохоронцям показувались усі документи на комбайни та машини, навіть вказувався продавець, у якого ця техніка купувалась. Тим не менш, комбайни було затримано на певний час, а врожай ніхто так і не почав збирати. Після того, як комбайни були затримані, було подано клопотання прокурора до суду про накладення арешту на комбайни, але суд прийняв рішення, та повернув комбайни власнику.

Проте збір урожаю був призупинений тільки для фермерів.

16 жовтня ТОВ "Фермер Агро" та ТОВ "Щедрі лани Слобожанщини" звернулися до ДВС і на підставі ухвали суду було відкрито виконавче провадження по рішенню Господарського суду Харківської області, і ці товариства приступили до збирання урожаю із залученням працівника ДВС, спеціаліста-агронома.

І що найцікавіше, під час виконання рішення суду було виявлено відсутність частини врожаю на певних ділянках, про що було написано заяву до правоохоронних органів. Це було виявлено агронормом ТОВ "Фермер Агро".

Як бачимо, обидві сторони закидають одна одній схожі претензії. Швидше за все, крапку у спорі поставлять суди, сподіваємося, ухваливши справедливі рішення.