Зрада й перемога керівника САП Холодницького у справі ЗТМК
10.12.2018 16:18

Влітку суд ухвалив рішення про повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату у державну власність. Чи можна це вважати перемогою антикорупційної прокуратури над олігархом Фірташем? – Безумовно. Але паралельно в одному з судів Запоріжжя розглядається інше кримінальне провадження – про розтрату директором комбінату Володимиром Сиваком 492 млн грн., які були інвестовані у комбінат, але виведені в офшори.

Те, що топ-менеджери та адвокати газового олігарха вдаються до різного роду юридичних вивертів, підкупу суддів та інших маніпуляцій, щоб уникнути покарання та зберегти за собою стратегічне підприємство, – подиву не викликає. Але чому керівництво САП сприяє їм у цьому? – спробуємо розібратися.

САП vs титани

Як відомо, у 2013 році Фонд державного майна України уклав договір про заснування на базі державного підприємства ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» з переможцем конкурсу - офшорною компанією Tolexis Trading Ltd (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group олігарха Дмитра Фірташа. Метою цієї угоди було залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва. В такий спосіб держава намагалася вивести надважливу стратегічну титанову галузь на новий рівень, адже ЗТМК – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану.

В результаті угоди держава отримала контрольний пакет ТОВ «ЗТМК» - 51%, а структури Group DF - 49%. ФДМУ до статутного капіталу новоствореного суб'єкта передав цілісний майновий комплекс, що раніше перебував в управлінні Державного підприємства «ЗТМК». А компанія Tolexis Trading Ltd здійснила вклад у сумі 110 млн доларів, який мав бути використаний для фінансування модернізації виробництва через виконання Інвестиційної програми.

Проте більшість із залучених інвестицій були витрачені на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов'язаними із DF Group Фірташа. І згодом ці кошти просто вивели з України на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва як головну мету створення підприємства з недержавною часткою фактично було спрямовано лише 20 млн грн.

Більше того, за договором, грошовий внесок інвестора був лише частиною зобов’язань Tolexis Trading Ltd. Гроші вносилися з метою виконання Інвестиційної програми, реалізація якої передбачала виконання цілого ряду конкретних дій для досягнення необхідних результатів.

Тож, невиконання інвестором в повному обсязі зобов’язань із реалізації Інвестиційної програми технічної модернізації виробництва ТОВ «ЗТМК» і стало предметом позову. У грудні 2016 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький звернувся до суду із позовом щодо розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення його цілісного майнового комплексу до сфери державного управління у зв’язку із невиконанням інвестором – компанією Tolexis Trading Limited (Кіпр) своїх зобов’язань. Спочатку справу було подано до столичного Господарського суду Києва, а згодом, у березні 2017-го – до Господарського суду Запорізької області.

Слухання справи по суті тривали майже 1,5 роки. І, нарешті, 9 липня 2018 року Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов САП в інтересах держави. Рішенням суду передбачається розірвання договору про створення ТОВ «ЗТМК» №85 від 22 лютого 2013 року, укладеного Фондом держмайна і Tolexis Trading Ltd, в повному обсязі. Таким чином, частина майна, яку передали у власність створеного у 2013 році товариства повернулася у власність держави.

Рішення на користь держави, перемога над олігархом – це, звичайно, привід для радощів САП та НАБУ, детективи якого вели досудове розслідування. Але скидається на те, що святкувати ще зарано. По-перше, тому що представники Group DF одразу заявили, що мають намір оскаржити рішення Господарського суду Запорізької області в українських і міжнародних судах. По-друге, тому що триває суд над директором ТОВ «ЗТМК» Володимиром Сиваком (на ньому ми зупинимося детально). А по-третє, тому що оточення Фірташа запустило цілу низку інших судових процесів, в ході яких намагається спростувати доказову базу САП за допомогою проведення альтернативних експертиз та інших юридичних вивертів. Але найцікавіше те, що, схоже, керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури олігарху в цьому сприяє.

