Найбагатший прокурор України
17.10.2019 18:32

У кожного молодого прокурора, який прийшов працювати в систему прокуратури, живе одночасно янгол та демон. І кожен з прокурорів одразу ж постає перед вибором, яким шляхом піти і ким стати внаслідок обраної дороги. Або ж чесно служити закону та правопорядку, або ж стати черговим “Пшонкою”. Історія вітчизняної прокуратури бачила вже різних – прокурорів діамантових, піщаних і навіть кокаїнових. Та є ще й інший – найбагатший прокурор України, головний “пшонка” Києво-Святошинського району Юрій Дмитрунь, який впевнено посідає позицію головного квартирного прокурора України.

Дмитрунь Юрій Олександрович по праву може вважатися найбагатшим прокурором України. Йому, його родині та його близьким належать сотні об’єктів нерухомості в Київській області. І це не видумка чергових “писак”, як “люб’язно” називає пан Дмитрунь журналістів. Це конкретні факти з усіма підтвердженнями.

Як вдалося з’ясувати, Дмитруню на членів родини та на підставних осіб з близького кола спілкування молодого прокурора належать десятки об’єктів нерухомості – понад 60 квартир, 14 нежитлових приміщеннях, частки в ряді підприємств. Він одноосібно контролює незаконне будівництво у містах Вишневе та Ірпінь, прикриває дерибан Лісової Бучі, закриває за винагороду кримінальні провадження, а інші провадження за певну кількість квартир на підставних осіб просто не розслідує. На жаль, всі факти неможливо охопити одним матеріалом, тому журналістські розслідування продовжуватимуться.

Особливої уваги заслуговує родина прокурора Києво-Святошинського району Юрія Дмитруня. У декларації про доходи за 2018 рік пан Дмитрунь зазначив, що членами його родини є дружина Дмитрунь Лілія Олегівна та дочка Дмитрунь Софія Юріївна.

Та родинні зв’язки квартирного прокурора не обмежуються зовсім близьким колом. Дуже довго було незрозумілим, чому Києво-Святошинська прокуратура закриває очі на розслідування резонансних злочинів мера Бучі, екс-члена Партії регіонів Анатолія Федорука.

Адже дружина прокурора – Дмитрунь Лілія Олегівна працює директором ТОВ “Заклад дошкільної освіти “Кульбабочка” (код ЄДРПОУ 41974316), яке знаходиться в… місті Буча. І зареєстроване це підприємство 01.03.2018 року. Тобто тоді, коли був пік розслідувань злочинів Федорука та дерибану землі бучанської громади. А одноосібним власником підприємства “Кульбабка” зі статутним фондом 2000 гривень є ніхто інший, як Маркітанюк Раїса Василівна – мама Дмитрунь Лілії Олегівни, дружини прокурора Києво-Святошинського району.

Цей дитсадочок має ліцензію, вартість перебування однієї дитини в ньому – 4500 гривень в місяць + 50 гривень . Щомісяця дитсадок відвідує 24 дитини. Тобто, щороку родина прокурора отримує майже 1,3 млн грн доходу від свого вже легального бізнесу.

Приміщення має площу 120 м кв, тобто, обійшлося воно родині Дмитруня близько 120000 доларів США. Таких доходів не було ні в самого Юрія Дмитруня, ні в його дружини, ні тим більше у мами його дружини. Швидше за все, маємо справу або з отриманням хабаря родиною Дмитруня у вигляді приміщення під виглядом купівлі за заниженою вартістю або з легалізацією прокурором коштів, отриманих злочинним шляхом. Тут чітке та пряме запитання до нового керівництва Генеральної прокуратури України – чи це не є яскравим прикладом незаконного збагачення прокурорських родин?

Розташоване приміщення дитсадка за адресою місто Буча, вулиця Лісова, 1-Б. Це приміщення ЖК “Кампа”, яке будує скандальний забудовник Антон Мирончук. Пана Мирончука місцеві активісти звинувачували у побитті громадських діячів та в спаленні їхніх автівок. Раніше журналісти у ряді публікацій наголошували, що прокурор Юрій Дмитрунь тісно спілкується з Антоном Мирончуком та отримує від нього щомісячну заробітну платню. Звісно, що усі кримінальні провадження по Антону Мирончуку та його злодіяннях Києво-Святошинська прокуратура “чомусь” розслідувати не поспішає.

