У неофіційних «праймеріз» за контроль над дніпровським міським штабом Зеленського поки перемагають кандидатури, пов’язані з скомпрометованим олігархатом
24.04.2020 10:27

Хоча достеменно ще невідомо, коли саме – восени або пізніше – відбудуться вибори до місцевих рад, боротьба за місця керівників передвиборчих штабів вже стартувала

Наприклад, у Дніпрі – тут чільну посаду у міській передвиборчій структурі партії Зеленського виборюватимуть представники найпотужнішої у обласному центрі групи впливу Корбана-Філатова. Для неї життєво важливим є майбутній контроль за формуванням «зелених» депутатських списків. Багатомільярдний бюджет Дніпра того вартий…

Юрист та ділок, якого вигнали з «Самопомочі»

На сьогодні претендент №1 на крісло міського очільника штабу «Слуги народу» - 39-річний кандидат політичних наук Артем Хмельников. Зараз він обіймає посаду голови ключової постійної комісії міськради з питань бюджету та фінансів.

Ставши депутатом за списком «Політичного об’єднання «Самопоміч», яке негативно-скептично ставилося до діяльності діючого міського голови Бориса Філатова, Хмельников швиденько зорієнтувався, що ані іміджевих дивідендів, ані грошей, знаходячись в опозиції, заробити на вийде. Тому він хутко обміняв свій голос та підтримку на керівництво комісією, через яку проходять всі важливі «грошові» рішення у Дніпрі. «Самопоміч» звинуватила Артема у політичній зраді, він був виключений зі фракції та партії, але, попри рекомендації колишніх партійних колег, депутатського мандата скласти відмовився. Зараз Хмельников формально залишається позапартійним, проте сумлінно обслуговує владну політичну команду.

Саме за його схвалення до сесійної зали виходять усі багаточисленні проекти постійного корегування міського бюджету, на яких заробляють підрядники та будівельники, пов’язані з міською владою. Попри скандали й увагу місцевих активістів та громадських організацій схвальні висновки комісії отримують проекти виділення грошей на закупівлі за завищеними цінами, невиправдано коштовні реконструкції – як то ремонт центрального моста, упорядкування набережної та центральних вулиць Дніпра. Багато питань викликають й поповнення статутних фондів збиткових комунальних підприємств або більш ніж 100-мільйонне сумарне асигнування на самопіар мера.

Або, якщо всі ці «проекти» коштують дніпрянам сотень мільйонів гривень, особисті зацікавленості пана Хмельникова сягають лише сотень тисяч. Серед них – лобіювання інтересів компаній, що займаються нібито «омолодженням» дерев у місті та «прибиранням сміття у парках». Для цього достатньо було правильно працевлаштувати тестя, який очолив тендерний комітет однієї з профільних комунальних структур. За цей рахунок можна жити в елітній заміський садибі у Обухівці та «безкоштовно» користуватися досить не дешевим позашляховиком «Infinity». І навіть не вносити майно до обов’язкової для депутатів декларації…

Можна не сумніватися, що все це неодмінно стане темами продовження численних розслідувань у місцевих ЗМІ - як тільки запахне початком перегонів. Проте, міцний логічний зв'язок між Хмельниковим, Корбаном-Філатовим та оборудками навколо міського бюджету існує вже зараз. Тим більш, що кількарічна епопея з ремонтом моста, з приводу якого Зеленському довелося укладати з міським головою невдале парі, добре пам’ятають всі без виключення жителі Дніпра. Тому навряд чи оточення Президента зацікавлено причепити до прізвища шефа синонімічний ряд «Філатов-Хмельников-відвертакорупція».

Від «Свободи» до офшор-парковок

Ще один, дещо менше відомий загалу, кандидат на штабну булаву «Слуги народу» у Дніпрі – 31-річний Герман Назаренко. Один з колишніх ватажків місцевої «Свободи» часів Януковича та тіньовий очільник технологічного штабу Анатолія Гриценка на минулорічних президентських виборах. Молодший за віком від свого конкурента, але «новим незаплямованим обличчям» презентувати його буде не менш складніше. Тим більш, що його ім’я у Дніпрі й досі тісно пов’язано з більш пізнаваємим прізвищем тестя – колишнього нардепа «з-під Авакова», утікача з Іловайська та знаного агро-рейдера Юрія Берези.