Топ-менеджер на півмільярда

Річ у тому, що з листопада 2017 року у Заводському районному суді міста Запоріжжя слухається ще одна резонансна кримінальна справа – проти директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» Володимира Сивака, якого підозрюють у розтраті півмільярда гривень. Досудове розслідування у справі проводили детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015080030002227 від 15.09.2015 НАБУ розпочало у вересні 2015 року. Провадження відкрили за фактом розтрати коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «ЗТМК» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

23 вересня 2016 року директор ТОВ «ЗТМК» Володимир Сивак був затриманий, йому повідомили про підозру у розтраті майна підприємства шляхом зловживання службовим становищем, а саме, в розтраті за попередньою змовою групою осіб грошових коштів ТОВ «ЗТМК» в сумі 492 047 840,22 грн. За даними слідства, ці кошти були переведені на рахунки кількох юридичних осіб, зокрема, ТОВ «Сінтез Ресурс», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», ВАТ «Запоріжжяобленерго» та ПАТ «Комерційний банк «Надра», також пов’язаних із DF Group Дмитра Фірташа.

У листопаді 2016 року стосовно Володимира Сивака був складений та затверджений заступником керівника САП Володимиром Кривенком обвинувальний акт, який останній 14 листопада 2016 року спрямував до Печерського районного суду Києва для розгляду по суті. У цьому суді справа без розгляду пролежала понад рік, оскільки прокурори САП помилково визначили її підсудність.

Інформовані джерела повідомили, що досудове розслідування супроводжувалося безпрецедентним тиском на детективів НАБУ та слідчих прокурорів. Адвокати Дмитра Фірташа, за дивним збігом обставин, були поінформовані про всі процесуальні дії слідства, про кожен його крок. А опираючись на ці данні, захист Сивака одразу намагався спростовувати докази проти обвинуваченого. Паралельно здійснювалися спроби «вибити» зі справи найактивніших детективів та прокурорів, в тому числі, через звільнення. Тож, таємниці слідства для оточення олігарха просто не існувало. За даними джерел, які зі зрозумілих причин погодилися говорити лише за умов анонімності, угода про закриття справи щодо ЗТМК коштувала Дмитру Фірташу 5 мільйонів доларів.

«Кишеньковий» суд

У 2017 році Верховний суд України визначив підсудність кримінального провадження за Заводським районним судом міста Запоріжжя. І це рішення теж видається доволі дивним. Адже якщо звернутися до Реєстру судових рішень, виявиться, що Заводський райсуд розглядав чимало справ і виносив дуже багато рішень на користь ЗТМК. Зазначений суд фактично вважається «кишеньковим» судом комбінату. Саме тому рішення ВСУ про слухання справи в ньому викликало незадоволення прокурорів САП.

Тим більше, що саме Заводський райсуд у липні 2017 року ухвалив рішення на користь Володимира Сивака, яким визнав аудиторський звіт Державної фінансової інспекції у Запорізькій області від 20.07.2015 року щодо діяльності ТОВ «ЗТМК» неправдивим і зобов’язав Держаудитслужбу його відкликати. Хоча саме на результати аудиторського звіту спиралося обвинувачення у справі щодо розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення його цілісного майнового комплексу до сфери державного управління у зв’язку із невиконанням інвестором. Наразі, це рішення суду – на стадії касаційного оскарження.

Недавно стало відомо, що одній із суддів Заводського райсуду у справі Володимира Сивака Нінель Марченко службова особа ТОВ «ЗТМК» пропонувала хабар у розмірі 50 тисяч доларів за винесення Сиваку виправдувального вироку. Про це йдеться у повідомленні про втручання в діяльність судді на сайті Вищої ради правосуддя. Суддя Марченко також звернулась до СБУ. На сьогодні за фактом пропозиції неправомірної вигоди прокуратурою Запорізької області розпочато кримінальне провадження.

Але справа директора ТОВ «ЗТМК» розглядається трійкою суддів, і суддя Марченко не є головуючою суддею. Тож, є підстави припускати можливу упередженість інших двох суддів.

