Герасименко Микола Михайлович. Генерал корупції і загроза національній безпеці
23.08.2019 13:00

Новопризначений радник в.о. голови СБУ Івана Баканова Микола Михайлович Герасименко - ментор корупції, який змушує згущуватися хмари суспільного невдоволення над будь-яким керівником СБУ і був вигнаний не одним керівником служби за корупцію і зловживання службовим становищем.

Про злочини генерала СБУ Миколи Михайловича Герасименко не знає тільки ледачий. Немає сенсу зупинятися на тому, що неодноразово друкувалося в засобах масової інформації. Переліком злочинів гуде інтернет: Хрещений батько Сумської контрабанди, Баканова уже «разводят», Как разворовывается Украина, Генерал беспредела – Герасименко Н.М., Ситуація довкола ПАТ «УркІнБанк», Как Герасименко квартиры и землю воровал.

Зрозуміло, що нова влада при 70% підтримки (на сьогоднішній день) навряд чи потребує порад або підказок. Однак на прикладі Герасименко Н.М. покажемо в який спосіб негідники можуть намагатися використовувати рейтинг влади і можливості СБУ для отримання особистої вигоди і вчинення злочинів.

РОЗПРАВА З ОСОБАМИ, ЩО ПРОТИДІЮТЬ ЗЛОЧИННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ГЕРАСИМЕНКА ЗІ СПІЛЬНИКАМИ

28.06.2017 року було затримано двох посадовців під час отримання хабаря від особи, яка намагалася пронести через кордон РФ партію товару. Однією із затриманих була старший державний інспектор Сумської митниці ДФС Сидоренко Анна Григорівна - сестра дружини Герасименко Н. М. Обвинувальний акт був спрямований в Ямпільський районний суд, Сумської області. Після затримання вона неодноразово передавала погрози через спільника Герасименка про те, що особи які беруть участь у її затриманні поплатяться посадою і Микола Герасименко їх покарає. Після приходу Герасименка в СБУ співробітник, що брав участь в її затриманні, відсторонений від посади.

РОЗРОБКА ЗЛОЧИННИХ СХЕМ В СБУ З РЕАЛІЗАЦІЇ РЕЧДОКІВ

Ще в 90-х Герасименко створив організовану злочинну групу з реалізації конфіскованого майна, до складу якої входили В. Вергелес, А. Павленко, С. Мельник, С. Рибак. Вони успішно продавали речові докази через фірми ТОВ «Росичі» і ТОВ «Світязь і К».

За свою злочинну діяльність формування Герасименко-Вергелес-Павленко-Рибак стали фігурантами багатьох кримінальних справ:

2004 - за фактом протиправної реалізації речових доказів ТОВ «Світязь і К» ГПУ порушила кримінальну справу № 49-1963.

2004 – кримінальна справа №225 товари народного споживання, які надійшли на адресу ТОВ «Інтерторгсервіс», вартістю 500 000 грн. Але після повторної експертизи ціна становила менше 90 000 гривен. Справу Герасименко закрив, речові докази продав власнику.

2004 - затягував відкриття кримінальної справи відносно посадових осіб ЗАТ «Укрсплав», які займалися контрабандою в особливо великих розмірах.

2005 – кримінальна справа №49-1536 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ТОВ «Світязь і К» при реалізації конфіскованого майна. У справі також фігурував колишній помічник начальника ГУ «К» СБУ полковник Валентин Крижанівський. Згідно фабулі, директор «Світязя» з Крижанівським діяли за попередньою змовою і завдали збитків державі більш ніж на 700 тис. грн.

КРИШУВАННЯ СПІЛЬНИКІВ ПО ЗЛОЧИННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

В даний час Герасименко протидіє ФГВФО по всіх кримінальних справах, що відкрито правоохоронними органами за фактами крадіжки майна «Укрінбанку» після введення в «Укрінбанк» тимчасової адміністрації.

