«Міністр фінансів заважає моїй роботі» – нова ректорка Університету фіскальної служби скаржиться на непрофесійний Уряд
01.06.2021 13:03

Процеси реформування державних органів, установ та підприємств тривають по всій країні. Не оминули вони й Університет Державної фіскальної служби України (УДФСУ), який донедавна був одним із найбільш успішних вищих навчальних закладів України.

Університет державної фіскальної служби у м. Ірпінь Київської області відомий на всю Україну. Вже багато років цей вищий навчальний заклад готує висококваліфікованих фахівців не тільки для податкової служби, але й для багатьох інших сфер державної служби та професійної діяльності.

Проте останнім часом серед викладацького складу і студентів відчувається занепокоєння: у ВУЗі постійні скандали і безлад. Така ситуація вже негативно вплинула на вступну кампанію до вузу, адже, порівняно з минулим роком, набір студентів зменшився в декілька разів. Стало питання навіть про неможливість видачі дипломів і виплати заробітних плат. Що ж відбувається? Ми дізналися у нещодавно призначеної ректорки Валентини Павлівни Унинець-Ходаківської, яка погодилася прокоментувати ситуацію.

Дійсно, на сьогоднішній день робота університету заблокована, — зізнається ректорка. – Я скажу чесно – мені не дають нормально працювати. Коли мене призначали на цю посаду, обіцяли одне, а на практиці виявилося зовсім інше.

Виявляється, як повідомила пані Унинець-Ходаківська, навесні 2021 році її призначив Міністр фінансів С. М. Марченко виконуючою обов’язки ректора Університету, тоді як сам Університет перебуває у стані припинення, що означає, що її не можуть офіційно внести в реєстр юридичних осіб як керівника Університету.

Я фактично не отримала свою посаду, — продовжує Валентина Павлівна, — у мене є на руках наказ про призначення мене ректором, а в реєстрі мене немає і не буде. Я не можу підписувати документи у якості ректора.

За словами пані Унинець-Ходаківської, через цю ситуацію всі документи ВУЗу має право підписувати тільки голова ліквідаційної комісії Володимир Якубівський.

— Я вимушена бігати до нього з кожним папірцем! – обурюється ректорка. – А він хоче підписує, а хоче не підписує. То в мене питання — хто сьогодні ректор?

Однак на цьому проблеми Університету не закінчуються.

— Я пропрацювала в Університеті довгий час і розумію, як усе має працювати, що потрібно зробити, — продовжує Валентина Павлівна. – Але фактично я не можу навіть призначити на посади своїх людей. Міністерство фінансів нав’язує мені своїх проректорів, яких я не хочу і не буду призначати. Я вважаю, що вирішувати кадрові питання — це повністю компетенція ректора і я буду вирішувати ці питання самостійно.

Причиною проблем у вищому навчальному закладі пані Унинець-Ходаківська вважає керівництво Міністерства фінансів, яке, за словами ректорки, не бажає надати їй усю повноту повноважень керівника.

— Так, я вимушена визнати, що і Міністерство фінансів, і особисто міністр Сергій Марченко, і державний секретар Мінфіну Дмитро Самоненко заважають працювати, — зізнається пані ректорка. – Це свідчить про їх некомпетентність. До чого це призведе, я не знаю.

Претензії пані Валентини Унинець – Ходаківської до керівників Мінфіну багато в чому є об’єктивними та справедливими, адже по суті Мініфін з одного боку вимагає успіхів та показників в роботі Університету, а з іншого заважає новопризначеному ректору проводити самостійну кадрову політику, формуючи свою команду у вузі. Не на користь Університету йде також вже очевидний прямий конфлікт між Головою ліквідкомісії Володимиром Якубівським та новопризначеним ректором Валентиною Унинець – Ходаківською. Дивною є також ситуація з Єдиними державним реєстром, адже хоча Валентина Унинець – Ходаківська і призначена ректором Університету, проте керівником вказаної юридичної особи згідно Реєстру вона не є. Яким чином їй підписувати тоді фінансово – господарську документацію, виплачувати заробітну плату працівникам Університету? Дипломи майбутнім випускникам? Відповіді на ці питання повинен найближчим часом надати Мінфін.

Будемо спостерігати за розвитком подій навколо УДФСУ. Головне, щоб ці кабінетні ігри не вплинули негативним чином на навчальний процес, вступну кампанію та видачу дипломів майбутнім випускникам.