Резніченко, Голик
30.08.2021 16:03

Все почалось з Дніпропетровщини, там же й розвиднілось

…П’ять років тому #команда_Резніченка прогриміла на всю країну. Медіа показували, що там будуються найкрасивіші дитсадки із школами та найдовші дороги, створюючи враження квітучої оази на фоні воєнної України. При цьому в гламурних публікаціях ніколи не було згадки про нехороші подробиці, які подеколи супроводжували «велике дніпропетровське будівництво».  Як, наприклад, оточення братів Дубинських заробляло гігантські маржі на сонячних панелях для тих самих шкіл. Або як Дніпропетровська ОДА платила за асфальт у півтора рази дорожче від сусідніх областей. При цьому вже тоді на область спрямовувались великі бюджетні призначення для ремонту місцевих доріг компанією «Автомагістраль-Південь», чому сприяв голова бюджетного комітету ВР Андрій Павелко. І той факт, що губернатор Резніченко був бізнес-партнером голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна – був абсолютно не зайвий.

У 2019 році новий президент Володимир Зеленський дослухався до ідей Юрія Голика, який  забезпечував піар Валентинові Резніченку, та дозволив йому масштабувати дніпропетровський досвід на всю країну. Так і з’явилось «Велике будівництво». А за ним вигулькнуло – і «Велике крадівництво».

Голік, Голик

Наприкінці 2019 року «Автомагістраль-Південь» та ще п’ять на той момент найбільших підрядників Укравтодору створили Національну асоціацію дорожників України. Та почали отримувати до 70% контрактів на ремонт державних доріг. Однак влада ігнорували всі закиди у створенні картелю, а Юрій Голик у якості «консультанта Великого будівництва» навіть публічно висловився за картелізацію галузі.

Паралельно джерела «Наших грошей» порекомендували придивитись до фірми «Будінвест інжиніринг», яка дозволяє отримувати апологетам Великого будівництва не лише моральне задоволення.  Ми придивились. І динаміка життя фірми виявилась вкрай цікавою.

Гора мільярдів

ТОВ «Будінвест інжиніринг» було засноване у 2015 році, невдовзі після заходу Голика-Резніченка в ДнОДА. На місцеві тендери фірма вийшла у 2017 році, але розкочегарилась лише у 2018 р. У 2019 році зі зміною влади та після відставки Резніченка фірма  пригальмувала. Але одночасно з поверненням Резніченка в обладміністрацію – знову вдарила по тендерам. І почала збирати вже не жменьками, а оберемком. За вісім місяців 2021 року – вже натендерила 7,5 мільярдів гривень.

https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2021/08/photo_2021-08-29_20-19-52-640x495.jpg

Секрет простий. «Будінвест інжиніринг» без жодних проблем пройшов кваліфікаційне сито Укравтодору, і місцева Служба автодоріг іноді стає на вуха задля недопуску зайвих конкурентів. Наприклад, у цьому випадку одна фірма скаржилась на дискримінаційні заточки, які унеможливлювали її участь у торгах ціною в 400 мільйонів. І АМКУ навіть погодився з цим та наказав укравтодорівцям прибрати дискримінацію. Але вони внесли в тендерну документацію зовсім не ті зміни, що вимагались. Це якби ви наказали комусь «пофарбуй вікно ззовні синім», а вам би пофарбували зсередини у зелене і відповіли: «Ну ось, ти ж хотів пофарбоване вікно? На!» Після такого виверту скаржник все зрозумів і більше не намагався стояти на дорозі фаворитів Укравтодора.

Також «Будінвест» отримав зелене світло від «Автомагістралі-Південь». Ця фірма у Дніпропетровській області забирала 90% підрядів ще з часів першого губернаторства Резніченка-Голика. Але цього року віддала «Будінвесту» контракти на 5,6 мільярди гривень, виступивши фактично у ролі спаринг-партнера зухвалого новачка. Ще майже 2 мільярди цього року накапало від органів Дніпропетровської ОДА та навіть мерії Дніпра. І це ще не останні тендери, що знаходяться у розіграші. Тож правий кінець графіку злетить ще крутіше та примусить заздрити таким доходам всіх, хто залишиться обабіч.

А таких багато. «Будінвест інжиніринг» зі своїми мільярдами підрядів цього року вже ввірвався у Топ-10 фаворитів Укравтодору. По отриманій готівці від Укравтодору – вже теж на межі топ-десятки.

