Яна Яцишина вже 5 місяців незаконно утримує житомирська поліція
02.01.2019 13:28

«21 грудня 2018 р. слідчим суддею Корольовського районного суду м. Житомира Русланом Галасюком було продовжено термін утримання під вартою підозрюваного Яна Яцишина Олеговича до 24 січня 2019 р. та водночас було визначено заставу у розмірі 501381 грн, – розповідає адвокат Максим Коваленко.

– У той же день вказана сума була перерахована на рахунок ТУ ДСА України в Житомирській області дружиною підзахисного Оленою Яцишиною. 22 грудня 2018 р. о 10.00 годині кошти надійшли на рахунки ДСА України в Житомирській області, з підтвердженням чого адвокат Яна Яцишина Тетяна Невмержицька приїхала до житомирського ІТТ, аби переконатися, що підзахисного було звільнено з-під варти.

Однак працівники ІТТ м. Житомир повідомили, що Яцишин Я.О. в їхній установі відсутній і про місце його перебування їм не відомо. Присутні там лікарі швидкої медичної допомоги повідомили Невмержицькій, що надавали Яцишину медичну допомогу в медичній частині, де він наразі й перебуває. Приблизно о 15.00 годині Яцишина почали перевозити до ІТТ в Новоград-Волинську в Житомирській області. За машиною конвою вирушила й Невмержицька, але її по дорозі зупинили працівники патрульної служби, мотивуючи тим, що адвокатка підозрюваного керує транспортним засобом у нетверезому стані. Таким чином Яцишина вивезли в невідомому напрямку. Після чого захисниця підозрюваного почала звертатися до всіх інстанцій із зазначеного приводу, однак працівники прокуратури, поліції, які могли негайно припинити протиправні дії працівників ІТТ та тим самим виконати свої функції, посилалися на те, що вихідні дні та без керівництва вони такі рішення не приймають».

Максим Коваленко розповідає, що Тетяна Невмержицька протягом усього часу безуспішно зверталася до слідчого СУ ГУНП в Житомирській обл. Віталія Кузьменка, який проводить досудове розслідування, з проханнями надати їй інформацію про те, де перебуває Ян Яцишин та чому з ним проводять слідчі дії без її участі.

«Проте адвокатка довела до відома слідчого та прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, про злочинні дії працівників установи виконання покарання, які умисно не звільняють Яна Яцишина, маючи документальне підтвердження сплати застави в розмірі вказаному в ухвалі, – розповідає Коваленко. – Однак слідчий та прокурор реагувати на її звернення до них про допомогу відмовилися, і надавати будь-які пояснення також».

Далі події розвивалися бурхливо. 24 грудня працівники територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому невідкладно відреагували на звернення, що працівники поліції порушують норми закону, та розпочали кримінальне провадження. А 26 грудня розпочався апеляційний розгляд скарг прокурора на рішення Корольовського районного суду. «На вказане судове засідання Яцишина привезли в супроводі конвою, – говорить Коваленко. – У ході розгляду підозрюваному стало зле, і засідання було перенесено на наступний день.

Захисник надав документи про сплату застави і відповідно відсутність підстав тримати й далі Яна Яцишина під вартою та запитав, куди везуть підозрюваного. Працівники конвою відповіли, що Яцишин перебуватиме в лікувальному закладі, однак насправді відвезли підозрюваного до ІТТ в Новгоград-Волонський».

27 грудня під час чергового засідання в апеляційній інстанції клопотання захисника підозрюваного про звільнення останнього з-під варти слідчий суддя задовольнив, і Яцишина було звільнено з-під варти в залі суду. «На цей період часу працівниками територіального управління Державного бюро розслідувань м. Хмельницького було розпочато кримінальне провадження по раніше наданому зверненню, та останні вже почали проводити допити та з’ясовувати всі обставини, за яких Яна Яцишина працівники поліції незаконно утримували під вартою протягом п’яти днів з дня внесення застави», – коментує Максим Коваленко.

В’ячеслав Печененко, начальник Головного управління поліції Житомирської області, виклав на своїй сторінці у ФБ фото зі звільнення Яцишина з-під варти й написав: «Без зайвих слів. Просто констатація факту. Одна ухвала суду – і вся масштабна робота житомирської поліції з ліквідації дніпровського бандитського угрупування "білого братства" звелась нанівець. Учора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти просто у залі Апеляційного суду під заставу у півмільйона гривень. Після двох днів затяжних розглядів апеляції, на яких він "боровся" із демонстрацією раптового погіршення здоров’я, і всіма іншими засобами умисного затягування процесу розгляду. Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає меж обуренню!»

Адвокати ж Яна Яцишина нагадують, що вся робота слідчих упродовж останніх чотирьох місяців зводилася до призначень експертиз, а з підозрюваним Яном Яцишиним за вказаний проміжок часу жодних слідчих дій не проводилося. І в коментарях, крім передбачуваних звинувачень суддів у продажності, лунали й інші думки: «Тобто питання про корумпованість наших слідчих органів так і не ставиться. Тоді незрозуміло, чому за півроку наші "висококваліфіковані" слідчі органи не знайшли доказів для того, аби відправити цю справу в суд».