Атаманюк Юрій Анатолійович: генерал-майор податкової служби йде в політику
30.05.2019 11:54

Біографія

Народився 5 травня 1974 року в Вінниці.

Освіта

Після закінчення середньої школи у Вінниці вступив до Вінницького педагогічного університету, який з відзнакою закінчив у 1996 році, отримавши диплом вчителя математики.

На цьому освіту Атаманюк не закінчив і вступив до Київського державного торговельно-економічного університету на спеціальність «фінанси і кредит». Але двох освіт теж здалося мало, і він закінчив ще й Київський державний університет за спеціальністю «міжнародне право».

Кандидат економічних наук.

Сім’я

Одружений на Олені Атаманюк, батько трьох синів.

Кар’єра

З трьома вищими освітами Юрій Атаманюк в 1996 році почав свою трудову діяльність рядовим співробітником міліції, але його кар’єра стрімко пішла в гору і вже в 2000 році він стає начальником відділення податкової міліції ДПА у Вінницькій області.

У 2000-2001 роках обіймає посаду заступника голови ДПА в Рівненській області.

У 2001-2005 роках Юрій Атаманюк працює першим заступником начальника ДПІ, начальником відділу податкової міліції ДПІ в Харківському, Дарницькому, Деснянському районах в місті Києві.

У 2005-2010 роках стає заступником начальника управління податкової міліції ДПА в Києві, після чого піднімається до посади заступника начальника головного управління податкової міліції ДПС України. Далі, до 2015 року – вже займає посаду першого заступника начальника головного управління податкової міліції ДПС України, після ліквідації якої на X з’їзді Всеукраїнської громадської організації АПНУ обирається на посаду першого віце-президента ВГО АППУ (Асоціації платників податків України).

Має звання генерал-майора податкової міліції, почесне звання «Заслужений економіст України». Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

На дострокових парламентських виборах 2019 року Юрій Атаманчук йде до Верховної Ради за списками партії «ВО «Батьківщина».

На сьогоднішній день Атаманюк залишається главою цієї організації. АПНУ є впливовим центром у сфері оподаткування та фінансів, реальним партнером держави, оскільки представляє і захищає інтереси малого, середнього і великого бізнесу всіх ключових секторів економіки по всій Україні. Громадська організація займається налагодженням контактів з депутатами Верховної Ради, державними чиновниками. Також вона працює в тісній співпраці з податковими службами, в тому числі з зарубіжними – організовує консультації, обмін досвідом та навчання.

“Працюючи в Асоціації платників податків ми вивчили, що близько 12 додаткових зборів і платежів були введені за останні 5 років”.

Юрій Атаманюк має звання генерал-майора податкової міліції, почесне звання «Заслужений економіст України». Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Цитати і заяви

Юрій Атаманюк виступає за зниження податкового тягаря, в тому числі ліквідацію навіть такий податі, як податок на прибуток. Так як реальний бізнес тільки й думає, як приховати доходи і показати витрати.

Ми єдина країна, мабуть, в світі, де бізнес може прийти 5 служб в погонах зі зброєю (поліція, МВС, департаменти СБУ, прокуратура, НАБУ, ДБР). Тіньова економіка стає тільки більше, кожна служба – корупційні ризики. Кожна служба тисне на бізнес».

Вирішити питання силового тиску на бізнес – це питання одного законопроекту, вважає Юрій Атаманюк. Як приклад він наводить досвід Великобританії, де «міністр фінансів Гордон Браун ініціював, що в системі МВС має бути спеціальний підрозділ і виключно воно повинно займатися бізнесом».

Боротьба з корупцією – друга складова успішної діяльності держави. Без скасування депутатської недоторканності, перезавантаження антикорупційних органів та зменшення тиску на бізнес не можна розраховувати на ліквідацію корупційної складової.

Сумнівне багатство чиновників має бути об’єктом пильної уваги антикорупційних служб.

Юрій Атаманюк послідовно виступав за поліпшення життя громадян України. У цій справі йому доводилося боротися з державною системою. У 2015 році він ініціював надання податкових пільг підприємствам, які надавали робочі місця переселенцям з територій окупованого Донбасу, 2 мільйони яких на той момент чекали працевлаштування. Державна податкова служба йому в цьому відмовила через імовірність зниження податкових надходжень.

Також Атаманюк виступав проти тотального запровадження касових апаратів, так як вважав це додатковим навантаженням на малий бізнес в умовах великої тінізації економіки в той час, як виведення з тіні бізнесу могло б принести до бюджету додаткові 10 млрд. гривень в місяць.

Екс-податківець виступав також проти введення додаткових податків на населення – на депозити, нерухомість, автомобілі, пенсії, акцизів на пиво, військових зборів. Він нарахував близько 11 податків, які лягають додатковим тягарем на населення, хоча вони з економічної точки зору, малоефективні.

Але в той же час великий бізнес, на думку Атаманюка, недоплачує податки в бюджет, а основне навантаження лежить на середньому і малому бізнесі.

Крім того, екс-податківець просував ідею адміністративної реформи для бізнесу, яка була б способом боротьби з корупцією і знизила б тиск на підприємців. Він пропонував скоротити кількість перевірок, контролюючих органів, а також чиновників, так як кожна ланка в цьому ланцюжку пов’язано з корупційними ризиками.