Люди Зеленського у Києві: чому учасник рейтингу Forbes з кримінальним шлейфом пішов у нардепи від «Слуги народу»
07.07.2019 20:31

Кандидат у депутати по Солом’янському району Києва Роман Грищук дуже пишається своїм потраплянням у рейтинг ТОП-30 талановитих українців, які досягли успіху до 30 років, але дуже ретельно приховує походження шалених статків. І робить це невипадково…

Несподіваний успіх в Україні – річ сама по собі підозріла. В нашій країні, де фактично відсутні соціальні ліфти – чесно і без допомоги патронів видряпатися нагору вкрай непросто. Не став виключенням і актор-комік Роман Грищук, який балотується до Верховної Ради від партії «Слуга народу» Зеленського. За нашими даними, Грищук уже давно готувався до парламентських виборів. Непрямим свідченням цього стала монополія на розміщення дописів про Зе-кандидата у місцевих групах у соцмережах. Така тенденція зберігається вже близько року.

Утім, попри популярність та підтримку свого колеги по акторському цеху Зеленського Роман Грищук має чимало скелетів у шафі. Причому схеми в його виконанні мають кримінальний відтінок.

Варто зазначити, що Роман Грищук свого часу був засновником двох компаній – ТОВ «АВІДІЛОН» та «ЮНІВЕРС МЕДІА КОПІРАЙТ ЧМ». Остання має податкову заборгованість у розмірі 717 тис грн, а керує зараз нею такий собі Алеко Какаурідзе. Також стало відомо, що податковими органами було ліквідовано реєстрацію платника ПДВ через ненадання компанією декларації протягом року. ТОВ «ЮНІВЕРС МЕДІА КОПІРАЙТ ЧМ» раніше мала назву «МАМАХОХОТАЛА», а до цього – «СТЕНДАП ЮЕЙ».

Саме остання компанія разом із іншими компаніями є фігурантами численних кримінальних проваджень, які були відкриті податківцями за ухиляння від сплати податків та виведення коштів через конвертаційні центри. Зокрема, у кримінальних провадженнях фігурує Наталія Корнійчук – засновниця ТОВ «АСТОРРЕ» та «ДЗЕНО», які знаходяться за однією адресою у Вишневому. Загалом для виведення коштів було створено декілька ФОПів.

При цьому Грищук у своєму інтерв’ю розповідав, що колектив заробляє понад 20 млн грн. за рік. Варто додати, що кандидат від Зе-команди у 222 окрузі не подав декларації про доходи, а питання про походження коштів він постійно уникає. Згадана раніше ТОВ «ЮНІВЕРС МЕДІА КОПІРАЙТ ЧМ» продала телеканалу «Україна» сьомий сезон шоу «Мамахохотала» за 10 млн грн та вивела кошти через «конверти».

У власній передвиборчій програмі Грищук одним із пунктів вказує «припинення свавілля правоохоронних органів і податківців щодо бізнесу», адже за словами кандидата, його компанія неодноразово піддавалася тиску з боку силовиків. Проте перевірки діяльності фірми Грищука були не безпідставними, адже юний «геній» організував схему з виведення коштів без сплати податків, які, у свою чергу, мали йти в бюджет.

Не забуває Грищук і про кошти з бюджету. ТОВ «МХ шоу» Грищука у 2019 році отримало від Шевченківської РДА Києва тендер на проведення фестивалю електронної музики «Radioday free open air» на День міста. Бюджету Києва оформлення сцени, оренда звукотехнічного обладнання та проведення урочистостей обійшлося у 1,3 млн грн, а проведення самого фестивалю у 881 тис грн. Загалом з міської скарбнички Гришуку пішло 2 млн 181 тис грн.

Хто ж стоїть за коміком-«схемщиком»? Інтернет-виданню Відкрита Україна вдалося дізнатися, що Грищук – близький до Івана Баканова – правої руки та друга дитинства Зеленського. Зараз у зв’язку з перестановками у силових структурах, зокрема, призначенням першим заступником голови СБУ Баканова, Солом’янським районом столиці почали роз’їжджати молодики спортивної статури, які мають на меті залякати місцевих підприємців, аби ті не підтримували інших претендентів на депутатський мандат, окрім «талановитого» Грищука…