Проректор в законі. Що відомо про Володимира Бугрова, який претендує на посаду ректора КНУ Шевченка
30.10.2020 08:00

У кінці серпня Міністерство освіти та науки України оголосило конкурс на заміщення посади ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Одним з найбільш ймовірних претендентів на заміщення престижної посади вважається чинний проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т. Шевченка, професор Володимир Анатолійович Бугров.

Втім, достеменно відомо, що професор Бугров причетний, щонайменше, до декількох кримінальних проваджень. Зокрема у зв'язку з фактами отримання неправомірної вигоди у великих розмірах та примушування студенток до вступу у статевий зв'язок, користуючись своїм службовим положенням.

Про те, як Бугрову вдалося зам'яти ці справи, та чи зможе професор з сумнівною репутацією зайняти високу посаду в одному з найвідоміших вишів країни - в нашому викривальному розслідуванні.

Гроші за диплом

В наш час мало кого здивуєш фактами вимагання грошей за вступ до університету або складений іспит. Тим більше, коли мова заходить про один з найпрестижніших вітчизняних вишів - Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Однак, ситуація, що склалась на юридичному факультеті КНУ ім. Тараса Шевченка виходить за усі можливі межі. Не останню роль в цьому зіграв й проректор з науково-педагогічної роботи університету Володимир Бугров, через що й став фігурантом одразу декількох кримінальних справ.

Так, серед наявних справ, в яких фігурує Бугров, найбільш серйозною є №12019000000001094 від 26 листопада 2019 року, яким займається Головне слідче управління Національної поліції України.

Згідно з матеріалами справи, декан юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка (Гриценко І.С.) та наближені до нього особи з-поміж керівного та допоміжного складу університету (зокрема, Бугров В.А.), з метою отримання неправомірної вигоди в великих розмірах налагодили схему незаконної видачі документів про отримання вищої освіти іноземним та українським громадянам.

Впродовж тривалого часу вони здійснювали прийом абітурієнтів та подальший супровід студентів до отримання ними вищої юридичної освіти, за що отримували чималу грошову винагороду. Мова йде, щонайменше, про декілька мільйонів доларів.

При цьому, основна кількість іноземних громадян взагалі не перебувала на території України під час здійснення навчального процесу та здачі заліків й екзаменів протягом всього періоду навчання.

При цьому, саме Бугров, як проректор з науково-педагогічної роботи, підписував накази про рух студентів денної та заочної форми навчання за ОКР бакалавр, спеціаліст та магістр. Власне, тільки через це його може бути притягнуто до відповідальності як мінімум за ст. 367 КК України (Службова недбалість). Однак, з урахуванням й інших епізодів протиправної діяльності, міра покарання може бути значно серйознішою.

Наразі досудове розслідування у справі триває, найближчим часом може бути повідомлено про підозру помічникам декану, викладачам, які причетні до цього, і які ймовірно будуть згодні піти на угоду, що може стати певною преюдицією для притягнення Гриценка І.С. та Бугрова В.А. до відповідальності.

Паралельно з цим розслідуванням, у червні цього року поліція відкрила ще одну схожу справу, в якій теж фігурує Бугров. Було виявлено, що службові особи КНУ ім. Т. Шевченка, з метою отримання неправомірної вигоди в великих розмірах внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів щодо іноземного студента ЗВО, громадянина Азербайджану Масімова Наріма Хабіба огли, який згідно з інформацією Державної прикордонної служби на момент сесії перебував за межами України, однак успішно здав сесію та був переведений на старший курс.

Досудове розслідування теж ще триває, Бугров в ній походить як один з головних підозрюваних в отриманні можливої неправомірної вигоди. Зараз його викликають на допити по цьому й іншим кримінальним провадженням.

Власне, судячи з декларації Бугрова за 2019 рік, коштом отриманих від заможних студентів хабарів були придбані одразу три земельні ділянки у Зеленому Борі під Києвом. Усі вони сором'язливо записані на дружину.

Примітно ще, що згідно з даними офіційної декларації, професор за основним місцем роботи за рік отримує 705 678 грн і ще 163 877 за сумісництвом від того ж роботодавця (КНУ ім. Тараса Шевченка). Таким чином, середня місячна зарплата професора Бугрова близько 72 тисяч гривень. Непогано, як для викладача, чи не правда?

Університетський харасмент

Попри численні спроби отримання неправомірної вигоди від студентів за вдало складені іспити, відомі й факти звинувачення Бугрова у домаганнях сексуального домагання.

Зокрема, відомо, що навесні 2011 року мали місце домагання, щонайменше, до двох студенток філософського факультету з боку професора Бугрова. Як відомо, на той час він уже був на посаді проректора з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Тараса Шевченка, тому міг користуватися своїм статусом у власних, часом, збочених цілях.

Історія набула широкого розголосу на кафедрі, тому залишити в тіні обставини того, що сталося, було вкрай важко. Як правило, університети займають позицію невтручання, коли справа стосується сексуальних домагань з боку викладачів, однак цього разу було вирішено розпочати службову перевірку. Вжиті кроки дозволили доволі швидко зам'яли інцидент. Більше того, відповідні звернення не були подані й до поліції, ймовірно, через побоювання студенток можливого виключення з навчального закладу та цькування від одногрупників.

Пікантності ситуація набуває ще й тому, що усе це відбувалось в той час, як на тому ж філософському факультеті працювала офіційна дружина Бугрова - Ольга Руденко. А декількома роками пізніше там же почав навчатися й син Бугрова - Мирослав.

Примітно, що торік іншого викладача КНУ імені Тараса Шевченка Петра Романенка, який працював в Інституті біології та медицини, звільнили після того, як студентки вишу звинуватили його в домаганнях. Зі іронією долі комісію задля перевірки інциденту очолив Володимир Бугров, який й погодив звільнення Романенка. На жаль, у 2011 до подібні випадки не мали такого публічного резонансу й рідко ставали причинами відсторонення від посади.

У підсумку, питання про те, чи зможуть правоохоронці довести провину Бугрова та чи понесе він кримінальну відповідальність - залишаються відкритим. Однак, вже й зараз зрозуміло, що подібні проректори "в законі" не мають жодного морального права навчати молодих людей й тим паче очолювати престижні виші. Строк подання заяв на вакантну посаду завершився 28 жовтня. Залишається сподіватись, що у відомстві здійснити гідний вибір.