Є також у Дмитрунь Лілії Олександрівни і рідний брат – Маркітанюк Ігор Олегович. Будучи студентом, він отримував майно по мірі місця роботи Юрія Дмитруня. Як відомо, Юрій Дмитрунь був прокурором Вишгородського району. То ж, 09.11.2016 року Маркітанюк Ігор Олегович отримав земельну ділянку площею 0,1 га для індивідуального дачного будівництва на території Демидівської сільської ради Вишгородського району. Цікаво, що цим же розпорядженням в.о. голови Києво-Святошинської районної адміністрації В’ячеслава Савенка аналогічну земельну ділянку поруч межа в межу отримав і товариш прокурора Дмитруня, односельчанин – Віталій Володимирович Богдашевський.

У подальшому Юрій Дмитрунь стає прокурором Києво-Святошинського району. То ж, брат дружини прокурора Маркітанюк Ігор Олегович купує за заниженою вартістю трьохкімнатну квартиру у селі Чайки Києво-Святошинського району площею 106,9 м кв. Чи вірить нове керівництво Генеральної прокуратури України у таке “співпадіння”. Вартим уваги фактом залишається вік новоспеченого власника майна – Ігоря Маркітанюка – 18 років. Якими талантами і заробітками міг студент заробити на трикімнатну квартиру, залишається покрито сумнівною працею прокурорів Дмитрунів. Навіть студентом Ігор, і те ледве став, з результатами ЗНО – 138.6 балів.

Вивчаючи подані декларації Юрія Дмитруня, виявляємо цікаві факти. Так, у відомостях, поданих за 2014 рік, прокурор вказує, що має у власності лише земельну ділянку у місті Фастові Київської області, площею – 1 га, яку набув 28.12.2012 року та легковий автомобіль Хонда Акорд, придбаний 2012 року. Із доходів за 2014 рік отримав 144 856 грн. заробітної плати за основним місцем роботи на посаді прокурора Вишгородського району Київської області.

Уже в 2015 році після призначення керівником Києво-Святошинської місцевої прокуратури Юрій Дмитрунь декларує крім земельної ділянки ще й квартиру у Києві площею 44,6 м2, набуту у власність 01.07.2014 року.

За даними декларації, у 2015 році пан Дмитрунь вже має об’єкт незавершеного будівництва у м. Фастові, а саме житловий будинок у площею 175 м кв. Заробітна плата новопризначеного прокуратура становить 130 549 тис. грн.

Досить цікавим у діяльності Дмитруня став 2017 рік. За даними декларації про доходи у власності прокурора залишився лише легковий автомобіль Ауді А6, який він придбав у цьому ж році, вартістю 605 000 грн. В той час, як річна заробітна склала 341 804 грн., що у двічі менше вартості автівки.

Цим же 2017 роком, Юрій Дмитрунь декларує правочини із реалізації рухомого та нерухомого майна на суми 210 000 грн. та 417 505 грн. відповідно. Тобто, виходить, що у 2012 році прокуророві вдалось придбати автомобіль Хонда Акорд 2006 року випуску за 60 000 грн., а у 2017 році продати за 210 000 грн., що майже в чотири рази вище від суми придбання.

У 2018 році Юрій Дмитрунь декларує заробітну плату за основним місцем роботи в сумі 438 100 грн., грошові активи – 11 500 $ та легковий автомобіль Ауді А6.

Не менш загадкову історію успіху мають і родичі очільника Києво-Святошинської місцевої прокуратури. Так, дружина прокурора Лілія Олегівна Дмитрунь (дівоче прізвище Маркітанюк) теж до 2017 року була колегою чоловіка і працювала прокурором Прокуратури Київської області. Саме сюди, за збігом обставин, Генеральною прокуратурою перенаправлялись усі кримінальні провадження щодо незаконної діяльності, зловживання службовим становищем самого Юрія Дмитруня.

З декларації Юрія Дмитруня за 2014 рік відомо, що його дружина, Лілія Дмитрунь має у власності житловий будинок у с. Бережани, Калинівського р-ну, Вінницької обл., площею 100 м2. Заробітна плата склала 96 177 грн. та 8000 грн. дивідендів.