Поінформовані джерела повідомляють, що керівники DF Group та ТОВ «ЗТМК» попередньо «домовилися» із головуючим суддею колегії суддів Заводського райсуду Запоріжжя з розгляду обвинувального акту стосовно Володимира Сивака Олександром Яцуном (він водночас є головою цього суду) щодо винесення виправдувального вироку директору ТОВ «ЗТМК». Нібито, зробити це вдалося через одного із суддів Конституційного Суду України, який раніше обіймав посаду голови Апеляційного суду Запорізької області та має тісні зв’язки серед суддівського корпусу. За наявною інформацією, виправдання для топ-менеджера Дмитра Фірташа оцінили у 150 тисяч доларів. Джерела твердять, що головуючий суду погодився на пропозицію представників обвинувачуваного лише за умови, що домовленості з питання виправдання Володимира Сивака повинні бути досягнені і з іншими членами колегії суддів – Нінель Марченко та Русланом Сінєльніком.

Проте, як вже зазначалося вище, Нінель Марченко повідомила про спробу дати судді хабара у Вищу раду правосуддя та УСБУ в Запорізькій області, а суддя Руслан Сінєльнік взагалі відмовився від запропонованої зустрічі та спілкування із представниками ТОВ «ЗТМК».

Запасний план Фірташа

Але спроби підкупу суддів – тільки частина заходів, до яких вдається олігарх, аби залишити своє при собі. Та й сам Володимир Сивак сидіти, вочевидь, не має наміру. Тож вживає різні дій, аби уникнути покарання. Так, як згадувалося вище, він подав цивільний позов до Державної фінансової інспекції в Запорізькій області щодо оскарження висновків державного фінансового аудиту діяльності ТОВ «ЗТМК», який має доказове значення у кримінальному провадженні №12015080030002227.

Суддя Заводського районного суду Запоріжжя Лариса Мєркулова 26 січня 2017 року відкрила провадження у цивільній справі № 332/293/17 за позовною заявою Володимира Сивака до Державної фінансової інспекції в Запорізькій області (яка на цей час взагалі припинила свою діяльність) та ТОВ «ЗТМК». Позов поданий про визнання недостовірною інформації, що міститься у складеному інспекцією за результатами проведеного державного фінансового аудиту діяльності підприємства аудиторському звіті, який на сьогодні є одним із ключових доказів вчинення Сиваком тяжкого корупційного злочину.

15 лютого 2017 року Заводський райсуд прийняв рішення про призначення судово-економічної експертизи для підтвердження чи спростування висновків цього звіту. Що характерно, висновки оскаржуваного звіту вже підтвердила виконана в ході досудового розслідування судово-економічна експертиза. Але обізнаний із цим фактом Володимир Сивак свідомо не повідомив суд при зверненні з позовом.

Присутній на засіданні представник ТОВ «ЗТМК» позовні вимоги визнав та підтримав безпідставне клопотання про призначення судом альтернативної експертизи. А згодом працівниками комбінату надали на розгляд експерту документи, в тому числі, замовлений підприємством науково-консультативний висновок, з висновків якого жодних протиправних дій Володимира Сивака не вбачається.

Як наслідок, позовні вимоги директора ЗТМК судом першої інстанції були задоволені. Це рішення 5 червня 2018 року скасував суд апеляційної інстанції за наслідками розгляду апеляції Держаудитслужби та підтримки її САП. Наразі Сивак намагається оскаржити відповідне рішення через касаційне оскарження.

Крім того, Окружним адміністративним судом м. Києва здійснено розгляд адміністративної справи № 826/1301/17 за позовом ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (якій раніше було передано право управління державною часткою ТОВ «ЗТМК») до Фонду державного майна України з вимогою визнати протиправним та скасувати додаток до довіреності від 21.12.2016 № 424 «Завдання на голосування представнику держави на загальних зборах учасників ТОВ «ЗТМК», корпоративні права держави 51 % статутного капіталу Товариства».

Ухвалою суду від 22.02.2017 задоволено клопотання представника третьої особи – ТОВ «ЗТМК», про призначення в Київському НДІСЕ судово-економічної експертизи з визначення основних економічних показників господарсько-фінансової діяльності підприємства. Так, на вирішення експертів поставлені питання щодо підтвердження або спростування нецільового використання директором ТОВ «ЗТМК» Володимиром Сиваком коштів, отриманих підприємством від компанії Tolexis Trading Ltd за договором про заснування ТОВ «ЗТМК» від 22.02.2013 № 85 та додатковою угодою до нього від 18.10.2013.

Клопотання ініційовано самим Володимиром Сиваком, який продовжує обіймати посаду директора «ЗТМК». Окружний суд в задоволенні позову відмовив, але на підставі відсутності порушень в діях директора ЗТМК. На сьогодні триває розгляд касаційної скарги САП на це рішення.