Отже «Будінвест інжиніринг» вже наступного року (бо дорожні підряди розтягнуті у часі) має ввійти у перелік найбільших фірм країни, а її бенефіціарів зробити мільярдерами.

Гігантська маржа

Джерело «Наших грошей» повідомило дані про вартість будівельних матеріалів від наших героїв – вони вражають накрутками.

За перше півріччя 2021 року  «Будінвест інжиніринг» проплатив своїм контрагентам 726 млн грн за різні будматеріали та послуги. З них рівно половина 360 млн грн пішло чотирьом постачальникам «Дікат», «Смарт люкс компані», «БНМ», «Кірміком» за асфальт. Ще 25 млн грн пішло їм на бітумну емульсію, та 94 млн грн на інші будматеріали (пісок, щебінь, бордюри, СФОВ тощо).

Це класичні «прокладки», на яких і відбувається концентрація маржі (різниці між закупівельною ціною товару та його нормальною вартістю), яку у подальшому недобросовісні учасники ринку полюбляють конвертувати для розпихування по «конвертах вдячності».

Голик

За підрахунками «Наших грошей», будматеріали по дорозі до «Будінвесту» подорожчали у середньому на 100% від початкової ціни виробників. На ці будматеріали прийшлось 65% від усіх виплат «Будінвесту». Тобто якщо половина з виплачених за будматеріали коштів перетворилось на маржу, то це складає 30% від усіх виплат «Будінвесту».

Нагадаємо, раніше ми порахували маржинальність на дорожніх тендерах за 2020 рік. Тоді через закритість даних Укравтодору ми дали обережну оцінку переплат – від 10 до 40%. Таким чином дані про подорожчання будматеріалів у ланцюжку «Будінвест інжинірингу» на суму, що становить 30% від усіх виплат фірми, суттєво уточнюють нашу попередню оцінку.

Схема подорожчання на прикладах

Будматеріал виготовляють справжні заводи ТОВ «Криничанський асфальтобетонний комбінат» та ТОВ «Царичанський асфальтобетонний комбінат» (АБК). Вони продають товар «прокладкам» по ціні виробника. «Прокладки» тут же перепродують цей товар «Будінвест інжинірингу» в 1,5-2,5(!) раза дорожче. І вже по цій ціні «Будінвест» ремонтує дороги Укравтодору та ДнОДА. Тобто саме по цій – вже завищеній – ціні держава оплачує роботу «Будінвесту». При цьому маржа залишається не на реальних заводах і не на генпідряднику, до яких запросто можуть прийти з перевіркою. А на копійчаних «прокладках», які час від часу можна «схлопувати», отримуючи додаткову можливість для економії на ПДВ.

Ось кілька прикладів таких накруток ціни через фірму «Дікат». Вона з’явилась у схемах «Будінвесту» саме цього року, замінивши іншу ліквідовану фірму «Ренікс торг».

Асфальт. 11 червня 2021 року «Дікат» купує у «Царичанського АБК» дрібнозернисту асфальтобетонну суміш тип А марка 1 по 1750 грн/т (тут і далі ціни за товари вказані без ПДВ). І у той же день продає асфальт цієї ж марки «Будінвесту» по 2750 грн. Тобто на «Дікаті» асфальт подорожчав у півтора рази. Загалом на асфальт припало 45% всього кешфлоу «Дікату».

Емульсія. 8 квітня «Дікат» купує у «Криничанського АБК» бітумну емульсію ЕКШ-50 по 12 250 грн/т, а 5 травня продає її «Будінвесту» по 20 000 грн. Тобто на «Дікаті» емульсія подорожчала у 1,6 раза.

Суміш СФОВ. 17 травня «Дікат» купує у «Криничанського АБК» готову суміш СФОВ (ЩПС С7-70%), оброблену комплексним в’яжучим (цемент 3.5%, емульсія 2%), по 600 грн/т. А 21 травня перепродує «Будінвесту» по 1 323 грн. Тобто на «Дікаті» суміш подорожчала у 2,2 раза.

Бордюр. 19 січня Дікат» купує у «Криничанського АБК» бордюри розміром 1000*20*8 по 100 гривень за погонний метр (це нормальна ціна виробника, на «розетці» такі поребрики продають по 166 грн гривень). А 8 лютого перепродує їх «Будінвесту» по 250 грн. Тобто на «Дікаті» бордюри подорожчали у 2,5 раза. З загальної ціни бордюра 250 гривень сотня пішла виробнику – а решта залишилась маржою на посередницькій «прокладці». Як далі вивести маржу та розділити по конвертам – це вже справа техніки.

