Люстрований «в законі» Юрій Атаманюк: новоявлений експерт з кримінальним шлейфом
18.02.2020 21:22

Цього місяця минає шість років з того часу, як внаслідок Революції Гідності, було повалено клептократичний режим президента-втікача Віктора Януковича. На жаль, останні події все більше показують, що стовпи злочинного режиму, так і не понісши заслуженого покарання, намагаються повернутися у владу, щоб відродити власний вплив. Через те українське медійне поле почало рясніти прізвищами топ-корупціонерів, які у якості експертів критикують нинішню владу та її рішення, хоча у минулому своїми діями довели країну на край прірви.

Одним з таких новоявлених «експертів» є, безперечно, люстрований генерал податкової міліції Юрій Атаманюк, який нещодавно розпочав бурхливу медійну діяльність, роздаючи «безкоштовні» поради новій владі.

І це викликає неабиякий подив, адже у свідомості платника податків генерал податкової міліції – це щось трохи гірше за наглядача на плантаціях рабів, але трохи краще, ніж есесівець у концтаборі. Адже вони цинічно грабували бізнес та знущались з людей. Невже нові обличчя – це добре забуті старі?

На вершині своєї кар’єри з благословення колишнього голови Міндоходів Олександра Клименка Юрій Атаманюк працював першим заступником голови податкової міліції України (з 11 листопада 2011 р. по 9 квітня 2015 р.). Під орудою такого ж одіозного податкового міліціонера Андрія Головача на прізвисько «Кефірчик», «атаман» заробив мільйонні статки, вміло вибудовуючи схеми з розкрадання державних коштів.

У 2015 році Юрія Атаманюка люстрували як одного з основних організаторів та виконавців корупційних схем Клименка, і, таким чином, відповідно до закону «Про очищення влади» йому заборонено наближатися до держслужби на гарматний постріл до 2025 року.

Ні для кого не є секретом, що безліч корупціонерів змогли уникнути люстрації, ще значна частина з тих, кого все ж люстрували після Революції Гідності, згодом повернулися у владу, скасувавши заборону займати державні посади через суд. Однак наш герой виявився настільки «зашквареним», що йому не допомогли «перезавантажитися» навіть його обширні зв’язки.

Статки «експерта» Атаманюка

За час роботи на керівних посадах у податковій міліції «експерт» Атаманюк, звичайно ж, нелегкою працею сформував чималий капітал для себе й своєї родини.

Він володіє величезним будинком під Києвом в селі Романковичі на 586 м2. Окрім нерухомості, Юрій Атаманюк катається на позашляховику Toyota Land Cruiser 200 VX4.5L, вартість якого може доходити до $100 тис. Дружина, Олена Атаманюк, пересувається на BMW X6 (ціна від 1,55 млн грн.), а також, за даними «Гарної Хати», проекту Bihus.info, є власницею чотирьохкімнатної квартири площею 165 м2 в елітному комплексі «Діамант» у Києві. Нерухомість вона отримала у 2013 р. у подарунок від батька Володимира Середенка, який, у свою чергу, придбав її у вересні 2011 р. На той момент, згідно з витягом, вартість помешкання складала 982 тис грн. Цікаво, що того ж дня із зазначеним помешканням, Середенко викупив у комплексі ще дві квартири – таку саму 4-кімнатну (980 тис грн.) і ще 5-кімнатну (1,27 млн грн).

За даними ЄДР, Володимир Середенко наразі є власником фірми ТОВ «Каріан Діо», що займається наданням в оренду нерухомості. Власником цієї фірми Середенко став влітку 2011 р., до того бізнесу не мав.

Разом з тим, на приписану свого часу з Атаманюком на одній адресі 77-річну Зою Никитюк (вочевидь матір) записане сільськогосподарське ТОВ «Суворовське», а донедавна також ТОВ «Присадибне» (торгівля нерухомістю) і ТОВ «БВ Лісна» (туристична).

І це все - лише вершина айсберга. Оскільки Атаманюка вигнали з держслужби до появи електронного декларування, про його реальні статки, офшорні та тіньові бізнеси, записані на його родичів, можна лише здогадуватися. Разом з тим, його оточення називає цифру 50-60 млн доларів, чого достатньо, щоби увійти до ТОП-100 найбагатших людей України.

Вся справа у пляшці

У період правління Віктора Януковича угруповання Головача-Атаманюка курувало майже всю спиртово-алкогольну галузь в Україні.

На заводи вони призначали своїх людей, що обліковували кожну виготовлену пляшку горілки. Діяла примусова схема «відкату» - 0,5 грн. з кожної виробленої пляшки.

Генеральною прокуратурою розслідується справа колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, де, за даними свідків, фігурує міліціонер-податківець Юрій Атаманюк. Згідно з матеріалами слідства, діючи за підтримки Андрія Головача, він створив розгалужену мережу конвертаційних центрів, через які переводилися у готівку гроші. З кожною операцією такого «обналу» Головач і Атаманюк отримували 0,5%, але в масштабах грошових потоків це приносило сотні мільйонів в особисті кишені спільників.

За даними ГПУ, втрати держбюджету від схем Клименка приблизно складають 3,1 млрд грн. Разом з тим, за неофіційними даними, чорного кешу було набагато більше - міністру вдалося вивести з України не менше 10 мільярдів гривень.

***

Останні місяці в Україні спостерігаємо, що розпочався активний процес виводу з тіні спиртової та лікеро-горілчаної галузі, внаслідок чого мільйони гривень почали надходити до бюджету, а не у кишені «спиртової» мафії. Більше того, перед багатьма бенефіціарами незаконних схем замайоріла перспектива отримати реальні строки за гратами. Чи не цим пояснюється активізація Юрія Атаманюка, адже протягом усієї його кар’єри на держслужбі сфера його інтересу полягала саме у цьому бізнесі?

На жаль, Юрій Атаманюк продовжує тішитися життям на волі, вживаючись у нову для себе роль експерта-критика нової влади. Та чи надовго? Чи вистачить йому старих зв’язків та нечесно набутих статків, щоб зупинити процес очищення галузі та відновити злочинні схеми минулих часів? Весна покаже.