Також Господарським судом Запорізької області розглянуто справу № 908/92/17 за позовом ТОВ «ЗТМК» до компанії Tolexis Trading Ltd про зобов'язання відповідача виконати додаткові зобов'язання, передбачені договором про заснування ТОВ «ЗТМК» № 85 від 22.02.2013, а саме: визначити стратегічну програму ТОВ «ЗТМК» з урахуванням Інвестиційної програми технічної модернізації виробництва підприємства; та стягнення простроченої заборгованості державного підприємства «ЗТМК» за спожиті енергоносії (активну електричну енергію), що виникла до 19.11.2013 (державної реєстрації ТОВ «ЗТМК») на виконання пункту 7.3 договору про заснування підприємства №85 від 22.02.2013 в сумі 18623334,00 грн.

Рішенням суду від 16.02.2017 в задоволенні позову відмовлено через необґрунтованість та брак доказів. Наразі справу направлено на новий розгляд.

Всі ці адміністративні та цивільні позови, ініційовані топ-менеджментом ТОВ «ЗТМК», об’єднує спільна мета. По-перше, адвокати Фірташа намагаються довести, що ніякої розтрати не було і Tolexis Trading Ltd як сумлінний інвестор виконала перед державою всі умови. І, по-друге, шляхом проведення альтернативних економічних експертиз, які за позовами ЗТМК та його директора призначаються судами, повинні спростувати доказову базу у справі про розкрадання 0,5 мільярдів гривень. А оскільки ЗТМК на вимогу експертів подає тільки документи, які не містять прямих доказів провини Володимира Сивака, то ймовірність спростування доказів обвинувачення цілком реальна.

До чого тут прокуратура Києва?

Як з’ясувалося, Управління Східного Офісу Держаудитслужби в Запорізькій області нещодавно на підставі ухвали слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 26.09.2018 у кримінальному провадженні №42017100000001392 провело ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ТОВ «ЗТМК».

З витягу ЄРДР у цьому кримінальному провадженні видно, що кримінальне провадження розслідується прокуратурою Києва за фактом зловживання службовими особами органів ГУ ДФС у м. Києві, що виразилось у сприянні окремим суб’єктів господарювання у мінімізації податкових зобов’язань за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України та за фактом створення невстановленими особами суб’єктами підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності за ч. 1 ст. 205 КК України.

Тобто, кримінальне провадження № 42017100000001392 жодного відношення до діяльності ТОВ «ЗТМК» немає. Але при цьому висновки проведеної ревізії безпідставно свідчать про, нібито, відсутність порушень при проведенні тих операцій, які є предметом обвинувачення Володимиру Сиваку.

Те, що до відкриття і цього провадження доклали зусиль представники Фірташа, сумнівів майже немає. Адже воно служить тій самій меті, що й інші судові позови Володимира Сивака та ЗТМК.

Незрозумілими є дії прокурора міста Києва Романа Говди. Його підлеглі змінили фабулу у вказаному кримінальному провадженні та, дублюючи обставини та фабулу справи, що розслідується НАБУ, здійснювали процесуальне керівництво у справі, яка непідслідна поліції. Фактично своїми діями столичні прокурори намагались спростувати докази у судовій справі проти Володимира Сивака і, як наслідок, діяли в інтересах менеджерів Дмитра Фірташа. На сьогодні прокурори САП намагаються оскаржити цю ревізію. Але керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького пов’язують із прокурором Києва Романом Говдою давні дружні стосунки. То виникає питання: а чи випадково столична прокуратура взялася за цю справу?

12 грудня у Заводському районному суді Запоріжжя відбудеться чергове слухання у справі проти директора ТОВ «ЗТМК». Чи вдасться оточенню олігарха Фірташа послабити позиції обвинувачення? Чи зможе завдяки маніпуляціям із численними позовами уникнути відповідальності Володимир Сивак? І чи справді керівництво САП сьогодні грає зовсім не на стороні закону? – питання відкриті.

Але необхідно констатувати: ризик того, що одна тактична перемога САП у справі ЗТМК може обернутися на велику стратегічну поразку для Української держави, на сьогодні є вкрай високим.

Далі буде.