До «дорослої орбіти» дніпровського політикума Германа витягнув саме він. Спочатку про це дізналися фермери П’ятихатського району, де юнак у будь-який спосіб відстоював сімейні інтереси (начебто не дуже складно, якщо маєш за плечима у вигляді підтримки цілого міністра МВС). Невдовзі Назаренко зрозумів, що у селі ловити нема чого і саме тоді потрапив у поле зору «друга добробутів» Геннадія Корбана.

Некоронований очільник міста того часу вже встиг розлаятися з Березою, проте спритного хлопця навпаки – наблизив. І запропонував дуже вигідну тему – паркувальний бізнес. Справа в тому, що до 2016 року всі паркувальні майданчики належали міськраді та, хай погано, проте наповнювали муніципальний бюджет. Потім галузь вирішили «перегулювати», запросити приватних інвесторів. Йшлося про відкриті й прозорі конкурси, у яких візьмуть участь компанії з Естонії, Литви, Сербії, Ізраїлю та навіть Великої Британії.

Проте не так сталося, як гадалося – левову частку всіх конкурсів виграла фірма «Паркт Сервис Группе», яка належить кіпрській офшорній структурі «Кефлірот Лімітед» з невстановленими кінцевими бенефіціарами. Подейкують, що невідомі пов’язані з Назаренком та Березою.

Схема паразитування на міськбюджеті вкрай проста: оператори беруть з володарів автівок за паркування від 10 до 15 гривень, з яких «скарбниця» Дніпра отримує від 0.5 до 2 гривень. Зарплатню ж працівників парковок та супутні технічні витрати бюджет теж бере на себе. З огляду на кількість автотранспорту у мільйонному місті та інтенсивність розмальовування комунальниками блакитною фарбою міських тротуарів та проїжджої частини, можна тільки уявити собі розмір прибутків зацікавлених осіб. За найгрубішими підрахунками, ця сума сягає мінімум мільйона доларів на місяць, більше половини якого складає так званий неоподаткований «чорний кеш».

Зрозуміло, що Назаренку від нього дістаються лише крихти, але й їх цілком вистачає на безбідне існування, брендовий одяг, пафосні заклади харчування й відпочинку і дороге авто. Навіть на ексклюзивний туризм залишається – наприклад, відпочити та помилуватися романтичною природою у Ісландії, як торік.

Непогана «бізнес-кар’єра» за рахунок платників податків і суцільні оплески благодійнику. До речі, сам у минулому грудні Корбан знайомство з Назаренком підтвердив в інтерв’ю програмі «Наші Гроші». Офіційна версія – «розбудова мережі парковок міста»…

Хіба доводиться за таких умов дивуватися, що навесні та влітку 2019-го Назаренко несподівано очолював… передвиборчий штаб кандидата в Президенти Анатолія Гриценка та «Громадянської позиції». За результатом перша «обкатка» пройшла невдало, хоча й коштувала досить дешево – розміщенням величезних агітаційних банерів «першого непрохідного» з командою на фасадах будівель у центрі міста. Тих самих, які колись належали Павлові Лазаренку, а нині перейшли у власність структур, контрольованих Корбаном.

Ось тобі й «новий», ось вам і «незалежний»…

Яйця – до різних кошиків

Борис Філатов з Геннадієм Корбаном у політичних іграх далеко не новачки, вони з’їли на них цілу зграю собак. Але для них така необхідність наявна – потрібно за будь-яку ціну й надалі зберегти контроль за «правильним» використанням багатомільярдного дніпровського бюджету. Читайте – тримати під контролем депутатський корпус міської ради.

У цьому скликанні жодних проблем нема, всі зацікавлені отримали посади або свої шматочки бюджетно-підрядного «пирога». А от у наступному складі цілком можливі системні проблеми – з огляду на рейтинги політичних сил, які складуть майбутню міськраду.

У цьому списку першим номером, звісно, є «Слуга народу», що візьме мінімум третину голосів виборців, а відповідно – й депутатських мандатів. Тому вкрай важливо докласти максимум зусиль, щоб впливати на виборчий список «СН» ще до його остаточного формування, затвердження й регістрації. А в ідеалі – власну людину на чолі штабу. Не вийде з Хмельниковим та Назаренком – з’являться нові кандидатури.

А ось чи зацікавлені у такому пасьянсі «Слуга народу», Офіс Президента та сам голова держави – питання риторичне…