Схема кидка держави дуже проста: Після компенсації вкладникам «Укрінбанку» 1,8 млрд. грн. виведених з банку власниками, одним з яких є Герасименко. Майно банку виводиться на “пустишку”, зареєстровану в місті Сєверодонецьк Луганської області. Держава втрачає можливість компенсувати виплачені гроші за рахунок реалізації майна банку. Детально ситуація описана в офіційних заявах ФГВФО.

Після призначення в СБУ Герасименко, який керував виведенням активів банку (крадіжкою), намагається взяти під контроль кримінальні справи за цими фактами, які розслідується СБУ. Паралельно Герасименко «схемить» для передачі кримінальних справ, які розслідуються іншими правоохоронними органами в СБУ для прикриття своїх спільників. Незважаючи на зусилля Герасименко вкрадене майно поки ще залишається під арештом СБУ.

Якщо шукати в Інтернеті, можна зустріти інформацію про те, що СБУ заарештовувала рахунки в «Укрінбанку» за підозрою і фінансуванні тероризму. У коло спільників Герасименко входили відомі регіонали. Цікаво відповісти на питання: Чи пов'язана ця діяльність Герасименко з проходженням навчання в одному з центрів співробітників спецслужб під Петербургом в далекі 90-ті?

«РІШАЛОВО» ЗА РАХУНОК СБУ ОСОБИСТИХ ПИТАНЬ

З метою отримання статусу учасника бойових дій, Герасименко намагається «влаштувати» дводенне відрядження в зону бойових дій. Подальші коментарі зайві.

Керівництво СБУ варто було б провести ревізію всіх доручень, які Герасименко роздає від імені керівництва служби та про які керівництво може взагалі не здогадуватися. Випливе багато цікавого. А співробітникам СБУ також варто тисячу разів перевіряти, чи дійсно саме від керівництва СБУ надходять доручення запеклого пройдисвіта.

Цікаво також відстежити зусилля Герасименко спрямовані на лобіювання видачі нагородної зброї. Як ми розуміємо все тільки з «чистого альтруїзму» та «пошани для поважних людей».

Не будемо перевантажувати читача десятками подібних фактів і епізодів «безкоштовного» лобіювання на посаді. За всі свої зусилля «на благо» СБУ Герасименко активно займається вибиванням собі державної нагороди до Дня Незалежності, кажуть, що вже «порішав» всі питання.

Причини перебування його в СБУ вкрай не зрозумілі. Основна версія – Баканову ніхто не доповів про те WhoIs Герасименко, і він прочитав тільки офіційну частину біографії. Не хотілося, б вірити, що корупціонер може впливати на прийняття рішень керівником в.о. глави Служби.

«Він (Герасименко - прим. Ред) відчуває себе у нас (СБУ - прим. Ред) вельми привільно. Чутні заяви колег про тиск про закриття кримінальних проваджень, де фігурує Герасименко», - зазначає джерело.

У будь-якому випадку призначення «зашкваренного» на корупційних скандалах і хабарах Герасименко йде врозріз з курсом про очищення влади і роботі на керівних посадах людей з незаплямованою репутацією, які декларує президент України Володимир Зеленський і велика частина українців. І ігнорування запитів суспільства на відсутність корупціонерів у владі може призвести до дуже швидкого розчарування громадян в «слуг народу». А це загрожує самими радикальними діями, які можуть спричинити катастрофічні для країни наслідки.

Хотілося б вірити, що призначення досвідченого хабарника, рекетира і казнокрада Миколу Герасименка - це одиничне просочування, яке буде виправлено найближчим часом. Інакше це буде одним з яскравих доказів того, що нова влада - це всього лише погано прихований реванш «зашкваренних корупціонерів папередніков папередніков».

P.S. Владі необхідно не тільки позбавлятися від таких людей, а й метастаз, які вони запускають під час перебування при владі і будуть користуватися надалі для здійснення злочинної діяльності і впливу на процеси. Залучення до відповідальності кримінальних елементів відродить надію на справедливість, які так необхідні нашому суспільству.