У 2015 році Лілія Дмитрунь з’являється в електронному декларуванні як прокурор Київської обл. Крім наявного будинку, вона придбала об’єкт незавершеного будівництва – квартиру площею 78,6 м2 у м. Києві. Доходи у 2015 році становлять – 105 920 грн. заробітної плати, 28 481 грн. – процентів на рахунку ПАТ КБ "ПриватБанк" та 5600 $ грошових активів.

У 2016 році Лілія Олегівна набула речових прав на згадану квартиру за оціночною вартістю 1 188 389 грн. із доходами у поточному році 134 050 грн., в тому числі 8 912 грн процентів на рахунку в банку та володіючи грошовими активами – 5 966 $. Навіть сумуючи всі доходи подружжя Дмитрунів, виникає питання: за які такі кошти було придбано житло вартістю більше 1 мільйона гривень?

Нещодавно журналісти опублікували ТОП-10 “висяків” – кримінальних проваджень, які вже тепер із зрозумілих причин не розслідує Києво-Святошинська прокуратура. Журналісти наголошують, що основним “гальмом” слідчих дій по даних провадженням є саме Києво-Святошинський прокурор Юрій Дмитрунь.

Коротко перерахуємо деякі з цих “висяків” і звертаємо до нового керівництва Генеральної прокуратури взяти розслідування даних кримінальних проваджень на особистий контроль.

Перш за все, це кримінальні провадження по так званій “сітці Порошенка” – системі скупки голосів виборців на президентських виборах 2019 року. Цю сітку в районі організувала голова Києво-Святошинської районної державної адміністрації Мирослава Смірнова та голова Києво-Святошинської районної ради Вадим Гедульянов. Про це активно заявляв відомий нинішній Народний депутат України (фракція “Слуга Народу”) Олександр Дубінський. Крім цього, Мирослава Смірнова незаконно використовувала районну програму “Турбота” для виділення матеріальної допомоги “від Порошенка” малозабезпеченим жителям Києво-Святошинського району.

Не розслідується і численні побиття активістів. Ще кілька років тому було жорстоко побито активіста Вадима Маштабея, який протестував проти вирубки лісу на вулиці Єсеніна в місті Ірпінь. Замовником цього побиття журналісти назвали скандального забудовника Антона Мирончука (компанія “Орлан Інвест”, ЖК “Єсенін”). Мирончук має власну охоронну фірму “Антитерор”, яка швидше за все й займалася організацією “тітушок” для побиття Маштабея. Та Мирончук не заспокоївся на цьому. В день активного протесту було побито активіста Євгена Мельничука, який теж протистояв незаконному будівництво ЖК “Єсенін”. При цьому, забудовник Антон Мирончук на телекамеру каналу “1+1” заявив, що дійсно особи спортивної натури найняті ним для охорони новобудов. Ще одному противнику незаконних забудов Лаврентію Кухайлешвілі було спалено автівку у дворі власного будинку.

Крім цього, Антон Мирончук є найбільшим неплатником пайової участі до бюджету міста Ірпінь. Попри несплату Мирончуком майже 30 мільйонів пайової участі, прокуратура Києво-Святошинського району не проводить жодної слідчої дії по даному кримінальному провадженню.

Це й не дивно, адже лише у ЖК “Нью-Йорк” (Ірпінь) Антона Мирончука Юрій Дмитрунь на підставних осіб отримав попередні угоди на 22 квартири, у ЖК “Єсенін” (Ірпінь) – 15 квартир, а у ЖК “Атмосфера” (Вишневе) – 16 квартир. До речі, можливо це і є причиною того, що компанія Антона Мирончука “Орлан Інвест” будує ЖК “Атмосфера” у місті Вишневе без жодного дозвільного документу, а Києво-Святошинський прокурор Юрій Дмитрунь просто-напросто робить вигляд, що йому нічого не відомо про це скандальне незаконне будівництво. І тут теж питання до нового керівництва ГПУ – чи може прокуратуру очолювати людина, яка прикриває будівництво незаконного ЖК “Атмосфера” у Вишневому і має там квартири на підставних осіб?

Чи довго триватиме незаконне збагачення Києво-Святошинського прокурора Юрія Дмитруня? Відповідь за Генеральною прокуратурою України.