Система моніторингу реєстрації накладних: хто прагне її скасувати?
27.01.2020 15:41

У грудні 2019 року Верховний суд України зупинив дію окремих положень постанови Кабінету Міністрів України №117 від 21 лютого 2018 року «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування» в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Дана постанова була видана у зв’язку з тим, що в Україні довгі роки була популярна схема виведення фіктивного ПДВ із бюджету України. Особливо великих масштабів дана схема набула в роки президенства Віктора Януковича за безпосереднього сприяння тодішнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

У народі її називають «скруткою». Це зменшення податкового зобов'язання з податку на додану вартість (ПДВ), нарахованого з реалізації одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому в результаті придбання іншого товару. За допомогою даної схеми «ділки» шляхом проведення фіктивних торгових операцій та за мовчазного сприяння чиновників у відповідальних органах отримують відшкодування з бюджету. Як результат, ця величезна корупційна «діра» щороку завдає величезних збитків державному бюджету. Саме для того, щоб зменшити корупційну складову під час відшкодування ПДВ, була запроваджена система моніторингу ризиків під час реєстрації податкових накладних.

Не дивно, що ця система майже миттєво виявилися «не до душі» саме «обнальщикам», які роками вимивали з бюджету України мільярди гривень щорічно.

Наразі за позовом ТОВ «Бессол», інтереси якого представляє такий собі адвокат Денис Осмоловський, Верховний Суд прийняв рішення щодо визнання протиправними та нечинними окремих положень постанови №117.

Що відомо про Дениса Осмоловського

Денис Осмоловський. Фото argumentum.info

З відкритих джерел відомо, що Денис Осмоловський разом з Олексієм Калмиковим володіє адвокатським об’єднанням «Адвокатський Центр», а також ТОВ «Єдина служба правової допомоги» разом зі Світланою Осмоловською, Юлією Турчіною та Анатолієм Слободяном – колишнім гендиректором «Укрзалізниці» (1997-2000) та екс-начальником Південно-Західної залізниці (2000-2002).

Також Осмоловський керує ТОВ «Фінансово-правові дослідження» Світлани Осмоловської, ГО «Правова допомога 3222» і Міжнародним благодійним фондом «Либідь». У 2014 році він висувався у нардепи від ВПО «Україна – Єдина Країна».

Мати Дениса Осмоловського, Світлана, наразі є директором Асоціації бізнесу «Золоте кільце Прикарпаття», яка належить до групи компаній Віктора Медведчука. Ця асоціація має три компанії-засновники. Одна з них належить дружині Медведчука – відомій ведучій Оксані Марченко.

З 2003 р. Світлана Осмоловська була заступником генерального директора товариства «Інвестиційна компанія «Укркапітал», що займається будівництвом комплексів відпочинку та житла. Прямим бенефіціаром у даній компанії також є сім’я Медведчуків.

Цікавішим є інший факт біографії нашого героя. З березня 1999 року по серпень 2010 року Денис Осмоловський працював на різних посадах в органах податкової міліції Державної податкової служби.

Саме цей період, особливо за часів другого строку президентства (1999 – 2004) Леоніда Кучми, коли Державною податковою адміністрацією керував сумнозвісний Микола Азаров, є одним з найнеоднозначніших в функціонуванні податкової служби, на який припав пік неефективності ПДВ. До 2004 року під «пильним» наглядом податкової міліції у більшості областей України так уміло «адміністрували» ПДВ, що держава за відсутності ефективних бар’єрів була в «мінусі». Для порівняння – якщо у 2018 році частка ПДВ у ВВП України складала 10,5%, то у 2003 році – лише 4,4%!

Чи не цим пояснюється такий посилений інтерес Осмоловського до теми блокування/розблокування податкових накладних?

Тендерні махінації

27 вересня 2016 року Чабанівська селищна рада Києво-Святошинського району, що у Київській області, за результатами тендеру замовила ТОВ «Будівельна країна «Вакан» будівництво школи за 85 млн грн. Згідно з рейтингом Центру протидії корупції, цей тендер увійшов до трійки найдорожчих на будівництво шкіл у 2017 році.

Після тендеру прокуратура відкрила кримінальну справу, проте селищний голова розірвав договір з ТОВ «Будівельна країна «Вакан» та виплатив компанії 20 млн грн за розірвання договору. Тобто у результаті товариство, так нічого і не збудувавши, отримало з бюджету 20 млн грн наших з вами грошей.

Засновниками «Будівельна країна «Вакан» зі статутним капіталом 1 тис грн значаться Віталій Стрельніков та уже згаданий Денис Осмоловський.

Уникнення оподаткування через конвертаційні центри

Далі – цікавіше. Прокуратурою розслідується справа, про відмивання коштів через конвертаційні центри. Упродовж липня 2016 року - грудня 2017 року ТОВ «Сільвер-Буд» надавав незаконні послуги реальним суб`єктам господарювання, у тому числі ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КРАЇНА «ВАКАН» (код ЄДРПОУ 39060711), шляхом оформлення первинних бухгалтерських документів про безтоварні (неіснуючі) господарські операції на загальну суму 161 млн. 842 тис. грн., у тому числі 26 млн 973 тис грн ПДВ. Далі за версією слідства компанія Осмоловського, отримавши відшкодування ПДВ з бюджету, вивела їх через конвертаційний центр, не сплативши офіційних податків.

До слова, сестра Дениса Осмоловського, Юлія, - відомий політичний оглядач. У своєму Facebook вона часто ділиться зі своїми підписниками світлинами з російських телешоу за її участі, зокрема з пропагандистських «60 минут», ведучою якого є відома українофобка Ольга Скабєєва.

Юлія Осмоловська, Фото argumentum.info

Отже, як свідчить вся ця історія, боротьба за відміну системи моніторингу накладних – це справа виключно особиста, меркантильна. Ця система значно ускладнює життя недобросовісним «бізнесменам», які звикли ще з часів азарівської податкової міліції отримувати дуже легкі, але ще більше «чорні» заробітки. І, як свідчить біографія нашого «борця за справедливість», – ще й зі значним політичним підтекстом.

Але вишенька на торті цієї історії, яка знімає всі можливі питання, з’явилася на минулому тижні. 23 січня Кабміном був опублікований новий вдосконалений Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, що усунув саме ті спірні моменти попередньої версії, які так завзято підсвічував наш фігурант, коли добивався визнання Постанови №117 незаконною. І що ви думаєте? Не пройшло і доби, як наш герой негайно вступив у новий бій, адже моніторинг ризикових операцій та припинення махінацій з ПДВ для певних впливових сил неприйнятні у будь-якому вигляді.