І до речі таку схему накрутки ціни використовує і «Автомагістраль-Південь». Матеріали журналістів вже стали матеріалами кримінального провадження СБУ та Нацполу.

Формальні засновники

У тому що чотири посередницькі фірми з Дніпра виконують роль «прокладок» між заводами-виробниками та підрядником «Великого будівництва» – сумнівів немає.

ТОВ «Фірма «Дікат» зі статутником 50 тис грн записано на якогось Сергія Сергієнка. ТОВ «Смарт Люкс Компані» зі статутником 1 тис грн – на якогось Іллю Пащенка. ТОВ «Кірміком» зі статутником 50 тис грн – на якогось Станіслава Філіпа. ТОВ «БНМ» зі статутником 5 тис грн – на якогось Дмитра Токарєва. Ми кажемо про цих бізнесменів «якісь», оскільки жодних даних у відкритих джерелах про них немає, та й інших фірм на них майже немає.

Тоді як засновники генпідрядника і заводів-виробників в принципі зрозумілі.

Яна Хланта

Яна Хланта

У ТОВ «Будінвест інжиніринг» 2% статутника розміром 1 млн грн належить директору фірми Дмитру Літнаровичу, та по 49% мають фітнес-тренерка Яна Хланта і директор ТОВ «Спортивний клуб «Прометей» Павло Чухно.  Однак не дивуйтесь тому, що ці спортивні люди отримали мільярди на асфальтування. Родичка Павла Чухна Олена Чухно є також співвласницею Царичанського і Криничанського асфальтобетонних комбінатів, які і є виробниками будматеріалів для «Будінвест інжинірингу». Другою співвласницею цих заводів є Ксенія Шипуліна (у «Криничанському АБК» частка 25% належить фірмі «Денді-інвест» родини Михайла Бродського).

Ну а далі все просто. Засновником того самого спортклубу «Прометей», який очолює Павло Чухно, є Володимир Дубинський. Шипуліна є співзасновницею громадської організації «Спортивна Академія Володимира Дубинського» разом з Володимиром і Леонідом Дубинськими. Плюс є ще купа інших бізнесових перетинань між родинами Чухно, Шипуліною та Дубинськими.

Брати Дубинські

Дубінські

Скріншот актуального оголошення про розшук Дубинських з сайту ФБР

Володимир та Леонід Дубинські (не плутати з відомим слугою Ігоря Коломойського Олександром Дубинським) – це відомі на Дніпропетровщині люди. Починали бізнес в Дніпропетровську в 90-х роках. Мали власний місцевий телевізійний канал «VLD-Brothers». На початку 2000-х емігрували до Ізраїлю, а потім в США. Після зацікавленості ФБР їх діяльністю через будівельну аферу в м. Сакраменто, в 2009 році повернулись до України. Згідно з офіційними даними Відділу міжнародного поліцейського співробітництва ГУ НП в Дніпропетровській області Дубинські з 26.03.2013 перебувають у міжнародному розшуку з метою арешту та екстрадиції за вчинення шахрайства на території США. Мають громадянство України, тому їх екстрадиція в Америку неможлива.

Дубинські настільки розкрутились ще під час першого заходу Резніченка-Голика в Дніпропетровську ОДА за часів Порошенка, що коли Голик і Резніченко повертались до влади при Зеленському про них до Офісу президента передавали ось такі слайди з «мільярдними» картинками (скачати пдф):

    Голик

Голик

Голик

Голик

голик

Однак у Зеленського більше віри ймуть не якимось картинкам, тим більше на яких пишуть слово «корупція» по відношенню до громадян, стосовно яких немає жодного судового рішення з підтвердженням корупційних звинувачень.  Набагато більше віри заступнику голови Офісу президента Кирилу Тимошенко, який курує «Велике будівництво», в його рамках веде справи з Голиком, та відповідає за призначення губернаторів, у тому числі Резніченка. Кирило Тимошенко є сином Владлена Тимошенка – це депутат Дніпропетровської облради від «Слуги народу» та директор торгового центру «Пасаж» Геннадія Корбана. А Геннадій Корбан у свою чергу регулярно спілкується з Дубинськими саме по тендерам у Дніпрі.

Жевріє надія, що правоохоронці дадуть відповідь на питання «як зростання політичного впливу Голика-Резніченка призводить до гегемонічних успіхів оточення Дубинських?» Якщо не при цьому президенті, то хоча б при наступному. Як НАБУ це вже зробило з попереднім керівником Укравтодору.