Афера на мільярди: ДАБІ визнала незаконним будівництво ЖК «Синергія сіті»
24.10.2019 13:50

Житловий комплекс “Синергія сіті” будівельної групи “Синергія” побив рекорди впізнаваності за останні декілька місяців. Це мав бути наймасштабніший проєкт Ірпеня, який налічував би 72 десятиповерхівки. Наразі цей комплекс визнано незаконним, а його будівництво припинили через накладений арешт.

Будівельна група “Синергія”, засновником якої є Ігор Оверко разом з ексмером Ірпеня Володимиром Карплюком започаткували будівництво житлового комплексу ще кілька років тому, прикриваючи новобудову будівництвом школи.

За час будівництва “Синергія сіті” школу так і не збудували, натомість на Ірпінській набережній виросла багатоповерхівка, яка дала чітке розуміння того, що на освітній заклад годі й сподіватись, адже школа стала прикриттям для легалізації незаконного будівництва.

Більше того, щоб “протягнути” будівництво ЖК “Синергія сіті”, місцева влада незаконно розширила територію Ірпеня, прийнявши оновлений Генплан міста. Це дозволило б Карплюку та Оверку повністю забудувати заплаву річки Ірпінь та заробити величезні прибутки. Сума, на яку розраховували забудовники перевищує $250 млн.

На прийняття Генплану та його протекцію Карплюк дав хабар Ярославу Москаленку у розмірі $300 000, але зміна влади, та невдалі спроби Ярослава перефарбуватись у “зелений колір” призвели до визнання оновленого Генплану незаконним. Прокуратура порушила ряд кримінальних проваджень на учасників прийняття Генплану, а на будівництво ЖК “Синергія Сіті” наклали арешт.

Не врятував ситуацію і хабар у розмірі $1 млн Голові ДАБІ Сергію Кузьміну, адже зі зміною влади Кузьмін відізвав свої гарантії. Наразі, ДАБІ визнала незаконним будівництво житлового комплексу“Сінергія Сіті”.

Що чекає на інвесторів?

Юристи одноголосно радять інвесторам забирати вкладені в квартири кошти якомога швидше,поки компанія-забудовник не встигла вивести кошти і оголосити про банкрутство. Крім того, інвесторам рекомендується подавати індивідуальні скарги про шахрайство з боку забудовника, оскільки про незаконність генерального плану та можливості настання кримінальної відповідальності за незаконну забудову компанії і її топ-менеджменту було відомо заздалегідь.

У ЗМІ повідомляється, що незаконно збудовані будинки ЖК “Синергія Сіті ” можуть бути знесені, або націоналізовані в рахунок погашення боргів по податках, пайових внесків у розвиток інфраструктури, а також шкоди, завданої екології міста.

“Ми заздалегідь приносимо співчуття інвесторам і порядним людям, які на останні гроші купили квартири в цих будинках, вас попереджали кілька років, що таке може бути. Ви на жаль нас не чули Другий варіант – розглядається питання знесення недобудованих будинків. І третій варіант – націоналізація у рахунок виставлених боргів по знищенню екології, природних ресурсів, податків, пайової участі, яка, природно, не оплачувалося”,- повідомив радник міністра МВС Армен Согомонян.

Швидше за все цей комплекс ризикує повторити долю ЖК “Благодатний” скандального забудовника Ігоря Вишнякова, який ошукав тисячі сімей і залишив їх без даху над головою. Цікавий факт, що раніше Крплюк всіляко підтримував та рекомендував Вишнякова як надійного забудовника і закликав мешканців Ірпеня інвестувати кошти саме у його будівельну компанію. Наразі ситуація повторюється і з Оверком. Він завжди був кишеньковим підрядником Карплюка та виконував усі доручення партії “Нові обличчя”.

Потрібно врахувати також те, що кошти на старт будівництва ЖК “Синергія Сіті” витягувалися і з інших комплексів, тому, швидше за все, компанія ошукає й інвесторів, які вклалися у квартири в інших забудовах компанії.

Чи вистачить коштів Оверку, щоб розрахуватися з усіма боргами та не збанкрутувати? Адже підтримки Карплюка у нього більше немає, бо і сам Карплюк шукає союзників після провалу на виборах.