Олег Балагура
14.02.2022 13:40

Фігурант кримінальних справ про шахрайство і ухилення від сплати податків, агробарон і одночасно директор держпідприємства у структурі Національної академії аграрних наук, а також батько міського голови Тетієва Олег Балагура - потрапив у неприємну ситуацію. Як повідомляє "Аргументум", співробітники Нацполіції затримали його цими вихідними під час передачі частини хабаря керівництву НААНУ за продовження контракту ще на 5 років. Чи зміг спритник «вирішити питання» на місці - невідомо. 

Життя тетіївського агробарона Олега Балагури нагадує життя вовкулаки, який вдень і вночі живе у двох різних світах. 

З одного боку Балагура - директор Дослідного господарства «Шевченківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України. Це державна посада, яка непогано оплачується - в 2019 році Балагура отримував за рахунок платників податків до 100 тис. доларів на рік, в 2020, відповідно до його декларації - близько 20 тис. доларів. Утім, як писали раніше ЗМІ, Балагура тримається не тільки і не стільки за цю зарплату. Інакше він навряд чи витрачав би на хабарі керівництву НААНУ за продовження контракту $500 тисяч

У районі всі знають, що одна зі схем, на якій заробляє директор ДП «Шевченківське» - це тіньова здача в оренду тисяч гектар належних йому земель, а відповідно підпільний продаж урожаю. За оцінками, із 3,5-4 тис. га, які відповідно до статуту «Шевченківського», мали б використовуватися для вирощування експертиментальних сортів агропродукції, насправді дослідження проводять всього лише на 20 га. Оціночні доходи від цих оборудок - не менше $4 млн на рік. 

Крім того, це можливість добре заробляти на контрактах зі своїми агрофірмами. Слідче управління ГУ Нацполіції у Київській області розслідує кримінальне провадження № 42020110000000171, в рамках якого Балагуру, а також його дружину (бухгалтер у ДП і директор агрофірм) і сина (нині - Тетіївський міський голова, раніше - директор однієї з агрофірм батька) звинувачують в ухиленні від сплати податків, а також в розкраданні коштів ДП «Шевченківське» через безтоварні операції з ТОВ «Агро-Дібрівка» і ПСП «Денихівка». В ухвалі згадується декілька контрактів на суму в понад 40 млн грн., розкрадених тільки в 2020 році.   

З іншого боку Балагура, який так активно присмоктався до бюджетних потоків - активний діяч опозиційної партії «Європейська солідарність». Від цієї партії Балагура став депутатом обласної ради, бере активну участь в акціях на підтримку Петра Порошенка, а в своїх інтерв’ю без докорів сумління ганить і Президента Володимира Зеленського, і депутатів партії «Слуга народу». Примітно, що в одному з інтерв’ю він навіть звинуватив останніх у намірах «роздерибанити» державні підприємства. Очевидно, натякаючи, що депутати заважають це робити самому Балагурі.  

Одна з причин, чому тетіївський агробарон добре почуває себе в партії «Європейська солідарність» - його повна безкарність ще з часів п’ятого президента Петра Порошенка. Наприклад, в 2018 році уже будучи на посаді в ДП «Шевченківське» Балагура «забув» задекларувати свій автомобіль. Нацагенство із запобігання корупції мало скласти протокол і внести Балагуру в реєстр корупціонерів. В результаті друзі з прокуратури затягували розслідування справи до моменту, коли її довелось закривати через сплив строків притягнення до відповідальності. Далі з’ясувалось, що адвокат Балагури заносив за таке рішення хабара, за що отримав цілком реальний тюремний строк. А от тетіївський бюджетний присмоктень не тільки досі на свободі, але ще й продовжує впливати на політику в регіоні. 

Нещодавно Балагура знову пройшов по лезу бритви, ледь не отримавши шанс особисто сісти до в’язниці за хабарництво. Справа в тому, що, за даними джерел в правоохоронних органах, минулої суботи Балагура мав намір «продовжити контракт» із ДП шляхом передачі частини із $100 тис. Президентові НААНУ Ярославу Гадзалу або його довіреним особам. Для цього Балагура нібито навіть зарезервував віп-кімнату в одному із пафосних столичних ресторанів неподалік центрального офісу академії на столичному Печерську. 

Утім за «наводкою» когось із недоброзичливців в структурі НААНУ, «зустріч» фактично зірвалась. Гадзало, який і без того «ходить під статтею» про отримання неправомірної вигоди і має от-от отримати вирок від 8 до 12 років тюрми, раптом перехотів брати на себе ще одну кримінальну історію. І попередив про прохача Балагуру поліцію. В результаті чиновника-агробарона навіть затримали зі «спортивною сумкою» прямо в приміщенні академії. Чи зміг він, на відміну від горезвісного депутата Трухіна, «тихенько піти в ліс» - невідомо. 

Чи буде закрито кримінальне провадження щодо хабарництва, а також справи про шахрайство і несплату податків? Чи буде Балагурі продовжено контракт з ДП «Шевченківське» ще на 5 років, щоб він і його родина могли безперешкодно висмоктувати з нього кошти платників податків? Чи стануть корупційні оборудки батька причиною відставки міського голови Тетієва Богдана Балагури, який і без того активно покриває незаконну діяльність компаній родича, адже вони користуються його інфраструктурою, але при цьому не платять податків у міський бюджет, завдаючи йому збитків на мільйони гривень на рік? На ці та інші запитання мають відповісти в Національному антикорупційному бюро та в Державному бюро розслідувань, адже з роками корупційне кубло довкола цього «шановного» сімейства тільки розростається.